Wymiary wału po pierwszym szlifie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wymiary wału po pierwszym szlifie

Postprzez kangooldz czwartek, 24 marca 2011, 20:57

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich.
Na imię mam Adam, pochodzę z Łodzi i posiadam (a raczej tata posiada ja go tylko naprawiam z kolegą mechanikiem) kangoo z '98 z silnikiem 1.4 E7J 780. Mam do Was pytanie czy przypadkiem nie wiecie jakie wymiary powinien mieć wał po pierwszym szlifie i jaki jest numer katalogowy panewek do takiego wału? Potrzebuję te informację, gdyż mam silnik w remoncie. Osobiście zawoziłem najpierw głowicę do spawania i planowania, a później wał do szlifu (wszystko robione u jednego "fachowca"). Przy składaniu silnika okazało się, że po włożeniu jednego tłoka i panewek wału nie da się przekręcić nawet dużym kluczem... sam tłok (nowe pierścienie) chodzi elegancko tak samo jak wał bez przykręcania... Są dwie opcje:
1. w hurtowni się pomylili i dali nie te panewki
2. za słabo zeszlifowali wał ("specjalista" od szlifu wału sprawdzał wymiary w jakimś strasznie starym katalogu i mierzył go suwmiarką)

z góry dzięki za pomoc
kangooldz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wymiary wału po pierwszym szlifie

Postprzez lukas piątek, 25 marca 2011, 16:43

Poniżej masz wymiary i numery katalogowe drążków skrętnych do takiego wału. :twisted:
Załączniki
panewki.jpg
panewki.jpg (80.06 KiB) Przeglądane 181 razy
Kangoo Van 1.5 dCi 90 KM - 2017r
lukas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam