Czy można zmienić opony na szersze?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Czy można zmienić opony na szersze?

Postprzez bogdan02 środa, 19 grudnia 2012, 22:24

Witam.
Chciałem zapytać po przeczytaniu waszych postów czy ktoś zastanawiał się was na homologacją rozmiaru 185 do Kangoo?
I czy dowolne zmiany rozmiaru opon jest zgodne z prawem?

No z takim podejściem to bałbym się z domu wychodzić, a nawet dom z całą pewnością mam postawiony niezgodnie z prawem :o
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Trkam środa, 19 grudnia 2012, 23:44

Dołączę się do tematu choć widzę że decyzja już podjęta, powiem odrazu że słuszną. Moje przyjścia z oponami w kangoo są taki: po wyjechaniu z salony były 165/70 i powiem szczerze kiepsko się jeździło a zwłaszcza jak kilka osób pisało na śliskiej nawierzchni było niebezpiecznie. Potem założone zostały 175/65, samochód zyskał na bezpieczeństwie zwłaszcza na śliskim, spalanie się nie zwiększyło, a komfort był większy ponieważ opony w trakcie zakupu były C(wzmacniane). 1.5 roku temu gdy sprzedałem Clio przełożyłem alufelgi do Kangoo z oponami 185/60,nie przesadzając wzrost związany z trakcją był bardo duży,prowadzenia po zakrętach obrało innego znaczenia:), wzrost spalania nie zaobserwowany( a nie jeździe spokojnie). Podsumowując: Jeżeli szykuję Ci się zakup nowych opon myślę że warto rozważyć rozmiar 185/60 zwłaszcza że kosztuje prawie tyle co 175/65 a zyskujemy na bezpieczeństwie czyli czymś najważniejszym. Osobiście przerobiłem trochę opon i jak na razie znalazłem złoty środek z Continentalu contipremiumcontact 2 , obecnie jest już 5- to jest tylko taka moja maja sugestia przy poszukiwaniu opon, większość osób które miała przygodę z tymi oponami zostaje przy niech. Gdybyś miała jakieś pytania w tym temacie chętnie podzielę się swoją wiedzą. Życzę udanych poszukiwań:)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass czwartek, 20 grudnia 2012, 13:10

bogdan02 napisał(a):
Witam.
Chciałem zapytać po przeczytaniu waszych postów czy ktoś zastanawiał się was na homologacją rozmiaru 185 do Kangoo?
I czy dowolne zmiany rozmiaru opon jest zgodne z prawem?
No z takim podejściem to bałbym się z domu wychodzić, a nawet dom z całą pewnością mam postawiony niezgodnie z prawem :o
Moim zdaniem wbrew pozorom pytanie nie jest bezsensowne. Ale koledze chodzi pewnie i ewentualne boje z ubezpieczycielem, który zrobi wszystko, by tylko nie wypłacić odszkodowania.
Jak dla mnie kwestią zasadniczą jest czy pojazd ma aktualne badanie techniczne. Jeżeli przeszedł diagnostykę tzn został dopuszczony do ruchu, a zatem teoretycznie nikt nie powinien się przyczepić.
Homologacja - fajna rzecz jak się kupuje nówkę. Ale jak ktoś kupuje używkę i nie dostaje homologacji?
Jak ja na przykład...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez dostawca czwartek, 20 grudnia 2012, 22:15

I ja dorzucę coś od siebie... szerokość będzie zależeć też od szerokości naszej felgi, ale przy tak drobnej różnicy jaką chce zrobić właściciel to bez różnicy...
Jeśli się dobrze przeliczy profil do nowej szerokości opony to pogorszenia w przyspieszaniu nie będzie... spalanie też nie będzie jakoś znacząco większe.
Osobiście z doświadczenia ze smarta:
oryginał miał przód 145/70R15 tył 175/60R15 dla auta 41KM
ja po zmianach w silniku i uzzyskaniu prawie 72KM kupiłem felgi o szerokości(przód 6" tył 6,7") i na obie naciągnąłem 195/50R15 toyo T1r, wychodziło, że były coś ok 14mm wyższe od oryginałów, ale co do prowadzenia to w każdy zakręt mogłem wejść o 20km/h szybciej i pewniej na pełnym gazie niż w kangoo i wielu autach u mnie w firmie..., spalanie poszło w górę może o 0,5l w porównaniu do oryginału, dopiero wzmocnienie silnika zjadło mi paliwo...

Tak więc hamowanie i prowadzenie w zakrętach jest zdecydowanie poprawione.
Sam patrzę co mógłbym do kangoo wrzucić na lato ale 185/65R15 to chyba w 4x4 max :/ A mniejszego profilu nie chcę mu dawać...
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
Bo życie jest za krótkie, zeby jeździć dieslem
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 21 grudnia 2012, 11:50

dostawca napisał(a):Sam patrzę co mógłbym do kangoo wrzucić na lato ale 185/65R15 to chyba w 4x4 max :/ A mniejszego profilu nie chcę mu dawać...
Jeżeli do dwułapca wchodzą po lekkich pieszczotach ;) to do 4x4 powinny bez problemu.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez dostawca piątek, 21 grudnia 2012, 19:07

No mam takie właśnie zimówki i mam wrażenie, że obcierają przy skręcie czasem o wewnętrzną część nadkola :/
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 21 grudnia 2012, 23:00

W takim razie 10 mm dystans powinien pomóc.
Swoją drogą dziwne, bo 175x65 R15 to trochę tramwaj...
Zwłaszcza na 4x4
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez dostawca sobota, 22 grudnia 2012, 17:07

Oryginał wychodził na 185/65R15 i właśnie mnie to zastanawia, bo jak widzę czasem przejeżdzające 4x4 to mam wrażenie, że mój w porównaniu z nimi to jamnik... :?: :roll:
Czterołap 2,0 Sport
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kkrauze86 wtorek, 5 lutego 2013, 14:33

zgodnie z prawem to ogumienie musi mieć odpowiedni bieżnik 1,6 mm oraz nie może wystawać poza obrys pojazdu więc taka opona bez problemu może być w tym aucie. Co do "trakcji" to w kangoo jej nie ma i nie będzie - to dostawczak albo jego pochodna więc nie oczekujmy cudów. 20 mm opony niczego tu nie zmieni. Z tego co pisze prasa na temat szerokości to lepsze szersze na zimę, a i latem w tych wielkich koleinach 20 mm na oponie przy zawrotnych prędkościach tego auta niczego nie zmienia. Takie moje zdanie i jak się poczyta trochę o tym i pojeździ to głupot ludowych się nie będzie powtarzać.
Jak coś robić to do końca porządnie, a renault? Jak się dba to się ma.
kkrauze86
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Wiz środa, 6 lutego 2013, 20:42

Urban Legend to ty wypisujesz.
Zmien kola na 15 z oponami 195/50 i sam sprawdz jaka masz trakcje.
Pojezdzisz tak sezon i jak sie przesiadziesz na standard to zmienisz zdanie.
Pamietaj ze opony maja byc dobre a nie tanie (wtedy trakcji faktycznie nie uswiadczysz), dodatkowo skrocona droga hamowania to tez trakcja.

Pozdrawiam
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam