Problem z silnikiem, przekładka :(

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z silnikiem, przekładka :(

Postprzez Gizmo wtorek, 8 lutego 2011, 17:31

Witam, mam takie pytanko ponieważ moj obecny silnik F8Q jest zepsuty brak cisnienia sprezania 13 atm to troche mało wiec zdecydowalem się ze kupie nowy silnik ponieważ kapitalka jest nieoplacalna. Moje pytanie dotyczy tego iż posiadam silnik F8Q 632 i chce zakupić nowy i nie bardzo wiem czy mi spasuje bo wszystkie aukcje na ktorych znalazlem silnik maja podane tylko oznaczenie F8Q a tych kolejnych cyferek nie i chciałbym się odwiedzieć o oznaczają kolejne cyfry w oznaczeniu silnika i czy np. gdy kupie obojętnie jaki silnik F8Q to bede mogl bez problemu przełożyć reszte osprzetu ze swojego obecnego Kangurka (np. pompe Lucass, wtryski itp.) czy np. musze kupic konkretnie F8Q 632 zeby nie było problemu z przekladka. Czy w tych innych modelach cos jest inaczej umiejscowione i bedzie problem czy wystarczy silnik F8Q przekladac bez problemu.

Moj kangoo to:
1.9 D (F8Q 632 z pompa lucass) 2003r.

Z gory dziekuje
Łukasz M.
Gizmo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z silnikiem, przekładka :(

Postprzez Lucass środa, 9 lutego 2011, 10:12

Nie robiłem przekładki, ale najbezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby szukanie identycznego silnika. Lekka różnica, to zawsze ryzyko niekompatybilności z innym osprzętem. Największe zagrożenie to soft kompa, bo z osprzętem mechanicznym zawsze da się pokombinować.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Re: Problem z silnikiem, przekładka :(

Postprzez Gizmo piątek, 18 lutego 2011, 21:33

Dziekuje za odpowiedź. Jak sie okazało dół silnika do roboty nowe tłoki itp. (tulejowanie nie wchodzi w gre za duze ubytki w bloku) doszedłem wiec do wniosku ze koszt silnika i przekładki bedzie porownywalny z kosztem remontu wiec zdecydowalem sie na remont. Dla potomnych koszt w ok. 3-4k :]

Temat do zamkniecia.
Gizmo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam