Problem z mocą w różnych zakresach obrotów 1.2 8v

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z mocą w różnych zakresach obrotów 1.2 8v

Postprzez Wiciu piątek, 28 września 2012, 17:43

Witam. Zauważyłem że mój Kangoo 1.2 8v bez gazu ma problemy z rozwijaniem mocy w określonych partiach obrotów. Ruszam z jedynki obroty nie przekraczają 1,5 i strasznie zamula... przyśpiesza ale powoli. Przekroczy tą wartość i pojawia się niezły kop. To samo z wyższymi biegami tylko ze wtedy dostaje energii od 1.8tyś obrotów... szukałem na forum ale w tej wersji silnika nikt nie miał takiego problemu. Silnik pracuje równo, odpala też bez zająknięcia. Moc ma ale od okreslonych obrotów. Problem występuje cały czas. Prosiłbym o jakieś wskazówki.
Wiciu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z mocą w różnych zakresach obrotów 1.2 8v

Postprzez marek02 piątek, 28 września 2012, 21:05

powiem ci, że ten typ chyba tak już ma ja mam to samo, nie powiem ci przy jakich obrotach bo nie mam obrotomierza, ale jak go dobrze przepałuję, to właśnie od jakiegoś momentu jakby mu się coś załączyło i rwie do przodu, ale jak cisnę go za długo to czuje jak traci
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Problem z mocą w różnych zakresach obrotów 1.2 8v

Postprzez Wiciu piątek, 28 września 2012, 21:34

Ja nie do końca jestem przekonany czy tak powinno być... Strasznie to uciążliwe. Ruszam z jedynki, zamuła straszna a tu nagle szarpnięcie jak przekroczy barierę obrotów przy tym samym połozeniu pedału gazu... i tak z kolejnymi biegami... Powyżej ciągnie bez problemu. Cięzko mi jeździć ekonomicznie bo muszę go kręcić na wysokie obroty...
Wiciu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam