EGR - recyrkulacja spalin ????? !!!!!!!!!!

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

EGR - recyrkulacja spalin ????? !!!!!!!!!!

Postprzez Gość piątek, 20 lutego 2004, 19:49

czy to prawda ze nasz " kangor" zasysa w³asne spaliny i jest duszony ?! :!: :?:
http://www.renault.triger.com.pl/artykuly.html - temat jest tutaj opisany , jezeli ktos zrobil tak jak to jest tam odpisane i jego kangorek juz sie nie dusi niech podzieli sie opiniemi.
Gość

Postprzez sw sobota, 21 lutego 2004, 08:24

Niezbyt jasno to jest tam opisane.
wiem, ze w ciezszych dieselkach (mam tu na mysli TIRy i autobusy) stosowane są tzw. hamulce górskie, ktore polegaja na tloczeniu spalin do silnika, co polepsza hamowanie silnikiem. Efekty stosowania tego są niezłe (przynajmniej z tego co obserwowalem w autobusach. Natomiast nie spotkalem sie z tym co jest opisane na stronie.
Nie bardzo jest tez napisane jak to przetestowac, bo silnik na rysunkach to raczej nie renault.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt sobota, 21 lutego 2004, 11:04

Owszem, ma zawór recyrkulacji , jak i większość poruszających sie po drogach samochodów. To po prostu wymagania ekologii.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Bullitt sobota, 21 lutego 2004, 11:08

sw napisał(a):Niezbyt jasno to jest tam opisane.
wiem, ze w ciezszych dieselkach (mam tu na mysli TIRy i autobusy) stosowane są tzw. hamulce górskie, ktore polegaja na tloczeniu spalin do silnika, co polepsza hamowanie silnikiem

Tu nie chodzi o hamulec silnikowy, tylko o recyrkulacje spalin. Podawane są one w niewielkich ilościach do silnika w zakresie niepełnego obciążenia.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez RAPczyn poniedziałek, 23 lutego 2004, 13:31

sw napisał(a):Niezbyt jasno to jest tam opisane.
wiem, ze w ciezszych dieselkach (mam tu na mysli TIRy i autobusy) stosowane są tzw. hamulce górskie, ktore polegaja na tloczeniu spalin do silnika, co polepsza hamowanie silnikiem. Efekty stosowania tego są niezłe (przynajmniej z tego co obserwowalem w autobusach. Natomiast nie spotkalem sie z tym co jest opisane na stronie.
Nie bardzo jest tez napisane jak to przetestowac, bo silnik na rysunkach to raczej nie renault.

W samochodach ktorymi jezdzilem zawsze wypinalem EGR`a (F8Q eco - Kangoo/ LublinIII). silniki ktore sa na obrazkach to siniki Renaulta sa nawet opisane C3J/F3N - Marky raczej sie natym zna. mozna odczuc niewielkoa poprawe momentu obrotowego po zamknieciu Egr`a - zreszta pisalem na ten temat w dziale "Tuning".

pozdro.
Clio F8Q
Lublin 3 4CT90-1
Ex Fiat 126p
Ex Kangoo F8Q eco

http://www.duel.com.pl <-- Ekologiczne Systemy Grzewcze
RAPczyn
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw wtorek, 24 lutego 2004, 08:49

RAPczyn napisał(a): natym zna. mozna odczuc niewielkoa poprawe momentu obrotowego po zamknieciu Egr`a - zreszta pisalem na ten temat w dziale "Tuning".

pozdro.

W takim razie jak wylaczyc to to w 1.5dci? Gdzie szukac?
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez RAPczyn wtorek, 24 lutego 2004, 10:46

sw napisał(a):
W takim razie jak wylaczyc to to w 1.5dci? Gdzie szukac?

Co do 1.5dCi to moze byc problem. Moze (nie musi) sie okazac, ze jak wypniesz "recznie" EGR to moga sie pojawic bledy w ECU. Najwiecej na ten temat powinni wiedziec SPECJALISCI od Chiptuningu (V-tech, Master/s itd.). Niepamietam jak dokladnie wyglada K9K ale EGR powinien znajdowac sie gdzies z tylu silnika (przy przegrodzie), jak zdejmiesz plastiki z silnika to napewno znajdziesz (okoloce kolektora wydechowego i dolotowego). Nie wiem czy przypatkiem w technikaliach/schematy serwisowe tego niema.

Pozdro.
Clio F8Q
Lublin 3 4CT90-1
Ex Fiat 126p
Ex Kangoo F8Q eco

http://www.duel.com.pl <-- Ekologiczne Systemy Grzewcze
RAPczyn
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw wtorek, 24 lutego 2004, 11:32

Dzieki, bede szukal. Jakby co to Vtech mam 5km od domu. :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 środa, 3 października 2007, 21:19

hamulec silnikowy nie tłoczy spalin do silnika, najprosciej zasadę działania tego hamulca można porównac do tego jak byście podczas zjazdu z górki przytykali wylot rury wydechowej jednak nie na tyle mocno by zgasic silnik to jest najprostszy hamulec silnikowy, bardzo skutecznie działa ale dopiero w zakresie wysokich obrotów (często konieczna przed zjazdem redukcja biegu by zwiekszyc oborty silnika i skutecznie wykorzystac hamulec silnikowy) o czym czasem zapominają kierowcy a potem sa tragedie bo hamulec zasadniczy idzie z dymem bo nie potrafiło sie skrzystac ze zwalniacza
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez shoti środa, 3 października 2007, 22:31

uuuu...ale wykopaliska tu mamy. A podobno sezon ogórkowy sie skończył :D
Kangoorek Alize 1.2 16V a'la 4x4 - rodzi się... Shadow Kangoo v3.46
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona