Kontrolka rezerwy paliwa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Kontrolka rezerwy paliwa

Postprzez PaNoRaMiX poniedziałek, 31 marca 2008, 07:14

Tak kolego Lucass ;] Wiem jak sie liczy spalanie, zrobiłem sobie arkusz w excelu i teraz to moment;) Chodziło mi tylko o ta nieprecyzyjność wskaźnika poziomu co utrudnia prezyzyjne wyliczenie spalania:(

BTW Kontrolna w końcu się zapaliła i spalanie wyszło prawie idealne jak na pierwszym baku przy czym teraz więcej w mieście jeździłem ale znacznie wolniej (7,22 a wcześniej 7,33) :)
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 31 marca 2008, 08:04

Tak naprawdę to obliczanie spalania po jednokrotnym tankowaniu jest i tak mało dokładne.
1.Nie zawsze dolejesz do tej samej objętości
2.Paliwo ma dużą rozszerzalność cieplną - w zależności od temperatury objętość będzie różna
Sensownie jest zrobić kilka tys km zapisując tankowania i wtedy liczyć. Wynik jest co prawda uśredniony ale i tak dokładniejszy.
A przy pojedynczym tankowaniu też pewnie nie zapisujesz dokładnej ilości km na trasie i w mieście ;)
:)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez PaNoRaMiX poniedziałek, 31 marca 2008, 17:36

Wiem wiem:) Z całego roku chce zapisywać spalanie i będę wiedział Ile mi bierze ( bo o LPG myśle ale już czytałem na forum o tym jak 1.2 16V to znosi). Zawsze tankuje na Statoilu to chociaż różnic w jakości nie będę miał i pewny jestem że jak leje 22 litry to są 22 litry;)

:mrgreen: Przypomniało mi sie jak Seicento jeszcze miałem na LPG i butla miała 30 litrów czyli max zatankować można 80 % = 24 litry. Tyle też na Statoilu zawsze max wchodziło jak wyjeździłem cały gaz, na Orlenie raz mi magicznie wlali 28 Litrów :oops: a na LukOil 27,5 :| Nawet na Orlenie nie próbowałem im wytłumaczyć że to nie możliwe żeby tyle weszło bo "dystrybutor mają nowy i świeżo wykalibrowany" :lol: Wiadomo Orlen Orlenowi nie równy ale u mnie trafiłem akurat na taką stacje.

Teraz mam Kangura i przez rok będę wiedział ile pali w jakich warunkach:) Udostępnić komuś mój arkusz do wyliczania spalania, jak coś to PW z adresem e-mail ;)

Pozdrawiam PanoX
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez lam3r poniedziałek, 31 marca 2008, 20:53

PaNoRaMiX napisał(a):Wiem wiem:) Z całego roku chce zapisywać spalanie i będę wiedział Ile mi bierze ( bo o LPG myśle ale już czytałem na forum o tym jak 1.2 16V to znosi). Zawsze tankuje na Statoilu to chociaż różnic w jakości nie będę miał i pewny jestem że jak leje 22 litry to są 22 litry;)

No właśnie o to chodzi, że w przybliżeniu tylko... a zależy to oczywiście od temperatury otoczenia. Spytaj kogoś na stacji, ewentualnie kierowcę TIR`a. Podpowiem, że stacja paliw otrzymuję informację w jakiej temperaturze była tankowana cysterna. Oczywiście abstrahuję od tego czy jest tam prawda i że w przypadku 20stu litrów różnice będą niewielkie:-D

[update]
poproszę o zmianę filtrów, tak aby słowo a b s t r a h u j ę, nie było uznawane za wulgarne:-D
[/update]

EDIT by admin: done. Możesz abstrahować i ekstrahować. Abstrahuj do woli :D .
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez panbaryla niedziela, 18 lipca 2010, 08:14

Koledzy, mam problem z kontrolka rezerwy. Zapalila sie. Po ok 10 km od zapalenia podjechalem zatankowac, wlalem ok 25 l a kontrolka nie zgasla a wskaznik pokazuje ze zbiornik pusty. Rozumiem, ze cos sie przywiesilo ale gdzie szukac problemu?
1,5 dci 2006
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass niedziela, 18 lipca 2010, 15:08

W zbiorniku.
Pod tylną kanapą, pod wykładziną podłogi masz okrągłą( chyba :roll: ) klapkę, pod którą znajdziesz "zakrętkę" zbiornika z wlotem/wylotem przewodów paliwowych. Jeżeli uda Ci się toto odkręcić, dostaniesz się do czujnika. Być może pękł pływak czujnika i poszedł na dno ;) Sprawdź też połączenia elektryczne przy zbiorniku.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Poprzednia strona

Powrót do Pytam