Przypocony DCI - skąd wyciek ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Przypocony DCI - skąd wyciek ?

Postprzez Trkam wtorek, 22 listopada 2011, 12:36

oby Branio to nie turbina :P narazie nic więcej nie wiem ale kangurek będzie rozbierany w najbliższy piątek i dokładnie się okażę z kąd ten olej się leje. bo niestety bo całonocnym staniu w garażu zauważyłem kilka kropel oleju której kapią z osłony silnia i chcę to jak najszybciej usunąć. Kangurek jeździ normalnie i nie odczuwam żadnych innych problemów , ale wyciek nie jest mały więc mam nadzieję że jak się dokładnie oczyści i przeglądnie wszystko to się okaże co to jest.
Jak tylko będę miał jakieś informacje to będę się nimi z Wami dzielił.
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Przypocony DCI - skąd wyciek ?

Postprzez Trkam czwartek, 8 grudnia 2011, 12:25

Skoczek naprawiony, wyciek opisany przezemnie był z rury która idzie do EGR. Po rozebraniu wszystkiego okazało się że uszczelki już sparciały i mało co uszczelniały cały układ i z tego tak pluło olejem. Turbina bez wycieków, czujnik oleju suchy i na całej reszcie tez nic nie widać. Silniczek został cały umyty i będę obserwował cała czas. Mechanik powiedział mi że jest możliwe że może gdzieś jeszcze być wyciek ale związku że z połączenia EGR - kolektor było największe to zalało inne możliwe wycieki więc zostaje zaglądać tam raz na jakiś czas.
Branio mówiłeś że nie ma opcji żeby ciekło to z tego połączenia a jednak :) sam widziałem wszystko podczas rozbierania i było widać że ciśnienia jakie tam panuje pluło olejem. Po paru dniach od wizyty u Ciebie zauważyłem olej na podłużnicy przy prawym amortyzatorze więc sam nie wiem czy jest gdzieś jeszcze wyciek. Na razie wycieków brak i Skoczek jeździ jak szalony :) zamieszczę jeszcze w najbliższym czasie zdjęcie :)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam