Hamulec- Tarcze + klocki ??

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Hamulec- Tarcze + klocki ??

Postprzez Trkam sobota, 4 sierpnia 2012, 23:10

Z wiązku że planuję w najbliższym tygodniu wymianę tarczy i klocków chciałbym zapytać co proponujecie. Wiem że już kilka wątków było na ten temat i wszystkie bardzo dobrze sobie przeczytałem ale związku że nie które są z przed kliku lat chciałbym opinii osób które stosunkowo nie dawno wymieniały taki zestaw w swoim Kangurku i mogą podzielić się swoją wiedzą.
Obecnie mam jakieś kiepskie tarcze bo bardzo skorodowały, a klocków ubywa bardzo mało( prawie 40 tys. za nimi a końca nie widać ) ale związku że hamulec trochę boje i kiepsko hamuję decyduje się na wymianę.
Chciałbym zakupić jakiś dobry markowy zestaw który dobrze spisuje się w Kangurku, staram się jeździć płynnie i mało hamować ale gdy już muszę to chce mieć czym zahamować :P wiem że dobry hamulec musi się zużywać ale nie chciałbym musieć wymieniać tarcz np po 20 tys. :P wolę kupić jakieś mięciutkie klocki i cieszyć się z dobrego hamulca ;)
Będę bardzo wdzięczny za propozycję tarcz wraz z klockami które już Sami przetestowaliście, jak będziecie mogli to napiszcie cenę jaką kosztował Was zestaw :)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Hamulec- Tarcze + klocki ??

Postprzez Szumak niedziela, 5 sierpnia 2012, 07:26

Mikoda GT + klocki breck - w całości polski wyrób, miękka tarcza, ale nawiercana i nacinana + dosyć twarde klocki dają sporo lepszy efekt od seryjnych boschów. Te konkretnie klocki mają tendencję do piszczenia przy niewielkim nacisku hamulca. Tarcze zużywają się dosyć szybko i będą wymagały wymiany wraz z klockami po 2 latach eksploatacji (czyli u mnie to jest między 50 a 60 kkm), niemniej jednak przy cenie tarczy 130zł jestem skłonny wymienić komplet i cieszyć się dobrym hamulcem.
Do tych tarcz na pewno można dobrać lepsze klocki, proponowałbym spróbować "lucas" albo "maff".
Drobna uwaga: przy nawierconych tarczach trzeba pilnować by nie doszło do zatkania otworów wentylacyjnych bo sprzyja to powstawaniu pęknięć. Tendencja do zatykania tych otworów zależy od materiału klocków, przy breckach problem nie występuje ale przy bardziej miękkich klockach już może. Otwory czyści się przy pomocy wiertła.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 5 sierpnia 2012, 08:04

A ja niezmiennie będę za Brembo MAX + EBC GreenStuff. :D
Na razie 20 tysięcy przebiegu.
Razem nieco ponad 600zł.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Szumak niedziela, 5 sierpnia 2012, 16:05

Brembo MAX to dobry wybór podobnie jak ATE PD, to nacinane tarcze cieszące się od dawna dobrymi opiniami i polecane na forach, ale też cena dwukrotnie wyższa.
Ja jestem na tyle zadowolony że do gładkich tarcz nie wrócę.
A tak przy okazji, to muszę zajrzeć do Ciebie Marku i zobaczyć ten Twój zestaw w działaniu. :)
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 5 sierpnia 2012, 18:00

Szumak napisał(a):A tak przy okazji, to muszę zajrzeć do Ciebie Marku i zobaczyć ten Twój zestaw w działaniu. :)

Jest u ojca w dCi'ku, więc myślę, że można coś podziałać. ;)
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Piotrek.S. niedziela, 5 sierpnia 2012, 20:14

Grin stafy wyhaczyłem na Alledrogo za 150 zł (wyprzedaż garażowa). Po kulnięciu 15 kkm po prostu super!
BYŁ 1,6 16V Gwiezdny Pył 2006 + elpidżi
następca też "franca".
Piotrek.S.
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Trkam niedziela, 5 sierpnia 2012, 22:10

Wielkie dzięki za odpowiedz na moje pytanie, patrzyłem na sklep intercars i są tylko Brembo max a ATE nacinanych nie ma. Jak ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia to chętnie poczytam, mi mechanik zaproponował Tarcze Brembo gładkie i do tego klocki ferrodo, osobiście nie mam jakiegoś typu ale myślałem że nad tym co było seryjnie czyli tarcza Bosch ale do tego miękki klocek ferrodo, ale poczekam na dalsze wasze opinie :)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Szumak poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 05:08

Intercars jest bardzo drogi, znajdziesz te tarcze o kilkadziesiąt złotych taniej na sztuce.
Zobacz na przykład: http://www.iparts.pl albo http://e-autoparts.pl/ albo google.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Masaccio poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 22:14

Zwykłe brembo są po prostu zwykłe ;) Swoją drogą to ostatnio miałem okazję przejechać się kangoo na seryjnym "heblu" i "wcinając" się z lewego na prawy musiałem się wbić auto dalej niż początkowo zamierzałem, tragedia jeśli chodzi o hamowanie, dobrze, że miałem trochę miejsca, ale już było za duże ryzyko.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Trkam poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 22:44

A to Masaccio jaki masz obecnie u siebie hamulec?
co powiedzie co zestawie tarcze Mikodia (nacinane i wiercone ) + podstawowy klocek ebc black stuff ? Ta tarcze kosztuje w sklepie mikodii 140zł + około 100zł klocki wiec nie jest źle a jak by miało hamować odczuwalnie lepiej to ja się na to piszę :)
Pozdrawiam Kamil
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam