Jak pisałem w innym poście kupiłem sobie Kangoo 2007 rok 1.5 dCi. Waham się czy zostawić go dla siebie czy sprzedawać. Póki co jeżdżę i podoba mi się coraz bardziej. Postanowiłem więc zrobić przeglądzie w ASO a że przegląd zrobili mi za darmo więc czemu nie (chcieli poprostu kupić mojego kangurka ale zaproponowali mi taką cenę ze lepiej jeździć nim dalej , dawali 12 tyś. za 2007 rok!!!!).
Zrobili wiec ten przegląd w ASO Renault ZDUNEK w Gdańsku. Do następnego przeglądu został ok. 17 tyś. Km co pokazuje licznik kilometrów w samochodzie. Samochód został przejrzany w serwisie i wykryto następujące problemy eksploatacyjne:
1. Do wymiany lewe łożysko przód - rzeczywiście słychać huk podczas jazdy.
2. Słabe są już tarcze i klocki z przodu - no tutaj nie stwierdziłem problemów ale może rzeczywiście trzeba będzie wymienić za jakiś czas.
3. Olej do wymiany za 20 tyś km aktualnie wlany jest pełen syntetyk 5W40
4. Rozrząd do wymiany za 10-20 tyś km
5. Tylna wycieraczka do wymiany - tu nie wiem czego się przyczepili bo wycieraczka chodzi i wyciera dość ładnie.
6. Lewy drążek kierowniczy do ewentualnej wymiany lub za jednym zamachem również prawy - rzeczywiście słyszę grzechotanie podczas jazdy na wybojach.
W obliczu tego co tu wymieniłem, mam pytania:
1. Czy z przodu wymienia się same łożysko czy też piastę (bo chyba z tyłu wymienia się razem z piastami).
2. Jak często wymieniacie rozrząd i co wraz z rozrządem warto wymienić.
3. Czy warto wymieniać jeden drążek czy od razu dwa. Co razem z taką pracą warto wykonać żeby później 2 razy nie rozbierać.
4. Czy przy wymianie oleju tylko wymieniam olej i filtr?
Z racji ze chcę kupić własne części żeby mnie w warsztacie na obłupili na częściach to ma pytanie w co muszę się zaopatrzyć do wykonania wymienionych robót i ile takie prace mogą kosztować.