STOP + kontrolka oleju

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: STOP + kontrolka oleju

Postprzez 89kinio89 niedziela, 23 czerwca 2013, 11:08

Witam.
Tak czytam te problemy z cisnieniem oleju, bo mi tez wyskakuje kontrolka ciśnienia ale tylko wtedy gdy mam rozgrzane auto.
kontrolka pojawia się wtedy gdy silnik pracuje na wolnych obrotach, wymieniłem czujnik cisnienia oleju tylko, że mi nie zapala się zadna kontrolka stopu ... hmmm moze ktos z was miał taki przypadek ? olej wlany mam 15w40 wiec nie powinien byc za rzadki... a i jeszcze jedno nie wiem czy to normalne że po jakimś czasie temperatura skacze mi sporo monad połowę skali ale nie dociera fakt faktem do tego niebezpiecznego pola... plz help ....
KANGOO 1.4 RN 8V 1998r.
89kinio89
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 23 czerwca 2013, 22:56

A silnik?
Choć niezależnie od tego patrz post wyżej.
Jeżeli to diesel to skoki temperatury normalne nie są. Zwłaszcza powyżej połowy skali.
Jeżeli benzyna to w zasadzie też nie powinien. Do sprawdzenia termostat, względnie układ chłodzenia do odpowietrzenia.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez 89kinio89 poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:08

hmm warto spróbować, tylko muszę znaleźć opis jak odpowietrzyć układ :P ale poszperam gdzieś, bo ja troszkę zielony jeszcze jestem uczę się po trochu :P no i oczywiście musze znaleźć gdzie ten termostat w ogóle się znajduję bo tego tez nie wiem :P
hahaha ja naprawdę jestem kangurzątko hahah :D
a czy to może mieć wpływ właśnie na miganie lampki ciśnienia oleju jeśli mam powiedzmy zapowietrzony ten układ i za bardzo mi się grzeje ? bo w sumie na logikę im olej gorętszy tym bardziej rzadki ale nie wiem czy dobrze rozumiem ....
KANGOO 1.4 RN 8V 1998r.
89kinio89
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio wtorek, 25 czerwca 2013, 06:36

Nie
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez 89kinio89 sobota, 29 czerwca 2013, 11:18

A jeśli chodzi o te kontrolki cisnienia oleju to powiedzmy ze ucieka mi gdzies olej (jeszcze nie wiem gdzie) dolewam ubytki na bieżąco ale czy to tez ma wpływ na ciśnienie oleju czy niezabardzo (wpływ na kontrolkę ciśnienia)??
KANGOO 1.4 RN 8V 1998r.
89kinio89
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass sobota, 29 czerwca 2013, 13:26

Jeżeli faktycznie ciśnienie jest za niskie, a nie jest to np awaria czujnika ciśnienia, to raczej nie dlatego, że masz ubytki oleju. Gdyby za niskie ciśnienie było skutkiem ubytku, to by znaczyło, że masz gdzieś dziurę przez którą olej spi... w tempie ekspresowym i na pewno byś to zauważył albo po plamie pod silnikiem albo po sporym dymie z rury.
Jeżeli olej nie jest za rzadki, a czujnik jest sprawny, to brak ciśnienia niestety wróży rychłą śmierć silnika. Może to być kwestia panewek. Jak dodajesz gazu tłuką się?
W połączeniu z objawami łapania przez silnik wyższej temperatury, to wszystko wróży jeszcze gorzej.
Nie ma śladów oleju w zbiorniczku wyrównawczym? A spaliny nie bąbelkują w płynie?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez 89kinio89 sobota, 29 czerwca 2013, 21:31

...a więc tak:
czujnik ciśnienia wymieniłem na nowy wiec to odpada... co do dziury to będę musiał jakoś to rozszyfrować ze względu na to, że mojego Kangurka niestety ale parkuję na ulicy na której jest od groma "wydzielin" innych pojazdów
jeśli chodzi o uciekanie oleju to nie wiem czy średnio 1-1.5l miesięcznie muszę dolać - to jest ekspresowe?
może zadaję głupie pytania i dla was logiczne, ale ja dopiero staram się czegoś nauczyć.
z rury nic mi nie kopci, jeśli chodzi o dodawanie gazu to hmmm jak to opisać....
powiem tak... słychać, że silnik pracuje, przy dużym obciążeniu silnika coś tam od czasu do czasu przytrajkocze...
w zbiorniczku wyrównawczym nie zauważyłem oleju.
a jeśli chodzi o spaliny bąbelkujące w płynie powiem tak... żadnych pęcherzyków powietrza nie zauważyłem chyba ze nie potrafię tego sprawdzić...

próbuję krok po kroku wykluczyć poszczególne elementy i małymi kroczkami dojść do celu trochę się męczę ze względu na mało obszerną wiedzę o motoryzacji ale staram się dużo czytać właśnie na tym forum (parę rzeczy już udało mi się zrobić) no i oczywiście brak garażu utrudnia mi sprawę jeśli chodzi o zaglądniecie pod sukienkę mojej kangoorzycy :P
KANGOO 1.4 RN 8V 1998r.
89kinio89
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 1 lipca 2013, 07:27

A dowiemy się w końcu jaki silnik?
No i przy dolewkach oleju ważniejszy byłby przebieg niż czas.

Na parkingu wsadź pod spód pierwszy byle karton z pod spożywczaka i będziesz miał jasność.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez 89kinio89 poniedziałek, 1 lipca 2013, 08:55

aj sorki :P silnik 1.4 8v no tak średnio co 200 - 300 km +-50km musze dolać ....
z tym kartonem spróbuje dziś jak będę z roboty wracał i zaparkuję autko (olej będzie cieplutki wiec pewnie jak jest dziura to będzie chciał uciekać...)
KANGOO 1.4 RN 8V 1998r.
89kinio89
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 1 lipca 2013, 16:14

Benzyna? :shock:
To żłopie jak smok!
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass