1.2 16v szarpanie i brak mocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1.2 16v szarpanie i brak mocy

Postprzez Mad niedziela, 20 października 2013, 21:23

Witajcie, ja też mam problem z tym samym modelem auta ...

Rocznik 2006. Pierwszy raz stało mi si się jakiś 3 tyg.temu. Sądziłem że jest to reakcja auta na "wymuszenie" wizyty w serwisie jako że licznik inspekcji był coś około 1000 km. Skasowałem licznik inspekcji i sądziłem, że to załatwi sprawę. Jednak po kolejnym tygodniu przekonałem się że jestem w błędzie. Otóż rzadko, ale w nieokreślonych momentach (na oko strzelam co 30-50 km), silnik działa/wymusza najwolniejsze obroty. Wciskam gaz i jest brak reakcji, nie gaśnie, można powiedzieć że lekko sobie "pyrka". Nie zapalają się żadne lampki kontrolne. Problem znika po 3-4 minutach, po kilka gazowaniach, gdzie znowu stratuje i ruszam do następnego razu. Pal to licho jak dzieje się to na parkingu, albo wtedy kiedy mam szanse gdzie zjechać, boję się tego na trasie. Olej wymieniony w maju, filtry też. Co mogę z tym zrobić?
Mad
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 21 października 2013, 08:42

Sprawdź kostkę nad pedałem sprzęgła. To mi wygląda na jej sprawkę, choć zwykle dawała też objawy w postaci kontrolki elektroniki na desce...
viewtopic.php?f=78&t=6925&p=86640&hilit=kostka#p86640
Licznik inspekcji na 99% nie ma z tym nic wspólnego.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Mad poniedziałek, 21 października 2013, 10:07

Z dwa lata temu miałem właśnie problem z tą kostką z tym, że sygnalizowało to awarią elektroniki i auto wymuszało jazdę max. 70 km/h. Wymieniłem nawet potencjometr pedału gazu a szykowało się na wymianę przepustnicy i Bóg wie jeszcze czego :). Po tamtym czasie kostkę przymocowałem trochę wyżej od pedałów, aby "nie kopać" jej. OK zobaczę co się tam dzieje.
Mad
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Mad środa, 20 listopada 2013, 19:23

Sorki że pod swoim postem, ale znalazłem rozwiązanie swojego problemu. Tym razem nie była to kostka, ale sonda lambda, jak w przypadku wyżej. Wymieniona na Bosch LS 07 0258986507-36Y i odzyskałem moc.:)
Dzięki za pomoc.
Mad
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam