Olej na tyle silnika...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Olej na tyle silnika...

Postprzez MaciekR4 piątek, 16 lipca 2010, 13:48

Cześć wakacyjnie...mam problem z serduchem Skoczka - leje mi się olej, ale po tyle silnika (cały mokry, i patrząc od dołu tak do wysokości mniej więcej kolektorów/rozrusznika)...gościu na przeglądzie powiedział, że może być uszczelka miski do wymiany - racja toto, czy jest może jakieś inne miejsce, którędy może olej spierdzielać z tyłu silnika (a ucieka go ok.1L między wymianami - 10kkm)...
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Re: Olej na tyle silnika...

Postprzez Szumak piątek, 16 lipca 2010, 14:20

Może lać z uszczelnienia pokrywy zaworów. Ja co drugą regulację mam z tym przeboje, tyle, że u mnie leci na kolektor wydechowy więc czuję że się leje.
1 litr na 10kkm to nie jest bardzo dużo, u mnie tyle brał bez wycieków nim zalałem olej o wyższej lepkości.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Re: Olej na tyle silnika...

Postprzez MaciekR4 sobota, 17 lipca 2010, 07:24

najgorsze w tym co piszesz, że leci na kolektor - u mnie żadnego zapaszku oleju nie ma, mam po prostu mokry silnik, osłonę całą zaolejoną (a ją wymyłem z 3 tygodnie temu z całego syfu co na niej się zebrał) i już kilka "autografów" Kangoo'ra na kostce pod domkiem :(

ale dzięki za wskazówki - jak tylko się uporam z hamulcami to zerknę na uszczelkę pokrywy zaworów i to co będzie widać po zdjęciu obudowy filtra powietrza w tym klekocie :)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam