Szczęki Hamulcowe PILNE!!!!

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Szczęki Hamulcowe PILNE!!!!

Postprzez MaciekR4 czwartek, 15 września 2011, 11:26

viking napisał(a):Witam . Ja przerabiałem ten temat w poniedziałek i też mnie zdziwiła ta różnica grubości okładzin . Stwierdziłem jednak , że skoro tak jest to tak ma być i koniec . Zastanawia mnie inna sprawa . Podczas hamowanie słyszę odgłos tarcia dochodzący z tylnych bębnów . Czy hamulce muszą się dotrzeć ?
Dodam , że bębny mam ok , żadnego wyrażnego rantu na bębnach nie stwierdziłem i podczas demontażu zdjąłem je bez większego problemu.Może któryś z Kolegów wie o co chodzi ?

podnies auto, zakręć kołem i poproś kogoś o naciśnięcie hamulca - być może masz za mało rozstawione szczęki na samoregulacji i słyszysz tarcie, bo nie mają siły docisku cylinderka wystarczającej...miałem podobnie...rozstawiłem szerzej, tak żeby bęben wszedł z oporem, ale żeby kolo się lekko kręciło...i hamulce są, jak to na przeglądzie powiedzieli "wzorowe"
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Jarson czwartek, 15 września 2011, 15:20

Ja założyłem wczoraj te szczęki i jest ok.Na początku tylko ręczny był wysoko ale po paru wciśnięciach pedału hamulca i wielokrotnym zaciąganiu hamulca ręcznego samo regulatory zrobiły swoją robotę,czuć było jak ręczny schodził do dołu.Także hamulce teraz mam ok.Klocki też wymienione,jutro przegląd myślę że będzie ok.A szczerze nic u mnie nie słychać przy hamowaniu bębny wchodziły mi lekko myślę że mogłeś coś źle zrobić przy zakładaniu z samo regulatorami bo po to one są żeby maksymalnie wysuwać szczęki przy zużywaniu ale żeby po powrocie szczęki nie tarły o bęben.
Kangoo 1.9 "kadzidełko"D65, 1998 r +dwie poduchy+elektryczne szyby+wsp.kierownicy+hak+halogeny przeciw mgłowe+belki dachowe+halogeny drogowe+obrysówki boczne i dachowe
CB radio President LINCOLN + Leem at 2001 turbo w dziurce+FD 2060
Jarson
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez viking czwartek, 15 września 2011, 17:59

No i wszystko jasne , Na jednym samoregulatorze nie mam tej magicznej blaszki , która go napina . Złożyłem hamulce mimo to , bo nie ma szans , żeby to kupić w krainie Vikingów . Może ktoś wie gdzie mogę dostać kompletny samoregulator . Szukałem na Allegro ale nie mogę znależć .
1.4 wypasiony silver . rocznik 2002. Fantastik sam plastik .
viking
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Jarson czwartek, 15 września 2011, 19:04

Koło mnie jest szrot z anglikami i jest dosłownie wszystko ale widzę że odległość nas trochę dzieli ;) .Widziałem komplety szczęk z samoregulotorami ale ty szczęki masz nowe.Musisz gdzieś podzwonić po jakiś sklepach motoryzacyjnych.A propo tej blaszki wypadła mi wczoraj przy montażu ale w porę zauważyłem inaczej miał bym ten sam problem.

P.S Już po przeglądzie zrobiłem dziś bo jutro bym nie dał rady.Auto przeszło ale są dwie ustereczki :D lewy amorek 38% a prawy 72% czyli lewy do wymiany a wiadomo trzeba wymienić parę :? i podciągnąć lewy hamulec ręczny,reszta OK.
Kangoo 1.9 "kadzidełko"D65, 1998 r +dwie poduchy+elektryczne szyby+wsp.kierownicy+hak+halogeny przeciw mgłowe+belki dachowe+halogeny drogowe+obrysówki boczne i dachowe
CB radio President LINCOLN + Leem at 2001 turbo w dziurce+FD 2060
Jarson
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez viking piątek, 16 września 2011, 17:16

Dziś pytałem o te regulatory w sklepie , Svenson szukał i okazało się , że do mojego typu hamulców , [mniejsze bębny ] nie dostanę nowych , Prosiłem , żeby sprawdził od Cliio albo innej renówki . Powiedział , że Kangoo to Kangoo i inne nie będą pasować . Chyba coś kręcił bo skoro szczęki pasują do innych modeli to chyba nie powinno być problemu z regulatorami . A szrot mam niedaleko i stoi tam chyba ze 20 Kangurów ...... same "pocztowe żółtki :D .Tylko nie wiem czy te kangurki nie mają wzmacnianego zawieszenia . I powiem jeszcze , że jest to potężna kopalnia części tylko że ......... wszystkie to 1,6 benzyna . :( . Za to ceny bardzo niskie :D
viking
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio piątek, 16 września 2011, 19:49

Nowe samoregulatory 120.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez tfiluu sobota, 17 września 2011, 08:27

viking napisał(a): że jest to potężna kopalnia części tylko że ......... wszystkie to 1,6 benzyna . :( . Za to ceny bardzo niskie :D

No to już wiem gdzie po częsci pojade :D
Kangoo 2003 - 1.6 16V benzyna + gaz
Folcar - profesjonalne przyciemnianie szyb rzeszów
tfiluu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez viking niedziela, 18 września 2011, 15:09

Zapraszam . I jak patrzę na te silniczki to aż mnie kusi , żeby przeszczepić . Dodam , że w każdym aucie jest kompletna książka serwisowa i jak widziałem przebiegi to max 120kkm .Az szkoda tyle dobroci na złom . .......Kiedyś wyłuskałem z tych Zółtków koła zapasowe . Dobrałem 4 zupełnie nowe opony razem z felgami i powietrzem :D , wymagały tylko delikatnej korekty wywazania . No i cena ... 150 sek czyli 60 zł za sztukę.
viking
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez hulltaj niedziela, 18 września 2011, 16:19

Hihi! Tanie macie powietrze w Szwecji. :lol:
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam