Siedzę tak i kopię na forum ale nie mam jednoznacznej odpowiedzi więc zaczynam nowy /stary wątek.
Chodzi mi o amortyzatory tylne do Kangoo 1,4 Express 2000r. Mam wersję dostawczą i chcę wymienić amory. Te które są w aucie są jeszcze oryginalne i pewnie już są dla ozdoby tylko. Ponieważ dużo i często ładuję do mojego kangoo to pomyślałem o amorach do wersji wzmocnionej - 800 kg. Jednak uważnie czytając oferty zauważyłem iż mają one większą średnicę o 10mm.
Na forum pada dużo stwierdzeń , że ktoś chciał zamontować takie amory ale czy faktycznie te ,,grubsze'' pasują?
Inni ponoć zamontowali ale czy to były faktycznie 50 mm grube czy jednak 40 mm?
I jeszcze jedna sprawa: skoro te zwykłe amory są do około 550 kg ładowności a mocniejsze do 800 kg to jakie ja mam nabyć jezeli w dowodzie rejestracyjnym mam wbite 625 kg ładowności

Inna sprawa jest jeszcze , że mam też Kangoo 2008 r w PH II ( po lifcie) z silnikiem 1,6 16V 95KM też express a ładowność ma 560 kg a przecież silnik mocniejszy to powinien mieć większą ładowność. W sumie kupując go to przeoczyłem ten motyw bo byłem przekonany , że będzie miał taką samą ładowność co poprzedni (625kg). Nic z tego nie rozumiem.
I ostatnie pytanko : jak to jest z tymi drążkami? Czy faktycznie tak łatwo pękają? Ja często ładuję po 800 - 900 kg a kiedyś to mi weszło do Kangoo 1250 kg plus moje 80 kg i nic się nie stało (odpukać