Problem ze wtryskiwaczami

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem ze wtryskiwaczami

Postprzez Lucass piątek, 27 września 2013, 18:25

Specem od diesli nie jestem, więc z mojej strony komentarza nie będzie, ale co do wrażliwości CR na warunki eksploatacji to niestety TAK! Jest bardzo wrażliwy, zwłaszcza na słabej jakości paliwo. A tego ci u nas dostatek, nawet na markowych stacjach. Do tego 1,5 dCi to dość wyżyłowany silnik.
A powietrze na powrocie jest dopuszczalne i tym bym się nie przejmował.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Konrad3501 sobota, 28 września 2013, 20:46

Ale powietrza w przewodzie pomiędzy filtrem a zasilaniem pompy to już na pewno być nie powinno.
Jakoś luźno siedzi ten plastikowy kruciec na zasilaniu pompy i nie wiem czy tu powietrza nie łapie.
Dziś zauważyłem jak na wolnych obrotach pojawia się co jakiś czas powietrze - jak by wydostawało się z filtra i wędrowało do pompy.
Albo uszkodziłem ten kruciec przy pompie jak się szarpałem z wykręceniem filtra oleju lub sam filtr się zapowietrza. Te plastikowe zapinki przewodów paliwowych chętnie bym powymieniał na nowe.
Ciekawe ile mi zaśpiewają za ten przewód zasilający pompę bo za przewody z gruszką liczy sobie serwis 3 stówki. A może wystarczy wymienić w tych plastikach oringi ?
Konrad3501
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Konrad3501 piątek, 29 listopada 2013, 23:45

Jak się okazało problemem był jednak uszkodzony regulator ciśnienia. Nierówne obroty spowodowane były znacznymi skokami ciśnienia na rampie. Miałem szczęście, że trafiłem z polecenia na warsztat gdzie właścicielem jest były mechanik serwisu Renault. Oczywiście pierwszy był test przelewowy a po wykluczeniu wtrysków padło na regulator. Diagnoza z testem przelewowym, wymianą regulatora i jednej spalonej żarowej - godzinka. Cena ponad połowę niższa od proponowanej mi w serwisie gdzie jedną z możliwych wersji usterki był regulator.
Dodam jeszcze, że przetestowałem mixol, motul i stp - oczywiście w moim przypadku i tak by to nic nie pomogło. Nasze układy wtryskowe rujnuje woda w ON powodując zacieranie się pompy paliwa - powstawaniu opiłków, które następnie zapychają wtryski- tyle potwierdził mechanik.
Konrad3501
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio sobota, 30 listopada 2013, 08:03

Regulator 50, diagnoza i przelewy 50.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Konrad3501 sobota, 30 listopada 2013, 12:29

Ja za robociznę (w tym diagnoza z komputerem) zapłaciłem 150. Regulator nowy 420 i świeca 30.
Poprzednio inny fachman liczył, że usunie usterkę poprzez wyczyszczenie regulatora - nic to nie pomogło.
Ten który mi teraz wymienił regulator na nowy twierdzi, że powodem usterki regulatora bywa padające uzwojenie - ja tego nie rozbierałem - ale w serwisie też powiedzieli, że nie czyszczą a wymieniają.
Dla mnie cena bardzo przyzwoita i fakt, że zrobione od ręki też ma swoją wartość jak ktoś choruje na brak czasu ...
Konrad3501
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio sobota, 30 listopada 2013, 13:50

Nowy regulator 320.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Konrad3501 niedziela, 1 grudnia 2013, 00:51

Kolego bez obrazy ale co to wnosi do tematu ?
Szukałem na tym forum pomocy w diagnozie usterki.
Liczę na to, że mój przypadek pomoże, zasugeruje gdzie i jak szukać rozwiązania podobnego problemu.
A wszystko to nie taniej a za darmo.
Konrad3501
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam