Wiazka przewodow hak

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wiazka przewodow hak

Postprzez bjorn sobota, 12 lutego 2011, 23:46

Witam.Moze ktos mi pomoc i powiedziec gdzie kupic modul do wiazki przewodow haka w Kangorze lub powiedziec jak polaczyc-przerobic wiazke aby ominac tek madul.Mam problem i nie moge ciagac przyczepy.Nie dizlaja kierunki
bjorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wiazka przewodow hak

Postprzez bjorn piątek, 18 lutego 2011, 22:07

Co sie dzieje koledzy?Dlaczego nikt nie chce mi pomoc.Nie jestem obeznany w elektryce,ale wydaje mi sie ze dla elektryka to chyba pryszcz.Koledzy do "pracy"?oczekuje na posty.Jak mawial Gierek..... pomożecie??
bjorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez lukas piątek, 18 lutego 2011, 22:11

Bierzesz kawałek drutu podłączysz pod kierunki z tyłu i ciągniesz do puchy.
W czym problem, po co moduł ?
Kangoo Van 1.5 dCi 90 KM - 2017r
lukas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bjorn piątek, 18 lutego 2011, 22:58

Dzieki lukas jutro sprobuje podzialac,moze sie uda.Czy mam pociagnac tylko druty do kierunkow?a reszta pozostaje bez zmian?Tak ja to rozumuje.
bjorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 21 lutego 2011, 13:44

Jak zakładali mi hak, to nie wiem, ale gdy rozbierałem tył przy okazji jakichś przeróbek to zauważyłem zwykłe przewody wlutowane w wiązkę. Bez żadnej puszki, po prostu pociągnięte od wiązki do gniazda przyczepy. Kierunki działają normalnie. Tzn po podpięciu przyczepy migają wolniej ale migają. Żarówki standardowe 21W. Kierunki w samochodzie sterowane modułem elektronicznym.
Dla próby możesz wpiąć dodatkową żarówkę równolegle do tej z kierunka tylnej lampy. Jak będzie Ok, to powinno być Ok i po podpięciu przyczepy.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez lukas poniedziałek, 21 lutego 2011, 17:59

Lucass napisał(a): zwykłe przewody wlutowane w wiązkę. Bez żadnej puszki, po prostu pociągnięte od wiązki do gniazda przyczepy.

Nie tak bez żadnej, przecież przyczepy nie podłączy przez WIFI tylko wkłada wtyczkę w .....
Puszki :-) mam na myśli to coś do czego wkłada się wtyczkę (męską) z przyczepy, może być i gniazdo. :lol:
Kangoo Van 1.5 dCi 90 KM - 2017r
lukas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez krzysaudi poniedziałek, 21 lutego 2011, 22:45

Gniazdo do haka kupisz na każdym wiekszym CPN-ie lub sklepie samochodowym razem z opisem co i jak gdzie podłączyc . Kable podpinasz pod lampy - obrysówki ( postojowe ) hamulce i kierunki . Normalnie bez żadnych puszek i układów elektronicznych . To tylko nowe VW i inne z tego koncernu mają dodatkowe moduły elektroniczne do tego . A tutaj Twoim zabezpieczeniem na wypadek awarii ( zwarcia ) jest oryginalny bezpiecznik u Ciebie samochodzie :)
Krzysiek
Edycia - Audi a3 1.9 tdi - AMELKA - Ja - Berlingo 2.0HDI .

A nade wszystko ELEKTRONIKA !!!
krzysaudi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bjorn wtorek, 22 lutego 2011, 23:31

Witaj Krzysiek
Dzieki za rade ale ja mam wlasnie ten modul elektroniczny,gdyz auto bylo z hakiem i w komplecie byl modul.Cos sie z nim stalo bo jak podlacze wtyczke przyczepy do gniazda haka to wszystko dziala oprocz kierunkow,dlatego pytam;czy mozna cos zrobic moze ominac aby te keirunki dizlaly.Sam na tyle sie nie znam,wiec pytam.Lukas podpowiedzial,ze mozna podpiac od gniazda do kostki same kable do kierunkow.Czy tez popierasz jego pomysl?Czy znasz sie na tym?

Moze jest ktos kto robil i mial podobny problem z tymi kierunkami jak ja.moze jest jakies proste rozwiazanie tylko ja nie potrafie.Koledzy pomozcie
bjorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 23 lutego 2011, 17:31

Przecież Ci podpowiadam :roll:
Dla próby możesz wpiąć dodatkową żarówkę równolegle do tej z kierunka tylnej lampy. Jak będzie Ok, to powinno być Ok i po podpięciu przyczepy.

Podłączasz do jednego z kierunkowskazów dodatkową żarówkę 21W. Kablami. Jeżeli zadziała to wlutowujesz dodatkowe przewody w wiązkę idącą do lamp (konkretnie do przewodu odpowiadającego za kierunkowskaz, dla każdego kierunkowskazu oddzielnie rzecz jasna) i prowadzisz te kable do odpowiednich styków w gnieździe haka. Przewody idące od modułu do styków kierunkowskazów w gnieździe odłączasz.

Oczywiście jeżeli nie masz zaufania to tego nie rób. Znany jestem z tego, że notorycznie wprowadzam wszystkich w błąd :twisted:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Powrót do Pytam