Olej

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez sebek34 sobota, 5 stycznia 2008, 22:33

Witam !
Niestety ale z olejami tak jak z proszkami do prania. - najlepiej je kupic na zachodzie -moja siostra jeżdzi do Austrii(ma blisko) po proszki, szampony etc. są duużo lepsze niż u nas. Z olejami podobnie kumpel który przerabiał temat leje polskiego lotosa nie to że jest to bardzo dobry, ale "markowe" oleje kupowane u nas są produkowane z tej samej bazy(rafinerii) różnią się tylko dodatkami. Nie wydaje się aby owe dodatki miały aż takie znaczenie jakościowe... W fabryce telewizorów Daewoo w Pruszkowie robi się wiele "markowych" tv. które faktycznie różnią się znaczkiem z przodu, kształtem obudowy i tak aby się nikt nie czepiał wartością kilku nieznaczących elementów.. no cóż ludzie póżniej dopłacają kilkaset złotych do "markowego sprzętu" i cieszą się...
Ja osobiście naleję do mojego Kangoorka 10W40 Petrocanada.
Pracowałem w Finladii i tam produkty tej marki były bardzo popularne i wykorzystywane w maszynach do pracy w extremalnych warunkach, toteż bardzo się ucieszyłem gdy po powrocie zauważyłem że w markecie na półce 5l Petrocanada supreme stoi coś około 60zł. to się ucieszyłem :P i zalałem poczciwego Tico. Zauważyłem że olej jest bardzo długo jasny, nie przepela się a to chyba dobrze świadczy. Produkt wytwarzany w Kandzie i to jest bardzo duży plus ! na opakowaniu napisane 300 000 km gwarancji ale o co tu chodzi? to nie wiem bo mocno wątpie żeby można było 300k przejecha :lol: Pozdrawiam.
Ps. a najlepiej to się jakiegoś mechaniora spyta co silniki rozbiera ten to wie który olej co zostawia...
sebek34
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Olej

Postprzez cyberhuman środa, 27 listopada 2013, 21:19

A ja niestety zapodziałem butelkę po zakupie Kangura od Marka.
I teraz pytanie: Marek twierdzi, że na 99% był tam półsyntetyk.

Myślę o takim oleju:
http://www.lubshare.com/img/p/346-438-thickbox.jpg

ale ma on jakieś dodatki czyszczące.

Z drugiej strony mój silnik chyba jest w niezłym stanie, skoro pomimo nieszczelności uszczelki miski olej ubywa bardzo bardzo wolno...
1,9 dTi RXE, 2000, 59 kW, jakiś taki Gwiezdny Pył; mod Bogdana - koła 15", fotele Scenic, schowki lotnicze, osłona od 4x4 itd itp...

/avatar pochodzi z pasji off... niestety, kangur jest 2WD.../

http://wymiatamy.com
cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez edpawel czwartek, 28 listopada 2013, 20:23

Hej ja do swojego skoczka leje castrol 5w40 edge wymiana co 15 tyś , przebieg 262 1.9DTI

Obrazek
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez paullo1980 piątek, 29 listopada 2013, 20:00

Hej, sebek34 to, że olej jest długo jasny nie świadczy, że jest dobry. Dobry olej ma to do siebie, że myje silnik i zmywa sadzę i tym podobne. im szybciej czarny olej ty ma więcej środków myjących a to mają tylko dobre oleje. :-)
paullo1980
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez cyberhuman środa, 18 grudnia 2013, 10:05

Kupiłem Shell HX7 półsyntetyk 10W40, ale poczytawszy na opakowaniu, że zawiera dużo dodatków płuczących wymieniłem na półsyntetyk elf copetition 10W40...
1,9 dTi RXE, 2000, 59 kW, jakiś taki Gwiezdny Pył; mod Bogdana - koła 15", fotele Scenic, schowki lotnicze, osłona od 4x4 itd itp...

/avatar pochodzi z pasji off... niestety, kangur jest 2WD.../

http://wymiatamy.com
cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam