Mój kangurek nie odpala.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Mój kangurek nie odpala.

Postprzez Lucass piątek, 19 lutego 2010, 14:23

To "czarne okrągłe", jeżeli było nisko po prawej, to mógł być korek pochłaniacza par paliwa. Ale on tych problemów na pewno nie powodował.
BTW powinna z niego wychodzić jeszcze rurka, a właściwie dwie ;) Jedna ze zbiornika paliwa, druga do kolektora ssącego.
gienio napisał(a):Zapłaciłem 250 zł za rzekomą zmianę oprogramowania. Dziwne że wszystko działało a teraz znowu lipa.
Tobie też się udało odpalić. Może u niego samochód się zagrzał (wysechł) i zapalił. Dojechałeś do domu i zostawiłeś go. A jeżeli stoi na polu/dworze (w zależności od lokalizacji ;) ) to wilgoć go obraca. I wszystkie połączenia elektryczne siadają. Zwłaszcza kable WN. Spadek mocy po wjechaniu w kałużę mógłby to potwierdzać. Spróbuj w dwie osoby odpalić po ciemku i obserwuj czy przewody nie puszczają iskier na masę.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez gienio piątek, 19 lutego 2010, 15:10

Muszę przyznać że jestem laikiem. Ale odkryłem chyba nowy problem jak wciskam pedał gazu to słyszę dziwne odgłosy jakby klekot. Kolega powiedział, że to coś z przepustnicą, że się nie uchyla tylko ma dwie pozycje. Zamknięta i otwarta. Czy to może mieć wpływ na to, że nie pali?. U mnie filtr paliwa jest chyba w baku tak kiedyś usłyszałem w Aso jak był na przeglądzie.
gienio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak piątek, 19 lutego 2010, 16:44

W Twoim samochodzie pedał gazu steruje potencjometrem. Posłuchaj dobrze skąd ten dźwięk dochodzi i czy przy zgaszonym silniku też go słychać.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez gienio piątek, 19 lutego 2010, 19:41

Ten dźwięk występuje przy przekręconym kluczyku oczywiście nieodpalonym silniku. Zdjąłem osłonę filtra powietrza i tam w środku jest taka blaszka i ona się nie odchyla tylko jest albo zamknięta albo otwarta. Czy to może powodować że nie mogę odpalić?.
gienio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez gienio sobota, 20 lutego 2010, 15:13

Dzisiaj rano udało mi się odpalić kangura i nawet przez chwilę działał. Odpalałem kilka razy i było ok. Później znowu nic. Może to pompa paliwa?. Jak ją sprawdzić i jak się można do niej dostać?. CHyba niestety jej nie słyszę. Ale jak to jest że dzisiaj odpalił. Może szwankuje jakieś połączenie elektryczne tej pompy. Jak to sprawdzić?. Pozdrawiam i proszę o sugestie.
A może to wina katalizatora. Znajomi co prawda w innej marce mieli podobne problemy. Jak udało mi się odpalić dzisiaj to na dole za silnikiem widziałem wydostający się dym jak się silnik rozgrzał to zniknął.
gienio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass niedziela, 21 lutego 2010, 10:34

Najprościej byłoby podpiąć samochód do komputera, bo tak to będziemy tylko wróżyć.
Pompa paliwa jest pod tylną kanapą w zbiorniku. Powinieneś ją słyszeć jak podpompowuje paliwo po włączeniu zapłonu. U mnie słychać ją po drugim włączeniu zapłonu, tzn przekręcam kluczyk raz, kontrolki zapalają się i gasną, wyłączam zapłon, włączam ponownie zapłon i w tym momencie przez ok 1- 2 sek. słyszę pompkę.
To, że silnik raz daje się uruchamiać, a raz nie, może świadczyć o tym, że to sprawa elektryki.
Odpalałeś go tylko czy próbowałeś jechać. Bo samo odpalenie to jeszcze żaden sukces. Jak z mocą?
Katalizator chyba nie, bo paliłaby się kontrolka.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez gienio niedziela, 21 lutego 2010, 20:46

Cześć. Doszedłem do tego że pompa paliwa nie działa. Wyjąłem ją i podłączyłem na krótko i działa. To oznacza, że prąd nie dopływa do niej. Ma ktoś może schemat instalacji elektrycznej?. Gdzie jest jakiś bezpiecznik albo przekaźnik, który steruje pompą?. Bo może on padł.
gienio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam