1,5 dci brak mocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1,5 dci brak mocy

Postprzez Trkam piątek, 1 lipca 2011, 16:04

Witaj kolego, obserwuje ten wątek bo również posiadam Kangoo 1.5 dci i z tego co napisałeś wynika że to egr. Sam mam małe problemy z nim wiec wiem co mówię, u mnie był już 2/3 razy czyszczony : objawy u mnie to tak: utrata mocy na dobrze rozgrzanym samochodzie , zaświecenie się kontrolki silniczka(po prawie stronie na dole) i poranne dymienie z rury ( lekkie nie za duże ), po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Problem powrócił niedawno , objawy : 5 bieg jedziemy 130 km/h , zwalniamy do 100 km/h i chcemy dodać gazu i nie ma czym już jechać .Przyczyna : zawieszający się egr i silnik dusi się własnymi spalinami , sam egr czyściutki ale niestety prawie 15o tys. km ma przelatane więc pewnie czas na jego wymianę . Moja rada to spróbuj pojeździć bez niego , ja swojego odłączyłem wczoraj aby się przekonać na 100 % że to to i napisze jak będę po tygodniowym teście. Pamiętać trzeba aby odpiąć jak zawór jest zamknięty aby silnik
się nie dusił , najlepiej na zgaszonym silniku. Pozdrawiam i dam znać jak coś wyjdzie z moich testów :)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Trkam niedziela, 24 lipca 2011, 21:44

Zgodnie z zapowiedzą chce się podzielić moim doświadczeniem : EGR zaczoł mi się zawieszać w pozycji otwartej co skutkowało dławieniem się silnika swoimi spalinami , duży spadek mocy. Zawór EGR zostało odłączony po przez wyciągniecie wtyczki na zgaszonym silniku , zawór przed zgaszeniem pracował prawidłowo.
Efekt : przejechane ponad 1000 km i nic się nie dzieje , świeci się kontrolka pomarańczowego silnika w prawej strony na dole tylko ponieważ komputer nie widzi zaworu , poza tym silnik chodzi normalnie , nawet mam wrażenie że lepiej idzie z samego domu, spalania bez zmian , przyśpieszenie i elastyczność ok. Na razie zaworu nie zmieniam ponieważ uważam ja i mój mechanik że nie warto pchać 400 zł w zakup nowego jak nic to nie daje, a kontrolka mi nie przeszkadza jak tylko wiem dlaczego świeci i czemu tak się dzieje . W razie pytań chętnie odpowiem i podzielę się moją wiedzą :)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez agnas sobota, 20 października 2012, 20:14

Dziś zauważyłam, że ze po wrzuceniu drugiego biegu kangoora coś zaczęło dusić, idzie ale z wyraźnym oporem, zwłaszcza na zimnym silniku.
Od paru miesięcy też (wyłącznie na zimnym silniku) w okolicach prędkości 70-90km, przez krótką chwilę, świecą się 3 kontrolki: STOP+zółta kontrolka uszkodzenia elektroniki+czerwony silniczek od emisji spalin.
Dwukrotnie czyściłam EGR-a, dodatkowo został on też zaślepiony.
Zastanawiam się czy opisana przez Ciebie sytuacja nie jest tą samą, z którą ja się zetknęłam?
Jeśli tak, to chyba czeka mnie wymiana EGR-a?
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass niedziela, 21 października 2012, 14:47

agnas napisał(a):+czerwony silniczek od emisji spalin.
Od emisji jest żółty
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez istanbul niedziela, 21 października 2012, 18:10

Moim zdaniem zaślepianie EGR'a to nie jest dobra praktyka. Ostatnio mój zawór też padł i zaczął zamulać samochód (bez kontrolek) Kupiłem na Allegro oryginał Pierburga za 320 zł. - cieszę się piekielną mocą 65 KM :) i mam spokój na 200 tys. km :)
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas poniedziałek, 22 października 2012, 05:20

Lucass napisał(a):
agnas napisał(a):+czerwony silniczek od emisji spalin.
Od emisji jest żółty

Lucass, u mnie święcą się takie 3 kontrolki.
Załączniki
kontrolki.JPG
kontrolki.JPG (6.62 KiB) Przeglądane 4446 razy
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez istanbul poniedziałek, 22 października 2012, 10:23

Samochód nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa. Najczęściej przez awarię układu wtryskowego , ale nie zawsze. Ja miałem podobny problem (te same kontrolki) , ale został rozwiązany u źródła. Przyczyną był osad , który zebrał się w pompce (smoku) w baku. Po wyczyszczeniu od 2,5 roku spokój ...

powodzenia
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas poniedziałek, 22 października 2012, 19:47

Sorry, jeśli pytanie głupie, ale rozumiem, że czyściłeś cały bak ??
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez istanbul poniedziałek, 22 października 2012, 19:54

Trzeba wyjąć smoka i zobaczyć czy nie ma w nim takiej plastelinowatej mazi (ona podczas zasysania paliwa blokowała przepływ) . Jeśli jest , to obowiązkowo wszystko trzeba wyczyścić
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas poniedziałek, 22 października 2012, 20:27

A muliło Ci silnik czasami? W sensie, że deptałeś gaz a kangoor nie bardzo chciał iść?
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam