Kangoo kopci na jasno 1.5dci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Kangoo kopci na jasno 1.5dci

Postprzez mdhlodz wtorek, 11 października 2011, 17:34

Witam po dłuższej przerwie. Sprawa wygląda tak, auto kopciło na zimnym silniku potem włączała się kontrolka świec i brakowało mocy. Mechanik wziął auto i wymienił potencjometry, czujnik pod pedałem i coś z oprogramowaniem zrobił. I wziął 600zł. Auto jak kopciło tak kopci, podobno turbina cieknie ale jakoś oleju nie ubywa. Po miesiącu po deszczu tak jak i wcześniej po deszczu to samo. Przez ten miesiąc nie padało. Ja nie wiem za co on wziął pieniądze. Jeździłem cały dzień ok 10h autem i połowę dnia z kontrolką i bez mocy a pół i jak dotychczas jest dobrze. Może mi ktoś powiedzieć czy spotkał się z czymś takim. Bo mam wrażenie, że zostałem oszukany i błąd został tylko skasowany. Gdzieś mi się dostaje wilgoć. Proszę o pomoc.
Kangoo 1.5 Dci 84KM 2004 express.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 11 października 2011, 21:55

Nie bardzo rozumiem co z tym deszczem... :roll:
Jeżeli kopci na jasno, to albo olej albo płyn chłodniczy. Obydwa mogą iść w cylindry lub bezpośrednio do wydechu z pękniętej uszczelki pod głowicą. Nie jestem pewny czy olej w wydech też, bo nie wiem jak w dCi-ku idzie kanał olejowy. A oleju nie musi ubywać wiele.
Kasowanie błędów i zrobienie "czegoś z oprogramowaniem" to znachorstwo :lol:

BTW chwilowe braki mocy i kontrolka to mi wygląda na klasyczne objawy zawieszonego EGRa
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez lam3r środa, 12 października 2011, 10:15

Sprawdź czy korek wlewu płynu chłodnicy nie ma od spodu dziwnego osadu.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mdhlodz środa, 12 października 2011, 16:57

Nie mam w żadnym zbiorniku wody olejów itd. Naprawdę nie działo się tak puki nie padało. Taki znajomy elektryk, który jeździ tylko renaultami. Już kolejnym teraz sceniciem powiedział, że to dla niego klasyczny co nie znaczy standardowy w renaultach obiaw zawilgocenia kostki pod akumulatorem, która jest zalewana ponieważ nie mam fabrycznego błotnika po stronie akumulatora. I że prawdopodobnie będzie do wymiany czujnik wysokiego ciśnienia. Turbina jest odłączana ponieważ paliwa dostaje za mało bo komputer przez to zawilgocenie wariuje. Ale uprzedził mnie, że tak uważa ale pewność będzie jak już podepnie pod komputer i się ze mną przejedzie. Umówiłem się na poniedziałek także czekam.
Kangoo 1.5 Dci 84KM 2004 express.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam