Słabo świecący reflektor

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Słabo świecący reflektor

Postprzez kiler piątek, 4 grudnia 2009, 18:11

Witam,
Mam problem. W kangurze z 1999r dość słabo świecą przednie reflektory (światła mijania). Podejrzewam brudne wkłady. Pytanie jak rozebrać reflektor. I czy będzie potrzebny klej przy składaniu reflektora?
kiler- pozory mylą
GG:2540226
kiler
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Słabo świecący reflektor

Postprzez Lucass sobota, 5 grudnia 2009, 10:17

Rozebranie reflektora może być problematyczne. Klosz też jest plastikowy. Pęknie i po balu.
Możesz to zrobić za pomocą waty na drucie i denaturatu (na przykład) przez otwór żarówki.
Możesz też mieć straty na przewodach i przełączniku. Podłącz jeden reflektor na krótko do aku i sprawdź różnicę. Jeżeli jest spora, to najprawdopodobniej zaoksydowane lub wypalone styki w przełączniku pod kierownicą. Jeżeli słabo świecą mijania, a drogowe dobrze, to najprawdopodobniej będzie to. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez slay niedziela, 6 grudnia 2009, 14:18

Do rozklejenia reflektora najlepiej użyć opalarki i małego wkrętaka, opalarką rozgrzewasz a wkrętakiem usuwasz masę którą jest sklejony. Jak napisał Lucass reflektor jest plastikowy, więc musisz to robić z wyczuciem.
Po rozklejeniu jedyne, co możesz zrobić to wyczyścić plastikowy klosz od sirotka. Niestety czymkolwiek nie dotkniesz wkładu wewnętrznego lampy tylko pogorszysz odblask.
Sklejasz zwykłym czarnym silikonem, ściskasz ściskami lub związujesz mocno sznurkiem.
Podsumowując- duże ryzyko połamania klosza, dłubanina przy rozklejaniu, jeszcze większa dłubanina przy usuwaniu pozostałego silikonu po rozłączeniu lampy, konieczność ponownego ustawiania świateł. Efekt po czyszczeniu żaden no chyba, że rozklejasz w innym celu :mrgreen:
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez piter0909 niedziela, 6 grudnia 2009, 20:38

Kolego mam jeszcze jedną propozycje, wymień żarówkę na nową i zobacz jak wtedy świeci.
Ja miałem problem z jednym reflektorem,świecił słabo i żółto wymieniłem na nową żarówkę, dodam, że tej samej firmy i taki sam model żadne tam + ileś % tylko normalną, efekt zaskoczył oczekiwania, nastąpiła jasność.
Dla sprawdzenia włożyłem tę żarówkę, którą wyjąłem, efekt znowu żółte światło, podsumowanie żarówki choć świecą to nie znaczy że są dobre, zwłaszcza reflektorowe. Dłuższe użytkowanie osłabia ich moc. Dodam jeszcze że wcześniej nie było różnicy w świeceniu pomiędzy lampami.
Obrazek
piter0909
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kiler poniedziałek, 7 grudnia 2009, 01:00

piter0909 napisał(a):Kolego mam jeszcze jedną propozycje, wymień żarówkę na nową i zobacz jak wtedy świeci.
Ja miałem problem z jednym reflektorem,świecił słabo i żółto wymieniłem na nową żarówkę, dodam, że tej samej firmy i taki sam model żadne tam + ileś % tylko normalną, efekt zaskoczył oczekiwania, nastąpiła jasność.
Dla sprawdzenia włożyłem tę żarówkę, którą wyjąłem, efekt znowu żółte światło, podsumowanie żarówki choć świecą to nie znaczy że są dobre, zwłaszcza reflektorowe. Dłuższe użytkowanie osłabia ich moc. Dodam jeszcze że wcześniej nie było różnicy w świeceniu pomiędzy lampami.

O, to jest dobry pomysł, kosztowny, ale na pewno tańszy od wymiany lampy.
Dzięki
kiler- pozory mylą
GG:2540226
kiler
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 7 grudnia 2009, 15:42

kiler napisał(a):kosztowny[...]
Noooo....http://sklepy.allegro.pl/item816920586_ ... _fvat.html

:lol:
Pozdrawiam, Lucass