Drzwi suwane-problem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Drzwi suwane-problem

Postprzez mdhlodz wtorek, 2 lutego 2010, 13:26

Witam, mam problem z drzwiami suwanymi w moim expressie z 2004r. Otórz odkąd go mam czyli od listopada 2009 drzwi suwane nie zamykały mi się za pociągnięciem klamki, trzeba było mocno szybko dociskając dwoma rękoma drzwi zatrzasnąć. Trzaskało się, trzaskało aż zamek poszedł. Na szczęście w pozycji zamkniętej. Więc jak tylko puszczą mrozy oddam do naprawy do jakiegoś majstra od zamków ponieważ teraz jest im zimno i nie chcą zrobić. Podobno lepiej wymienić na nowy zamek niż naprawiać bo te od kangoo są bardzo delikatne. A moje pytanie jest takie czy da się jakoś wyregulować drzwi suwane tak by zamykały się za pociągnięciem klamki i nie trzeba było walić nimi? Po prostu pociągając za klamkę wchodził tylko przód czyli ta strona z zamkiem a reszta drzwi odstawała.
Kangoo 1.5 Dci 84KM 2004 express.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Drzwi suwane-problem

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 2 lutego 2010, 13:33

Da się tak wyregulować, wiem z doświadczenia.
Z drugiej strony dość szybko Ci się to dzieje, auto z 2004 i już tak źle?
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez mdhlodz wtorek, 2 lutego 2010, 13:48

No i ma przejechane 55tyś km. Czytałem w temacie niżej, że klamki też odmawiają posłuszeństwa, wiec jeszcze to mnie niedługo dotknie, bo u mnie z zamkiem jest niestety tak, że język do zamykania drzwi od wewnątrz lata luzem, Klamki nie otwierają, no i jak pisałem drzwi nie wskakiwały na swoje miejsce. A jak to wyregulować? Mozna to zrobić sammu czy trzeba do aso itp?

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez piter0909 wtorek, 2 lutego 2010, 20:43

A może kolego po prostu podciśnienie nie pozwalało ich zamknąć ? Próbowałeś kiedyś czy tak samo zamykają się przy otwartych tylnych drzwiach. Pytam bo wiem z własnego doświadczenia z Mercedesem Sprinterem jak były uchylone tylne drzwi, boczne zamykały się bez najmniejszego problemy, a przy zamkniętych tylnych trzeba było także użyć większej siły i przytrzymać je w tylnej części.
Obrazek
piter0909
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez slay wtorek, 2 lutego 2010, 22:30

Przyznam się, że czytałem ze dwadzieścia razy i nie rozumiem :?
mdhlodz napisał(a):Po prostu pociągając za klamkę wchodził tylko przód czyli ta strona z zamkiem a reszta drzwi odstawała.

Po co ma odstawać reszta drzwi? „wchodzi tylko przód ta strona z zamkiem” przecież zamek w drzwiach przesuwanych jest z tyłu.

Dobra nie ważne, żeby nie było, że nikt nie pomoże ;)
Załączniki
drzwi szczeliny.JPG
drzwi szczeliny.JPG (39.98 KiB) Przeglądane 904 razy
zamek.JPG
zamek.JPG (35.11 KiB) Przeglądane 908 razy
drzwi.JPG
drzwi.JPG (36.14 KiB) Przeglądane 908 razy
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez mdhlodz piątek, 5 lutego 2010, 00:20

slay napisał(a):Przyznam się, że czytałem ze dwadzieścia razy i nie rozumiem :?
mdhlodz napisał(a):Po prostu pociągając za klamkę wchodził tylko przód czyli ta strona z zamkiem a reszta drzwi odstawała.

Po co ma odstawać reszta drzwi? „wchodzi tylko przód ta strona z zamkiem” przecież zamek w drzwiach przesuwanych jest z tyłu.

Dobra nie ważne, żeby nie było, że nikt nie pomoże ;)

Mówiąc o zamku miałem na myśli zamek na klucz. Myślałem, że prościej nie da się napisać. W tej chwili drzwi mi się już otwierają widać problemem była pogoda a dokładniej mówiąc mróz, zresztą temat niżej jest o tym. Także teraz pozostaje mi tylko wyregulować.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam