Skrzynia biegów 1.9 DTi - zmiana

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Skrzynia biegów 1.9 DTi - zmiana

Postprzez ania środa, 7 stycznia 2015, 21:51

Witam Panów,
serdecznie prosze o pomoc w doborze skrzyni do kangura 1.9dti z 2002r. Mianowicie symbol na skrzyni to JC5087. Czy istnieje typ z ktoregokolwiek Renault, którym mozna ja zastapic bo tej mojej jest jak na lekarstwo a jak sie juz znajdzie to kwoty przyprawiaja o zawrot glowy ;)
ania
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Skrzynia biegów 1.9 DTi - zmiana

Postprzez tommies czwartek, 8 stycznia 2015, 22:46

Wydaje się na szybko, że JC5128 może podejść. Obudowa taka sama, więc łapy podejdą. Zapewne ma nieco inne przełożenia, ale też od diesla - konkretnie 1.5 dci, więc różnice nie będą duże.
W obydwu silnikach z tamtych lat sprzęgło na wałek 26 zębów, zatem i tu nie powinno być problemów. Półosie od wewnętrznej też takie same 1.5dci/1.9DTI czyli i tu gra.

Reasumując - są spore szanse że podejdzie. Oczywiście to co napisałem to teoretyzowanie na podstawie zdjęć i danych technicznych, ale też i trochę praktycznego doświadczenia.
Najlepiej jakby dało się położyć obok siebie te skrzynie i posprawdzać - czyli szukajcie kolo siebie szrotu z taką skrzynią :)
tommies
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam