Kangoo 2001 DTI brak mocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangoo 2001 DTI brak mocy

Postprzez VEKTOREX czwartek, 15 lipca 2010, 11:57

Witam szanownych forumowiczów mam problem ze swoim skoczkiem, Mianowicie brak mocy, czytałem już wiele porad
i opini ale nie wiem jakie byłoby najlepsze rozwiązanie. Tak więc turbina była już wymieniona pracuję ale nie z taką mocą jak powinna ,zawór który znajduje się przed turbiną bardzo ciężko pracuje nie wiem czy tak ma być oprócz tego świecące kontrolki ERG i świec żaowych. Auto pali znakomicie czy silnik ciepły czy też zimny ,nie kopci co wskazywałoby na wtryski,pracuję równomiernie. ostatnie pytanie DTI to skrót DIESEL TURBO INTERCOLER czy posiada to auto jakąkolwiek chłodniczkę intercolera jeżeli tak to gdzie się znajduję
VEKTOREX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kangoo 2001 DTI brak mocy

Postprzez hulltaj czwartek, 15 lipca 2010, 12:25

Znajdź i wyczyść zawór recyrkulacji spalin(EGR).Zajrzyj do komory silnika,a na pewno znajdziesz tą chłodniczkę.
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez VEKTOREX czwartek, 15 lipca 2010, 13:03

Dziękuję za podpowiedż co do ERG czyściłem już dwa razy
VEKTOREX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez hulltaj czwartek, 15 lipca 2010, 13:52

Jeśli czyściłeś i nie pomaga,to znaczy że zawór do wymiany.Spróbuj też zaślepić.Podobny problem opisywałem w innym topiku,z silnikiem 2,2 dti opla.
Tam pomogło czyszczenie EGR-a.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez VEKTOREX czwartek, 15 lipca 2010, 13:55

wydaję mi się że może to wina tego zaworu przed turbiną ale nie jestem pewien czy to cię gno ma pracować tak ciężko
VEKTOREX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez hulltaj czwartek, 15 lipca 2010, 15:12

Sprawdź jeszcze przepływomierz,odłącz wtyczkę i przejedź się.Może to właśnie przepławka.
Opisz jakie efekty!
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez VEKTOREX czwartek, 15 lipca 2010, 17:23

dzięki za podpowiedż spróbóję

mam jeszczę prośbę przy tym silniku gdzie się znajduję ten przepływomierz czy gdzieś przy kolektorze

znalazłem jazda bez wtyczki nie dała rezultatu

Połączono posty. Pisz zgodnie z zasadami ortografii, zdanie zaczynaj z wielkiej litery./MOD
VEKTOREX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez L-irek piątek, 16 lipca 2010, 07:30

W moim przypadku ewidentnie była to przepływka , ale nie ma się co łudzić , że uda się do tego dojść tak prosto jak odłączenie wtyczki .Żadne podłączenia pod komputer, ani inne próby kompletnie nic nie wskazywały na jakiekolwiek uszkodzenie przepływki .Jeśli ktoś zaproponuje Ci podłączenie pod komputer , bez jazdy z podłączonym komputerem i analizą podawanej dawki paliwa i powietrza , ale tylko i wyłącznie podczas jazdy , to od razu od takiego gościa zwiewaj . Szkoda kasy .Jak wspomniałem wyżej , kompletnie żadnych objawów wskazujących na przepływke , a w trakcie jazdy z komputerem wyraźnie była widać na wykresie jak zaniża dawkę paliwa z wymaganej np 33 (czegoś tam ) na 18 (czegoś tam???).Po podmianie z innego Kangura mój odżył momentalnie .Szukaj kogoś , kto ma to auto i pogadaj o podmiance na próbę - to tylko kilka minut roboty i masz 100% pewność .No i nie próbujcie przepływki w środku przypadkiem dotykać - murowane uszkodzenie , a jak to łajdactwo jest skomplikowane i delikatne to proszę sobie rozebrać uszkodzoną po wymianie .
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez VEKTOREX piątek, 16 lipca 2010, 13:40

ślicznie diękuję za konkretną odpowiedż ,ale jeszcze nasówa mi się pytanie o zawór przed turbiną wykręciłem go i próbowałem powietrzem czy pracuje jest OK ,natomiast po skręceniu czy to cięgno lub też kierowniczka ma tak ciężko pracować . chłodniczka intercolera w silniku DCI jest na zewnatrz z przodu u mnie tego nie ma widaćć gdzie może się znajdować to również mnie zastanawia

Pisz zgodnie z zasadami ortografii, zdanie zaczynaj z wielkiej litery. Już raz zwracano Ci uwagę. Musisz mieć się na baczności, bo nie lubimy jak się nas lekceważy :evil: /MOD
VEKTOREX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass piątek, 16 lipca 2010, 14:42

silniki dCi mimo posiadania literki "i" nie wszystkie miały intercooler. Więc w dTi może być podobnie.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Następna strona

Powrót do Pytam