Cieknąca pompa Lucasa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Cieknąca pompa Lucasa

Postprzez cyberhuman sobota, 1 listopada 2014, 21:50

niestety, mechaników znam jak na lekarstwo i tylko koło siebie...
Właśnie zaprzyjaźniam się z nowym - wydaje się być bardzo w porządku. W tygodniu oddaję na grubszą naprawę zawiasu - dam znać, ale musiałbyś dojechać do Poznania - mechanik jest blisko węzła autostrady.

Mój Kangoo ma fajny silnik, to fakt, osłonę stalową pod autem, przydatne schowki, dołożyłem licznik z kompem, ponaprawiałem wszystko, co nie działało i nie świeciło... Teraz mam nowe opony i śmigam ;)
Ale zaczęło szumieć łożysko od sprzęgła ;(
1,9 dTi RXE, 2000, 59 kW, jakiś taki Gwiezdny Pył; mod Bogdana - koła 15", fotele Scenic, schowki lotnicze, osłona od 4x4 itd itp...

/avatar pochodzi z pasji off... niestety, kangur jest 2WD.../

http://wymiatamy.com
cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Geocentryk sobota, 1 listopada 2014, 22:56

Miałem taką ambicję, by doprowadzić moje autko do stanu bliskiego ideałowi ale...wyszło mi, że musiałbym wymienić go całego i jakoś powietrze ze mnie zeszło. Albo mam pechowy egzemplarz albo przy przebiegu 300kkm pewne rzeczy muszą się naturalną droga psuć i to najchętniej wszystkie na raz:/ Zastanawiałem się nawet, żeby silnik z turbiną wstawić ale akurat mój motorek jest naprawdę w świetnym stanie i byłoby szkoda. Na razie myślę (poza naprawą pompy) o dokończeniu wyciszenia (czyli dach i słupki) i wykończeniu ładną wykładziną jakąś. Z uwagi na temperatury rzecz zaczeka do wiosny. Na bieżąco wypadałoby wymienić szybę z przodu bo porysowana (mikrorysy) i gdy słońce świeci pod pewnymi kontami to kiepsko widać cokolwiek.
Geocentryk
[...jest tylko jeden...]
i ma tylko jedno Kangoo 1,9d D65 ICE A.D.1999 291kkm,
szyby ma ciemne jak demon, światła płoną ogniem piekielnym a sierść granatem na słońcu lśni...
Geocentryk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czarek0402 niedziela, 2 listopada 2014, 10:32

Zawsze przyjdzie ten moment, zastanawiasz się, decydujesz czy już go się pozbyć czy za chwilę, bo koszt aktualnej naprawy (części i robocizna) przewyższają koszt aktualny auta. :? 15 lat, 300kkm to raczej piękny wynik. Popatrz inaczej jakbyś miał auto 15letnie i tylko 100kkm przebiegu to też byłyby problemy, bo wyszłaby starość, sparciałe elementy, rdza, a jakby miał tylko 5lat i aż 300kkm to żużycie, przecieki, wybite elementy. ;) A za parę lat to chyba będą zloty, parady Kangoo, których właściciele będą picowali, reanimowali, dążyli do ideału tak jak obecnie jest z mydelniczkami czyli Trabantami. :lol:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Geocentryk wtorek, 4 listopada 2014, 19:29

Ta daaaam!!
albo nawet:
Tat tarraa taaaaam!!

Pompa naprawiona!
Nie wiem jakim cudem odkręciły się oba dekielki po obu stronach pompy! Nic nie odda miny pompiarza gdy dotknął kluczem w/w dekielka i stwierdził "przecież to jest odkręcona - palcami można dokręcić". No ja też się nieźle zdziwiłem... :lol: Z drugiej strony dekiel tylko dociągnął. Poza tym znalazł niewielki wyciek spod takiego plastikowego korka (którego nie można odkręcić nie uszkadzając) więc też go dokręcił i kazał jechać. Więc pojeździłem i okazuje się, że w zasadzie można przyczepić się tylko do tego plastikowego korka, bo minimalnie się poci od dołu, ale już nic nie kapie!! Mogę parkować jak człowiek nie wstydząc się problemu!:D

I teraz uwaga, najlepsze!
W ciągu tygodnia cena naprawy cieknącej pompy zeszła z ok 1000PLN (u "ogólnego" mechanika, który odesłał mnie z taką "szacunkową" wyceną do pompiarza bo "oni tego nie robią" - nawet mu się nie chciało sprawdzić czy wszystko jest przykręcone) przez 800PLN u pierwszego pompiarza do...trzymajcie się...40 PLN wraz z myciem pompy, żeby było wiedzieć gdzie leci, O!

I mam jedną refleksję.
Przy okazji znalezienia 3 pompiarzy w Łodzi (+ dwóch w pobliskich Pabianicach) okazało się, że jakieś 500m-1000m ode mnie w linii prostej jest mechanik, który...zajmuje się tylko Renówkami. Są plusy całej sprawy!:D
Geocentryk
[...jest tylko jeden...]
i ma tylko jedno Kangoo 1,9d D65 ICE A.D.1999 291kkm,
szyby ma ciemne jak demon, światła płoną ogniem piekielnym a sierść granatem na słońcu lśni...
Geocentryk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czarek0402 środa, 5 listopada 2014, 23:20

Pogratulować, oby tak dalej! :o :shock: :D
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez cyberhuman niedziela, 9 listopada 2014, 22:09

Super!
Sam sprawdzę swoją.

A tymczasem z remontu mojego zawiasu została stara tylko... kierownica ;)
Ależ się jeździ, Panowie (i Panie, jeśli są) - miodzio... Opiszę w swoim wątku..
1,9 dTi RXE, 2000, 59 kW, jakiś taki Gwiezdny Pył; mod Bogdana - koła 15", fotele Scenic, schowki lotnicze, osłona od 4x4 itd itp...

/avatar pochodzi z pasji off... niestety, kangur jest 2WD.../

http://wymiatamy.com
cyberhuman
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Fantomas29 środa, 26 listopada 2014, 19:14

Witam

Pompę wtryskową można uszczelnić samemu koszt około 20 zł.(koszt oringów) dużo cierpliwości i pompa nie będzie ciekła.
Dodam jeszcze ze ja uszczelniłem swoja pompę na aucie bez wyciagania.
Tu macie link co prawda jest to w mondeo pompa lukasa ale tak samo sie ja rozbiera.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/74895-Uszczelnienie-pompy-wtryskowej-lucas
Fantomas29
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Odp: Cieknąca pompa Lucasa

Postprzez tommy288 niedziela, 7 grudnia 2014, 07:22

Geocentryk napisał(a):Ta daaaam!!
albo nawet:
Tat tarraa taaaaam!!

Pompa naprawiona!
Nie wiem jakim cudem odkręciły się oba dekielki po obu stronach pompy! Nic nie odda miny pompiarza gdy dotknął kluczem w/w dekielka i stwierdził "przecież to jest odkręcona - palcami można dokręcić". No ja też się nieźle zdziwiłem... :lol: Z drugiej strony dekiel tylko dociągnął. Poza tym znalazł niewielki wyciek spod takiego plastikowego korka (którego nie można odkręcić nie uszkadzając) więc też go dokręcił i kazał jechać. Więc pojeździłem i okazuje się, że w zasadzie można przyczepić się tylko do tego plastikowego korka, bo minimalnie się poci od dołu, ale już nic nie kapie!! Mogę parkować jak człowiek nie wstydząc się problemu!:D

I teraz uwaga, najlepsze!
W ciągu tygodnia cena naprawy cieknącej pompy zeszła z ok 1000PLN (u "ogólnego" mechanika, który odesłał mnie z taką "szacunkową" wyceną do pompiarza bo "oni tego nie robią" - nawet mu się nie chciało sprawdzić czy wszystko jest przykręcone) przez 800PLN u pierwszego pompiarza do...trzymajcie się...40 PLN wraz z myciem pompy, żeby było wiedzieć gdzie leci, O!

I mam jedną refleksję.
Przy okazji znalezienia 3 pompiarzy w Łodzi (+ dwóch w pobliskich Pabianicach) okazało się, że jakieś 500m-1000m ode mnie w linii prostej jest mechanik, który...zajmuje się tylko Renówkami. Są plusy całej sprawy!:D

Witam.orientujesz sie czy ten mechanik zmieni mi pompe z lucasa na boscha itp?daj jakis namiar
tommy288
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam