Kupiłem Kangoo 2007 i co mam do zrobienia...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kupiłem Kangoo 2007 i co mam do zrobienia...

Postprzez mkzibi sobota, 9 stycznia 2010, 20:49

Jak pisałem w innym poście kupiłem sobie Kangoo 2007 rok 1.5 dCi. Waham się czy zostawić go dla siebie czy sprzedawać. Póki co jeżdżę i podoba mi się coraz bardziej. Postanowiłem więc zrobić przeglądzie w ASO a że przegląd zrobili mi za darmo więc czemu nie (chcieli poprostu kupić mojego kangurka ale zaproponowali mi taką cenę ze lepiej jeździć nim dalej , dawali 12 tyś. za 2007 rok!!!!).

Zrobili wiec ten przegląd w ASO Renault ZDUNEK w Gdańsku. Do następnego przeglądu został ok. 17 tyś. Km co pokazuje licznik kilometrów w samochodzie. Samochód został przejrzany w serwisie i wykryto następujące problemy eksploatacyjne:

1. Do wymiany lewe łożysko przód - rzeczywiście słychać huk podczas jazdy.
2. Słabe są już tarcze i klocki z przodu - no tutaj nie stwierdziłem problemów ale może rzeczywiście trzeba będzie wymienić za jakiś czas.
3. Olej do wymiany za 20 tyś km aktualnie wlany jest pełen syntetyk 5W40
4. Rozrząd do wymiany za 10-20 tyś km
5. Tylna wycieraczka do wymiany - tu nie wiem czego się przyczepili bo wycieraczka chodzi i wyciera dość ładnie.
6. Lewy drążek kierowniczy do ewentualnej wymiany lub za jednym zamachem również prawy - rzeczywiście słyszę grzechotanie podczas jazdy na wybojach.

W obliczu tego co tu wymieniłem, mam pytania:

1. Czy z przodu wymienia się same łożysko czy też piastę (bo chyba z tyłu wymienia się razem z piastami).
2. Jak często wymieniacie rozrząd i co wraz z rozrządem warto wymienić.
3. Czy warto wymieniać jeden drążek czy od razu dwa. Co razem z taką pracą warto wykonać żeby później 2 razy nie rozbierać.
4. Czy przy wymianie oleju tylko wymieniam olej i filtr?

Z racji ze chcę kupić własne części żeby mnie w warsztacie na obłupili na częściach to ma pytanie w co muszę się zaopatrzyć do wykonania wymienionych robót i ile takie prace mogą kosztować.
mkzibi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kupiłem Kangoo 2007 i co mam do zrobienia...

Postprzez branio sobota, 9 stycznia 2010, 21:08

Łożysko SNR 75, wymiana 50
Rozrząd co 80000. Do 1,5 dci pasek Contitech CT 1035 za 83, napinacz CM C706 za 132.Pompa Hart 335 632 za 95.Wymienię za 120.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mkzibi sobota, 9 stycznia 2010, 22:28

Dzięki. Chętnie bym skorzystał z oferty ale jestem z Gdańska. Co do rozrządu to właśnie tak myślałem ze po 80 tyś. Dzięki za wszystkie parametry elementów. Czy łożysko trudno samemu wymienić z przodu?
mkzibi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez piotrek87 niedziela, 10 stycznia 2010, 15:18

za łozysko sie sam nie zabieraj, wiem co mowie, jeżeli chcesz dobrze i tanio zrobic powyzsze naprawy proponuje CNF kartuska 240, mechanicy znają sie na rzeczy i powiem Ci ze sam oddaje swojego kangurka od, kiedy go kupilem wlasnie tam na naprawy, w srode jade na wymiane filtrów i oleju. Pozdrawiam
1.5 dCi 07' grand confort
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez mkzibi niedziela, 10 stycznia 2010, 17:09

A gdzie kupujesz części w Gdańsku do swojego Kangoo?
branio napisał(a):Łożysko SNR 75, wymiana 50
Rozrząd co 80000. Do 1,5 dci pasek Contitech CT 1035 za 83, napinacz CM C706 za 132.Pompa Hart 335 632 za 95.Wymienię za 120.

A końcówki drążków jakie byś polecił?
mkzibi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez piotrek87 poniedziałek, 11 stycznia 2010, 09:27

czesci kupuje w focie na piekarniczej lub w intercarsie. Jak nie chcesz sie bawic z czesciami to w cnfie mogą dać swoje, tez z hurtowni a zaplacisz tyle za ile bys je kupil w sklepie.
1.5 dCi 07' grand confort
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez hudyjan poniedziałek, 11 stycznia 2010, 12:15

U Zdunka chcieli Cię po prostu okraść. Ciekawostka, że za 2007 rocznik dawali Ci 12 tys, a ode mnie chcieli niedawno za 2003 (też 1,5dci) 14,5 tys, w tym jedne drzwi do malowania. U nich to się nazywa wyższa inżynieria ekonomiczna.
1,2 16V żółta dziewczynka z 2002
hudyjan
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez agnas piątek, 27 kwietnia 2012, 12:02

mkzibi napisał(a):Jak pisałem w innym poście kupiłem sobie Kangoo 2007 rok 1.5 dCi. Waham się czy zostawić go dla siebie czy sprzedawać. Póki co jeżdżę i podoba mi się coraz bardziej. Postanowiłem więc zrobić przeglądzie w ASO a że przegląd zrobili mi za darmo więc czemu nie (chcieli poprostu kupić mojego kangurka ale zaproponowali mi taką cenę ze lepiej jeździć nim dalej , dawali 12 tyś. za 2007 rok!!!!).

Zrobili wiec ten przegląd w ASO Renault ZDUNEK w Gdańsku. Do następnego przeglądu został ok. 17 tyś. Km co pokazuje licznik kilometrów w samochodzie. Samochód został przejrzany w serwisie i wykryto następujące problemy eksploatacyjne:

1. Do wymiany lewe łożysko przód - rzeczywiście słychać huk podczas jazdy.
2. Słabe są już tarcze i klocki z przodu - no tutaj nie stwierdziłem problemów ale może rzeczywiście trzeba będzie wymienić za jakiś czas.
3. Olej do wymiany za 20 tyś km aktualnie wlany jest pełen syntetyk 5W40
4. Rozrząd do wymiany za 10-20 tyś km
5. Tylna wycieraczka do wymiany - tu nie wiem czego się przyczepili bo wycieraczka chodzi i wyciera dość ładnie.
6. Lewy drążek kierowniczy do ewentualnej wymiany lub za jednym zamachem również prawy - rzeczywiście słyszę grzechotanie podczas jazdy na wybojach.

W obliczu tego co tu wymieniłem, mam pytania:

1. Czy z przodu wymienia się same łożysko czy też piastę (bo chyba z tyłu wymienia się razem z piastami).
2. Jak często wymieniacie rozrząd i co wraz z rozrządem warto wymienić.
3. Czy warto wymieniać jeden drążek czy od razu dwa. Co razem z taką pracą warto wykonać żeby później 2 razy nie rozbierać.
4. Czy przy wymianie oleju tylko wymieniam olej i filtr?

Z racji ze chcę kupić własne części żeby mnie w warsztacie na obłupili na częściach to ma pytanie w co muszę się zaopatrzyć do wykonania wymienionych robót i ile takie prace mogą kosztować.

Od wczoraj, jak zrobiło się znacznie cieplej - 20st.C, słyszę stukanie m.in. podczas hamowania po stronie kierowcy. Czuć stukania na kierownicy, coś jak grzechotanie.
Pewnie lewy drążek kierowniczy? A 2 dni wyjeżdżam w 500km trasę - powiedzcie z doświadczenia, przejadę tylę ? :/
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra piątek, 27 kwietnia 2012, 22:42

Może tarcze są już zużyte ...z tego co piszesz -całkiem możliwe...
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 28 kwietnia 2012, 08:37

Ja bym stawiał raczej na zużyte klocki niż tarcze, ale może też być i co innego.
Klocki za to łatwo sprawdzić organoleptycznie. Wystarczy skręcić koło na maksa i wsadzić głowę we wnękę koła.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Powrót do Pytam