Zawieszenie przednie raz jeszcze.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Zawieszenie przednie raz jeszcze.

Postprzez michalxtreme poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:43

Dobra rada z tymi wahaczami.Dzieki.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez AdiK poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:50

A ja bym stawial wlasnie na poduszki amortyzatora :)
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez michalxtreme środa, 28 lipca 2010, 16:18

A czemuż to??Chłopy kochane to zdecydujmy wkońcu co będzie konieczne do wymiany.A mam inny pomysł.Jak poznać, że właśnie one walnęły??

I otóż mam już wiedzę co się dzieje.Szczeliły oba łożyska, wszystkie gumy na wahaczach zbutwiałe aż strach no i łącznik drążka stabilizatora.Amorki, sprężyny i wszyskie ich gumy są ok. Zakupione łożyska, wahacz, łącznik jadą już do mnie. Wszystko już przygotowane w kangurku do wsawienia nowych części. Ale niestety fotek chyba nie będzie bo moja mała pociecha załatwiła aparat. Przy okzacji wymienione będą klocuszki w hamulcach i całe zaciski ładnie pomalowane. Według mnie hałas przy zmiennej prędkości to były oczywiście łożyska.A te stuki przy skręcaniu to wahacz z swoimi cudownie sparciałymi gumami. A co do ściągania to poprostu przyblokował mi się jeden z tłoczków i ciągle delikatnie hamował.

Na początku proszę moderatora o połączenie tych postów bo nieładnie mi to wygłąda a nie chcę być posądzany o nabijanie :)

Zakupiłem już klocki hamulcowe Valeo, łącznik drążka stabilizatora Sasic, łożyska SKF, zestaw naprawczy zacisków hamulców QuickBreake. Oczekuję na wahacze. Myślę, że dziś dojdą do mnie i do jutra kangurek będzie gotów do brykania. Co do wymiany łożysk to polecam skorzystać z pomocy mechanika, który posiada prasę. Wybijanie młotkiem mija się z celem.Dużo walenia a efekt marny.Co prawda z rozbierania nie udało mi się zrobić fotek bo synek rozwalił aparat ale z składania będą napewno.

Połączono posty. /MOD
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme

Postprzez kkrauze86 wtorek, 20 listopada 2012, 15:07

wiem stary wątek lecz w szukajce często się pojawia więc postanowiłem napisać.
Głównym powodem stuków w zawieszeniu przednim jest wyrabiający się łącznik stabilizatora. Aktualnie jestem po wymianie całości przedniego zawieszenia i dopiero po wymianie tych niepozornych śrubek stukanie na nierównościach zniknęło. Tak więc polecam w ogóle od tego zacząć gdyż ma to też duży wpływ na prowadzenie się tego samochodu, a cena samej końcówki to nawet i 10 zł więc nie ma na co czekać - a i wymiana do zrobienia samemu pod domem.
Jak coś robić to do końca porządnie, a renault? Jak się dba to się ma.
kkrauze86
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam