Falujące obroty

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Falujące obroty

Postprzez tommies wtorek, 9 grudnia 2014, 20:03

Najważniejsze, to umieć zinterpretować to co CLIP pokaże, a to tylko praktyką jest się w stanie osiągnąć lub w wersji uproszczonej telefonem do kolegi kierownika serwisu z Renault :) Przykład - samochód nie jedzie, raz muli a innym razem wystrzela jak rakieta, czasami po prostu gaśnie po dodaniu gazu zapala się spiralka i Check Engine. Z Clipa wyskoczą błędy nieprawidłowego składu spalin, wypadania zapłonów i brak synchronizacji przepustnicy (czy jakoś podobnie). A jaka jest prawdziwa przyczyna? Słabe przewodzenie na złączce pośredniej między potencjometrem pedału gazu a siłownikiem przepustnicy. Naprawa -lutownica i wywalić kostkę, po której naprawdę nie widać aby była zaśniedziała. Koszt naprawy - 0 jeśli ma się lutownicę. Jakby stosować się do Clipa, to zaczęło by się od Bogu ducha winnej przepustnicy.
Także ostrożnie z Clipem - tylko do kogos kto ma pojecie a nie chińskiego Clipa za 699 PLN z Allegro i zgrywa speca.
tommies
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wojtas87 środa, 10 grudnia 2014, 11:06

A gdzie znajduje się ta złączka w Kangoo 2006?
wojtas87
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez slay środa, 10 grudnia 2014, 11:43

Takie informacje uzyskasz bez chińskiego lub oryginalnego CLIP-a ;)
viewtopic.php?f=78&t=9133&hilit=kostka
Chodzi o tą zieloną. :)
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez gumis340 sobota, 13 grudnia 2014, 17:04

Samochód naprawiony. Mechanik tłumaczył, że sterownik nie dostawał stałego plusa i musiał zawozić do elektronika żeby go naprawił i poprawić instalację. Z tego co wiem to przylutował tylko czerwony kabel do sterownika do 30 pina bo się odłamał. Cena za naprawę 350 zł. Uczciwość mechanika mnie załamała bo w głosie było słychać jak kłamie, żeby nie musiał się tłumaczyć za co wziął kasę.
Kangoo 1.4 RTE 75 KM
gumis340
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tommies sobota, 13 grudnia 2014, 18:16

Wynika to z mentalności większości klientów. Gdy dawno temu pracowałem jako serwisant-informatyk, nauczyłem się aby nigdy nic nie robić od ręki, tylko co najwyżej zadzwonić po kilku godzinach. Dla wielu klientów jak coś zrobisz w 10 minut , jest warte grosze. I tłumaczenia, że aby tą wiedzę posiąść zajęło całe lata są bez sensu.
Zamiast wdzięczności za szybką naprawę masz krzyki w rodzaju "Panie, za 20 minut roboty 100 złotych ? A jak nerwowy potrafi dodać "Czyś Pan och....."
Często też, aby postawić właściwą diagnozę zajmuje to wiele godzin, a sama naprawa kilka minut.
Widocznie Twój mechanik wyznaje podobną zasadę - naprawa za kilka złotych, ale być może znalezienie przyczyny zajęło kilka godzin i trzeba koszt uzasadnić klientowi. I tak dość uczciwy, że powiedział jaka była przyczyna - w wielu serwisach po prostu otrzymasz odpowiedź, że usterka została naprawiona i tyle.
tommies
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez gumis340 wtorek, 16 grudnia 2014, 14:44

Ma ktoś może numer katalogowy czujnika położenia przepustnicy do Kangoo 1.4 8v. Nie mogę nigdzie znaleźć a na allegro są ale do 1,4 16v lub 1,2 8v. Jest jakaś różnica?
Kangoo 1.4 RTE 75 KM
gumis340
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez gumis340 sobota, 9 maja 2015, 14:58

Co do falujących obrotów to winny był czujnik położenia przepustnicy. Po wymianie chodzi równiutko :)
Kangoo 1.4 RTE 75 KM
gumis340
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam