pęknięty kolektor wydechowy a moc silnika

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

pęknięty kolektor wydechowy a moc silnika

Postprzez Jelonek niedziela, 8 maja 2011, 12:48

Witam . Bardzo proszę o pomoc . Mam pytanko . Czy pęknięty kolektor wydechowy ma wpływ na pracę silnika i jego moc ? Otóż wszystko było OK , kangur jeździł idealnie . Wyłączyłem silnik , poszedłem do sklepu , wróciłem odpaliłem a autko jak ursus . Nierówna praca , szarpanie na wolnych obrotach , silnik słaby . Po ostygnięciu silnika zdjąłem osłonę kolektora , odpalam ( bez problemu ) i silnik jak ursus . Zauważyłem spore pęknięcie kolektora i wydobywające się spaliny oraz głośniejszą pracę . Dodatkowo sprawdziłem świece i przewody ale były OK . Czy takie pęknięcie może mieć wpływ na moc ? Pozdrawiam i proszę o pomoc .
Jelonek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: pęknięty kolektor wydechowy a moc silnika

Postprzez michalxtreme niedziela, 8 maja 2011, 13:31

A z tego co mi się zdaje :D to za tym pęknięciem jest sonda lambda no nie? Odpowiedź już gotowa. Nie zgłębiam tego ale dostaje "lewe powietrze" przez to pęknięcie i daje złe odczyty do kompa. I ot powód. Nic tylko zrobić kat. "T" :lol: :twisted:
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez Jelonek niedziela, 8 maja 2011, 18:27

Witam mojego Promotora ;) ( obrotomierz led ) . Dzięki za szybką odpowiedź . No też gdybałem sobie w tym kierunku , że Lambda dostaje zły skład spalin . Jutro jadę na spawanie i planowanie kolektora i zobaczymy co będzie . Wiem , że to doraźnie bo znowu pęknie , ale do czasu aż nie znajdę jakiegoś używanego w dobrym stanie kolektora tak musi zostać . Pozdrawiam .
Jelonek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez gre81 niedziela, 8 maja 2011, 20:00

Uważaj ze spawaniem-daj to profesjonalistom, widziałem już nie raz u znajomego mechanika takie spawane kolektory, które podczas zmiany temperatury poprostu się "sciągały" zwłaszcza w okolicach otworów na śruby a później nie pasują do bloku. Powodzenia
Kangoo 1.5 dCi 80KM 2003, biały. już go nie ma
Kangoo 1.5DCI 105KM(teraz 125 kucyków) 2009, żółty jak słońce.
Moje miasto Łódź.
gre81
Kangoomistrz 2010
Kangoomistrz 2010

Postprzez Wiz niedziela, 8 maja 2011, 20:38

Ja ze swojej strony dodam jeszcze, iz poza sonda lambda ktora podaje niewlasciwe wartosci, w silnikach liczymy jeszcze "opory" po stronie ssania i wydechu. Zaburzenia tych wartosci rowniez potrafia odbic sie niewlasciwie na mocy i kulturze pracy.

To byla taka mala dygresja w temacie ;)
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez chemiadomyjni środa, 11 czerwca 2014, 21:52

witam kolegów.
Mam kangoora 1,9d (65) '97 (sie pochwaliłem :D) i ostatnio przy wymianie poduchy skrzyni biegów mechanik mówił że mam do wymiany kolektor wydechowy bo jest pospawany, połapany i ogólnie masakra. Aktualnie dość mocno się rozszczelnił i mam wydech a'la WRC. Chce zamienić na inny. Pytanie czy były jakieś różne modele? nie chciał bym kupić czegoś złego.
chemiadomyjni
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam