POMAŁU, POMAŁU!
Gdyby sprężarka była sprawna, to nawet dwa dni roboty by jej nie zaszkodziły.
Nie ma czegoś takiego jak praca klimy na 1/4. To najwyżej wentylator chodzi na najwolniejszych obrotach. Dla sprężarki nie ma to znaczenia. Ona jest albo włączona albo wyłączona, a obroty zależą tylko od obrotów silnika. Notabene nie jest włączona przez cały czas jej "włączenia" przez pokrętło na desce. Pracuje do momentu osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia w układzie po czym elektrosprzęgło powinno ją wyłączyć, a włączyć ponownie po spadku tegoż ciśnienia. Moment kiedy i czy w ogóle to nastąpi zależy od wielu czynników min. od temperatury powietrza.
I tu pojawia się kluczowe pytanie: Jesteś pewny że bieżnia koła pasowego się nie porusza? Śmiem przypuszczać, że gdyby się nie poruszała to pasek spaliłby się w cholerę w ciągu kilku minut.
W kole pasowym sprężarki jest właśnie to elektrosprzęgło. Może wyglądać tak, że koło się nie obraca bo środek (oś) stoi, ale bieżnia będzie się obracać.
Zupełnie teoretycznie mogło by się zdarzyć że zawiodło sprzęgło i nie odłączyło sprężarki dzięki czemu ta się zatarła. Ale tu prawdopodobnie kwestią dodatkową musiałby być brak czynnika w układzie. Sprężarka bez czynnika i bez zmieszanego z nim oleju nie ma smarowania i...
Nie razbieriosz - nie uwidisz
Gdyby się stało tak jak piszesz Ty, a nie ja to:
Co do ominięcia - musiałbyś ominąć sprężarkę innym paskiem. Krótszym. Prawdopodobnie podpasowałby taki do tego silnika, ale bez klimy, tyle że gwarancji to ja Ci na to absolutnie nie dam.
No i nie wiem czy sprężarki nie trzeba by do tego zdemontować, bo nie wiem jak wyglądałoby prowadzenie paska z jej pominięciem.
A pasek i tak jak najszybciej wymień, bo prawdopodobnie tym szorowaniem dostał nieźle po du... i może strzelić w najgłupszym momencie. W ogóle jak już wyżej pisałem to byłby cud gdyby się nie sfajczył.
Ale nie spiesz się z tym spisywaniem klimy na złom.
Może tylko koło pasowe ze sprzęgiełkiem wystarczy wymienić.
O ile to w ogóle ono szumi, bo chyba zafiksowałeś się nieco tą "stojącą" sprężarką.
Ona przy tych temperaturach mimo włączenia klimy na desce
może się nie włączać.
Na mój rozum reset silnika ma się nijak do sprężarki. Reset to ewidentna sprawa elektryki.