Brak mocy na piątym biegu w silniku 1.9 dti

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Brak mocy na piątym biegu w silniku 1.9 dti

Postprzez wolfzg wtorek, 1 lutego 2011, 21:19

Witam
szukałem na forum ale nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku jak mój co by mi coś pomógł
w związku z tym opiszę problem
rocznik z końcówki 2001
z silnikiem 1,9 dti
wiec tak
parę lat temu padł w nim silnik i turbina
od tamtej pory jeździ coraz słabiej
obecnie maksymalna prędkość jego to ledwo 130 (trzeba go mocno rozbujać) przy dość wysokich obrotach i silnik wtedy traci moc i więcej nie pojedzie
na 5 biegu brak reakcji na pedał gazu jedyne co to nie zwalnia jak wcisnę w dechę ale mocy nie ma wcale, na innych biegach jeździ w miarę dobrze.
czasem pali się ta kontrolka dogrzewania świec jak mocniej depnę wystarczy ze obroty spadną (wcisnę sprzęgło albo wrzucę na luz) i gaśnie. (wyczyściłem EGR wiec to może kwestia przepływomierza bo jak go odłączę to cały czas się pali ta kontrolka)
W wężyku który "biegnie" od presostatu(?) zaworu upustowego turbiny do części w którą montuje się zawór EGR znalazłem olej.
w rurach gumowych od turbiny również się natknąłem na niego.
raz na tydzień lub dwa pokazywał mi ubytek dwóch kresek oleju na wyswietlaczu ale wycieków nie widziałem.
ostatnio dolałem mu więcej i na razie nie bierze.
ja już sam nie wiem co o tym myśleć bo wg serwisu wszystko jest dobrze
zastanawiam się nad wymiana turbiny ale pytanie czy to pomoże na dolegliwości mojego kangurka
żeby znowu miał swoje 80 kucyków
proszę o jakąś rade jak przywrócić mu moc

pozdrawiam

tak przy okazji może ktoś miał podobnie,pali się kontrolka poduszek i serv ,ale poduszki mam wymienione czasem to gaśnie ale przy wybojach się zapala i rożnie z tym jest ,wygląda jakby jakaś wtyczka była obluzowana, będę musiał w jakaś sobotę popatrzyć
wolfzg
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Brak mocy na piątym biegu w silniku 1.9 dti

Postprzez Michu90 wtorek, 1 lutego 2011, 21:54

wolfzg napisał(a):tak przy okazji może ktoś miał podobnie,pali się kontrolka poduszek i serv ,ale poduszki mam wymienione czasem to gaśnie ale przy wybojach się zapala i rożnie z tym jest ,wygląda jakby jakaś wtyczka była obluzowana, będę musiał w jakaś sobotę popatrzyć

Spróbuj poruszać wtyczkami pod fotelem kierowcy albo pasażera, jeśli zgaśnie, to wyczyść je dokładnie i psiknij jakimś "kontaktem".
Kangoo 1.5 dCi 2002 SPRZEDANY
Michu90
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 środa, 2 lutego 2011, 19:12

Sprawdz turbinę, podobno tak najłatwiej:
Zdejmij gumowy łącznik pomiędzy turbiną a kolektorem dolotowym i zobacz jak będzie różnica podczas jazdy (hałas będzie większy) jak będzie bardziej mułowaty to turbina jeszcze zipie.
Ta kontrolka od świec oznacza też błędy komputera. Musiałbyś podjechać gdzieś na diagnostykę jeśli będziesz miał błąd związany z przestawiaczem wyprzedzenia wtrysku to to też bolid będzie marny bo kont wtrysku zmienia się w zależności od obrotów silnika (poszukaj w googlach:przestawiacz konta wtrysku bosch). Ja tak miałem że jak zapalała się ta pierońska kontrolka to tak jakby połowa koników zdechła (poszkaj w moich najstarszych postach) wydatek to niemały więc pomódl się żeby to była turbina.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez wolfzg sobota, 5 lutego 2011, 12:50

obecnie choruje ale jak tylko wyleczę się podjadę na komputer. Niedawno byłem u jednego fachowca od wtrysków to wykluczył wtryski mówił ze albo turbina albo przepływomierz , a dokładnie jak przetestować turbinę? bo jak narazie to ściągnąłem te gumy od filtru powietrza do turbiny i odpaliłem i turbina się kręciła ale jak już pisałem pluła olejem trochę.a co do rady kolegi to mam się przejechać się autem bez tej drugiej gumy z drugiej strony turbiny? jaką odległość i z jakimi prędkościami?

tzn jak się ona zapali to aż tak nie zabiera mocy bardziej brakuje mu mocy od około(z pamięci pisze bo dokładnie nie pamiętam) 2,5 - 3,5 tys obrotów przy 3,5 tysiącach silnik wyje tak ze się ma wrażenie jakby miał wyskoczyć z kangurka a sam kangurek miałby zaraz zdechnąć. a ta kontrolka nie zawsze się zapala, zapala się jak mocno wcisnę gaz , ewentualnie jak potrzebuje mocy i przy 100km/h jadąc na 5 redukuje na 4 bo tylko na 4 jako tako ma jeszcze mocy. Nic , mam nadzieje ze komputer coś podpowie.
wolfzg
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 niedziela, 6 lutego 2011, 00:48

Przejedz się z odłączoną turbiną jeżeli stwierdzisz wyraźnie że ci jej brakuje to znaczy że turbina jeszcze żyje.
Na kompa jedz i niech ci dają na piśmie jaki jest błąd (nie C15, d56) niech odczytają kod błędu.
Powiem szczerze że w moim bolidzie po stronie tłocznej turbiny oleju nie uświadczysz.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam