Tnie tylne opony, chuczą opony

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Tnie tylne opony, chuczą opony

Postprzez dawudzik czwartek, 3 czerwca 2010, 12:43

Witam. Oprócz łożysk na które wskazuje szum i brak szumu przy skręcaniu, ja bym jeszcze sprawdził ułożyskowanie tylnej belki. Jak padnie to będzie kosiło po wewnętrznej stronie opon ponieważ z belki robi się delikatne V. U mnie tak było chociaż nie był to szybki efekt. Zauważyłem dopiero jak zaczęły opony o nadkole obcierać. Jak się zajrzało od strony lewej (pasażera) w tylne nadkole to było widać było że w belce padło łożysko. Myślę że jeździłem na tym ja i ktoś przede mną bo Kangoora mam rok i trochę. Wydaje mi się że jeździłem na takim czymś z rok i nie było źle, ale teraz jest o wiele lepiej. Wymienili mi całą belkę bo tamtą nie opłacało się robić, no może oszczędził bym ze 100-200zł ale tę mam po niewielkim przebiegu, a tamtą trzeba by napawać itp, itd. Mam nadzieję że u ciebie będzie łożysko bo to tańsze (belka z montażem około 1000zł) chociaż też są dwa rodzaje łożysk. Samo łożysko to tania sprawa, z piastą to ze trzy razy drożej. No to tyle. Pozdrawiam.
silnik 1.4 8v rocznik 2000.
dawudzik
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Tnie tylne opony, chuczą opony

Postprzez tkoras wtorek, 17 sierpnia 2010, 15:59

Zapomniałem trochę o tym wątku:/ Ale ponieważ nigdy nie zostawiam wątku bez tego czy się udało czy nie postanowiłem odpisać nawet po takim czasie:)

Przyczyną były jednak łożyska - po wymianie wszystko jest OK. Opon też nie tnie. Huczały obydwa łożysko. Wymieniłem jedno, wyjeżdżam a tu dalej huk, ale mniejszy i słyszalny wyraźnie tylko z jednej strony, wymieniłem drugie i jest git!

Muszę przyznać że wymiana była banalnie prosta! Gość w sklepie straszył że to takie trudne i w ogóle masakra, a okazało się że nie było nic trudnego. Jeszcze mam prasę w garażu, to w ogóle banał:)
tkoras
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam