przez Trkam środa, 19 grudnia 2012, 23:44
Dołączę się do tematu choć widzę że decyzja już podjęta, powiem odrazu że słuszną. Moje przyjścia z oponami w kangoo są taki: po wyjechaniu z salony były 165/70 i powiem szczerze kiepsko się jeździło a zwłaszcza jak kilka osób pisało na śliskiej nawierzchni było niebezpiecznie. Potem założone zostały 175/65, samochód zyskał na bezpieczeństwie zwłaszcza na śliskim, spalanie się nie zwiększyło, a komfort był większy ponieważ opony w trakcie zakupu były C(wzmacniane). 1.5 roku temu gdy sprzedałem Clio przełożyłem alufelgi do Kangoo z oponami 185/60,nie przesadzając wzrost związany z trakcją był bardo duży,prowadzenia po zakrętach obrało innego znaczenia:), wzrost spalania nie zaobserwowany( a nie jeździe spokojnie). Podsumowując: Jeżeli szykuję Ci się zakup nowych opon myślę że warto rozważyć rozmiar 185/60 zwłaszcza że kosztuje prawie tyle co 175/65 a zyskujemy na bezpieczeństwie czyli czymś najważniejszym. Osobiście przerobiłem trochę opon i jak na razie znalazłem złoty środek z Continentalu contipremiumcontact 2 , obecnie jest już 5- to jest tylko taka moja maja sugestia przy poszukiwaniu opon, większość osób które miała przygodę z tymi oponami zostaje przy niech. Gdybyś miała jakieś pytania w tym temacie chętnie podzielę się swoją wiedzą. Życzę udanych poszukiwań:)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)