zassana gruszka paliwa i gaśnięcie auta

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

zassana gruszka paliwa i gaśnięcie auta

Postprzez darecki0807 środa, 24 czerwca 2015, 17:20

Witam Panowie dzisiaj pierwszy raz zgasł mi mój kangurek w czasie jazdy.Po podniesieniu maski widać ze brakuje paliwa w wężu zasilającym filtr a gruszka jest zassana całkowicie.Po minucie dało się uruchomić auto ale widać było ze nie może zaciągnąć paliwa same bąble na zasilaniu i po chwili zgasło znowu.Auto na hol do domu,w domu odkręciłem rewizyjny otwór w zbiorniku ściągnąłem oba przewody i dmuchnąłem lekko sprężarką do zbiornika z podejrzenia że sitko na smoku się przypchało ale to raczej nie to .Dopiero jak dmuchnąłem w przewód idący do gruszki odbiło ją paliwo dało się podpompować auto odpaliło bez problemu.Nie wiem czy tak ma być bo wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale podczas pracy gruszka jest cały czas zassana,nawet po zgaszeniu nie odbija do końca.Auto na razie pali jak dawniej na dotyk żadnych problemów z mocą tylko co mogło być przyczyną zgaśnięcia czyżby gruszka paliwa?lub przytkane zasilenie?Nie chciałbym aby takie coś zrobiłoby mi się z dala od domu,macie jakieś pomysły?pozdrawiam.
darecki0807
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: zassana gruszka paliwa i gaśnięcie auta

Postprzez skawina środa, 24 czerwca 2015, 17:31

Odpal na wyciągniętym korku wlewu i obserwuj co się dzieje z gruszką.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki0807 środa, 24 czerwca 2015, 17:43

Próbowałem korek był odkręcony cały czas bo też mi to przemknęło przez głowę ale to absolutnie nic nie pomogło.Jak zdjąłem górną osłonkę pod którą znajduje sie rewizja zbiornika to był tam jeden króciec do którego nic nie było podłączone ma tak być?
darecki0807
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 24 czerwca 2015, 20:16

Prawdopodobnie jeden z zaworków gruszki się chwilowo zawiesił. Ja bym wymienił gruchę.
Raczej nie jest możliwe, żeby coś aż tak skutecznie zatkało smoka czy nawet przewód. Musiałoby być cholernie duże.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Mascot sobota, 27 czerwca 2015, 09:52

Gdybyś wymieniał gruszkę, zaopatrz się w obejmy metalowe, oraz przewody paliwowe w " materiale ".
Ciężko jest, zdjąć końcówki węży z gruszki, bardzo łatwo połamać plastikowe zabezpieczenia na ich końcu. Jeśli to zrobisz, musisz dosztukować kawałki węża, bo węża nie założyć na gruszkę, która na wyjściu i wejściu ma karbowanie.
Ucinasz przewody idące z / do gruszki, zakładasz nowe przewody ściskając je obejmą, to samo robisz na gruszce.

W Kangoo jest z tym dupa, że przewody nie są dzielone na " partie ". Jak przewód wychodzi z baku, tak w całości leci do gruszki.
W Megane, można kupić gruszkę, z kawałkami ( ok 1 m ) przewodów, wpinanych na złączki, w Kangoo, ktoś nie pomyślał ...
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam