Wróciłem z Bytomia po ogledzinach tego Kangoo
http://otomoto.pl/oferta/renault-kangoo ... 733f6a4603Miałem pecha,bo po nocnych przymrozkach samochód był cały oszroniony,akumulator słaby silnik nie chciał odpalic,W koncu udało go sie uruchomic,ale silnik tak dosyc głosno pracował,jak by to był disel a nie benzyna.Przebieg tez sie nie zgadzał,był o 15tys km wiekszy niz podany w ogłoszeniu i wynosi 235 tys,troche duzo ale zważywszy ze jest to auto 10 letnie to realny.
ostatni wpis w serwisie z 06.2014,przy przebiegu 216 tys.
Auto czyste w srodku,chyba bezwypadkowe w kazdym razie nie naprawiane po przyjezdzie do polski.Komora silnika nie myta ,nie widac sladów napraw albo swieżego lakieru,to samo tył.
Drzwi kierowcy bez znacznych luzów na zawiasach. Włacza sie wentylator przy właczeniu klimy ale nie widac czy przcuje kompresor. macie jakis patent jak sprawdzic klime zima? musiałbym chyba miec termometr ,właczyc ogrzewanie sprawdzic temperature w wywiewie a nastepnie właczyc klime i patrzec czy spada.Dobrze mysle? jesli nie to mnie poprawcie.
Troche drobi ale sprzedawca skłonny do negocjacji.
A teraz druga sprawa zwiazana z holowaniem przyczepy.Obok tego komisu zaparkowała drogówka radiowozem,więc kozystajac z okazji podszedłem do nich i zapytałem o to holowanie na kat B prawa jazdy.
Te dowcipy o milicji z czasów PRL-u niczym nie straciły na aktualnosci jesli chodzi o dzisiejsza policje.
Tłumacze na przykładzie Golofa gdzie ma wbite 1200kg na przyczepe z hamulcem. Pytam czy moge ciagnac przyczepe o DMC 1000kg No moze Pan ale moze Pan załadowac na nia tylko 200kg.
Dlaczego ,pytam.No bo moze pan ciagnac tylko 1200kg a jak przyczepa ma 1000 to ładunek moze byc tylko 200kg
Tłumacze im ze przyczepa nie wazy 1000kg tylko ma DMC 1000kg.
No własnie i dlatego moze pan wieźć tylko 200kg.
Widze,ze nie ma sensu dalsze tłumaczenie ,bo ich zdenerwuja i rabna mi madat za .....brudy samochód albo cos podobnego.
Podziekowałem im wiec bardzo za udzielenie mi informacji i pojechałem. Niedaleko mojego domy jest taka zatoczka gdzie Inspekcja Transportu Drogowego Kontroluje samochody ciezarowe,jest przygotowane miejsce do ważenia. Kto jak kto ale oni powinni wiedziec ile moge holowac.Jade wie c tam ale zmiast ITD stoi kolejny radiowóz drogówki. Co mi zależ mysle moze Ci sa modrzejsi.
I rzeczywiscie ,podchodze do nich i grzecznie pytam czy moga mi udzielic odpowiedzi. usłyszałem w koncu to co było oczywiste,na B moge ciagnac przyczepe o DMC wiekszym niz 750kg jesli przyczepa ma hamulec, w moim przypadku do 1200kg i waga zestawu samochód + przyczepa nie moze przekroczyc 3,5 T.
Sa jednak normalni gliniarze,ale co zrobic jesli pojade z ta przyczepka i trafie na tych pierwszych ?
Chyba wydrukuje sobie te przepisy.
http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa