1,5 dCi po 3 tygodniowym postoju nie odpala

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1,5 dCi po 3 tygodniowym postoju nie odpala

Postprzez piootr środa, 13 lutego 2013, 16:33

Panowie !

Pokusiłem się i zadzwoniłem do serwisu Renault i opisałem sytuacje pytając czy wyłączą mi immo - stwierdzili, że skoro kontrolka świeci ciągłym światłem to znaczy że immo jest ok a powodem jest komputer zapłonu skoro nie ma podgrzewania świec. Twierdzili że jak immo nie czyta kluczyka to kontrolka powinna bardzo szybko mrugać. A w ogóle serwisy autoryzowane nie robią taaaakich rzeczy.

Pytanie jest takie czy próbują mnie naciągnąć. Nie chce holować samochodu bez wspomagania i twardym hamulcem na śniegu po to żeby się okazało że mnie chcą tylko na kasie przyciąć. Powiedzcie ile orientacyjnie kosztuje wyłączenie immo, żeby też nie dać się naciągnąć.

No i zostaje pytanie czy to na pewno immo :)

pozdrawiam
piootr
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 środa, 13 lutego 2013, 20:11

Z tego co wiem to u mnie w wieluniu "załatwienie" immo na dobre kosztuje w cytrynie ok 300 zł
Ja bym podjechał do dobrego elektromechanika i pogadał u nas można tak się z jednym gościem dogadać że przyjedzie na miejsce z całym kufrem gratów i kompów do samochodów i często pomaga na miejscu.
Mojej siostrze tak C4 ratował a już mieliśmy ją targać na lince.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass czwartek, 14 lutego 2013, 12:04

To niekoniecznie musi być kwestia immo. Co do kontrolki to mieli rację w ASO. Nierozpoznanie kodu kluczyka daje efekt szybko migającej diody. Ale sam komputer bardzo rzadko jest powodem czegokolwiek. TO stosunkowo mało awaryjny element.

Być może jest dokładnie odwrotnie niż przypuszczałem w poprzednim poście.
Czyli to nie zablokowane immo powoduje brak podgrzewania, ale brak podgrzewania nie pozwala immo odblokować wtrysku.

Zacząłbym poszukiwania od układu podgrzewania wstępnego.
Odetniesz immo (za większą czy mniejsza kasę), zgaśnie kontrolka, a silnika i tak możesz nie uruchomić.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez bocanegra1 czwartek, 14 lutego 2013, 19:38

Witam, ja może z innej strony podejdę do tematu. Jeżeli wykuczysz immo to weź pod uwagę taki przypadek jaki miał miejsce u mojego kumpla. On ma dci 65 koników po jakimś czasie postoju nie mogliśmy odpalić, sprawdziliśmy też po kolei to co jest w tym pości, wymieniliśmy filtr paliwa , rozbieraliśmy przewody paliwowe i nic ciągle kręci a nie odpala. Po konsultacji z pompiarzem zawieżliśmy wtryski do sprawdzenia i okazało się że są jak to on nazwał zastane. za 2 stówki coś tam poczyściłi po założeniu odpalił za pierwszym razem.Twierdził ze w dci to się zdarza.
kangoo 1,2 16 V elpidzi, 1.5 dci 60 kW
bocanegra1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam