Skrzynia automatyczna DP0 ślizganie sprzęgła

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Skrzynia automatyczna DP0 ślizganie sprzęgła

Postprzez czarek0402 poniedziałek, 6 października 2014, 17:39

Może wymiana oleju pomoże? :?
A tak pisało na aukcji sprzedaży: Renault Kangoo II Idealny Niemal Fabryczny Stan !Automat! Więc na przyszłość, kupujmy powoli. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez karo3003 poniedziałek, 6 października 2014, 18:08

Nie no... pozostanę przy automacie, taki samochód miał być i taki będzie. Przeróbka na manual raczej przewyższy koszt naprawy bo dzisiaj dostałem wycenę od jednego z warsztatów - 4000zł za kompletny remont skrzyni z gwarancją i wyprowadzeniem zewnętrznego filtra oleju (jak wiadomo w skrzyni dp0 filtr nie jest dostepny łatwo) Znalazłem też ofertę zakupu fabrycznie nowej skrzyni z gwarancją za 3500zł nie wiem co byłoby lepszym rozwiązaniem... Muszę jeszcze zapytać ile taka kosztuje w ASO bo może uda się pogadać i załatwić ją w lepszej cenie... Kiedyś już przerabiałem to z częściami do Renault 5 - w ASO za grosze bo akurat robili czyszczenie magazynów.

Na początek jednak zmienię poprostu olej i zobaczę co na to powie Kangoo ;) moze okaże się że to wystarczy...

Drugi krok to przejażdżka do jakiegos serwisu automatów na komputer i diagnostykę - całe szczęście jest jeden dobry 100km ode mnie - jak wyjdzie że to coś poważnego to będę się martwił wtedy...
Kangoo 2004r 1.6 16V LPG automat :)
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 7 października 2014, 08:19

karo3003 napisał(a):Znalazłem też ofertę zakupu fabrycznie nowej skrzyni z gwarancją za 3500zł nie wiem co byłoby lepszym rozwiązaniem...
To chyba jasne. Nie tylko z uwagi na cenę. Oczywiście zakładając, że rzeczywiście jest fabrycznie nowa i pasująca, a nie z jakiegoś zmielonego rozbitka.
karo3003 napisał(a):Muszę jeszcze zapytać ile taka kosztuje w ASO bo może uda się pogadać i załatwić ją w lepszej cenie... Kiedyś już przerabiałem to z częściami do Renault 5 - w ASO za grosze bo akurat robili czyszczenie magazynów.
Nie żartuj... :lol: Jednak jest pewna różnica pomiędzy piątką a kangoo. Choćby taka, że piątka to już auto zabytkowe, a kangoo jak najbardziej w użyciu. W dodatku ta skrzynia pasuje nie tylko do kangura.
Ale powodzenia. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez karo3003 wtorek, 7 października 2014, 09:06

Akurat sprawa tyczyła się na przykład takich części jak uszczelka pod głowicę czy uszczelka pompy wody do silnika, który był montowany w Lagunie, Megane, 21, 19 itd więc jeszcze nie takie zabytki :) ale faktycznie ze skrzynią może nie być tak wesoło...

EDIT:
W czwartek o 14:30 godzina zero - jestem umówiony na wymianę oleju w skrzyni :roll: Jeszcze dobrze nie zacząłem a już były problemy. Okazało się, że olej Elf Renaultmatic D3 SYN nie jest łatwo dostępny ale udało mi się znaleźć 4 litry w sklepie na śląsku (całe szczęście w niewygórowanej cenie).

Piszę to, bo być może kiedyś ktoś będzie miał podobne problemy: UWAGA! Olej Renaultmatic D3 SYN i Renaultmatic Dextron3 SYN to nie te same oleje (Interc@ars podaje, że to to samo wprowadzając w błąd) bo różnią się specyfikacją. Teoretycznie pierwszy z wymienionych jest starszego typu i nie można go zastąpić tym drugim (informacja z ASO - wydaje się prawdziwa bo oba typy olejów na rynku występują i nie są stosowane zamiennie)...
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 7 października 2014, 17:05

karo3003 napisał(a):Akurat sprawa tyczyła się na przykład takich części jak uszczelka pod głowicę czy uszczelka pompy wody do silnika
A no właśnie...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez karo3003 czwartek, 9 października 2014, 17:00

Olej wymieniony, samochód podłączony do CLIP - brak jakichkolwiek błędów wskazujących na usterkę lub niepoprawne działanie skrzyni, za to jest jeden nie powiązany bezpośrednio ze skrzynią ale jednak mający wpływa na jej działanie - czujnik położenia pedału hamulca :) podobno jego uszkodzenie może "ogłupiać" komputer skrzyni - dodaję gazu jednocześnie hamując...

Najważniejsze, że nie ma błędu dotyczącego niskiego ciśnienia oleju - wskazującego na uszkodzone elektrozawory, stary olej był przepracowany ale nie czarny i bez opiłków - barwa trochę ciemniejsza od nowego :) więc też jest ok

Pozostaje zmienić czujnik i jeździć :) mam nadzieję jak najdłużej :mrgreen:
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam