zapalona kontrolka swiec i szarpanie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: zapalona kontrolka swiec i szarpanie

Postprzez Bullitt wtorek, 1 września 2009, 10:52

No i oczywiście sam potencjometr. Ten "nowy".
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez wyjatek piątek, 4 września 2009, 11:38

w jaki sposob skontrolowac te rzeczy?
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Bullitt piątek, 4 września 2009, 20:32

Miernikiem?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez wyjatek piątek, 25 czerwca 2010, 12:03

Dalej nie rozwiazalem swojego problemu :( Wiec w moim kangoo 2001 1.9d mam delikatne szarpanie przy jezdzie ze stala prędkością, gdy dodaje gazu ladnie przyspiesza, drugim objawem jest to ze czasem zapala jakby na 2 gary, bardzo kopci i nie ma mocy, gasze go i odpalam ponownie jest ok, podczas jazdy zapala się i gasnie (miga) kontrolka swiec zarowych sygnalizujac blad. Na komputerze pokazywalo mi blad POTENCJOMETRA PEDALU GAZU (wymieniony- bez poprawy) i cos O KACIE WTRYSKU. Wymienilem potencjometr ale objawy jak były tak sa, poszukałem na forum i okazalo się ze podobne objawy ma awaria zaworu zwanego aktualizator kąta wtrysku.
Czy to moze byc to? dopiero w srode bede mial okazje sie mu przyjzec, na co zwrocic uwage? Napisalem do Pana ktory regeneruje te zawory i odpisal mi ze to nie koniecznie wina zaworu a juz bylem pewien ze znalazlem usterke :( oto odpowiedz jaka dostalem:

"moze byc to wina zaworu ale nie musi
jesli wskazalo bledy potencjometru, nalezy po wymianie go odpowiednio ustawic po drugie blad z katem wtrysku moze byc spowodowany zle ustawiona pompa wtryskowa, tzn. dokladnie nieprawidlowym ustawieniem statycznego kata wtrysku nalezaloby najpierw przyjrzec sie czy jest to dobrze ustawione co do zaworu
"

Mam pompe lucasa, czytalem ze w 90% tych pomp jest z tym problem, odnoszac sie do odpowiedzi tego Pana wydaje mi sie ze nie ustawia sie potencjometru poniewaz jest on na zwyklej lince to bardzo prosta konstrukcja.
Bylem w serwisie i zaproponowali zostawienia auta na 3-4 dni do badania po przewodach, pracowik powiedzial ze moze kosztowac to kolo 500 zl co mi sie zbytnio nie usmiecha gdyz pewnie bedzie trzeba doliczyc do tego koszt czesci i wyjdzie ponad 1 tys na pewnio :(
Czy ktos moze mi dorzadzic?

Pozdr.
Wyjatek
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MiGo piątek, 25 czerwca 2010, 15:31

wyjatek napisał(a):Dalej nie rozwiazalem swojego problemu :( Wiec w moim kangoo 2001 1.9d mam delikatne szarpanie przy jezdzie ze stala prędkością, gdy dodaje gazu ladnie przyspiesza, drugim objawem jest to ze czasem zapala jakby na 2 gary, bardzo kopci i nie ma mocy, gasze go i odpalam ponownie jest ok, podczas jazdy zapala się i gasnie (miga) kontrolka swiec zarowych sygnalizujac blad.

Trochę wróżenie z fusów. Sprawdź to co względnie tanie w naprawie: powietrze w paliwie (bańki w wężyku), zużyte świece żarowe, przekaźnik załączający grzanie świec. Potem masz jeszcze EGR, czujnik wału, temp. powietrza, i pompę Lucasa (ten aktualizator kąta wtrysku).
Mój stwór potrafi nadymić i poskakać przy rozruchu jak w twoim przypadku, jeśli się zapomnę (mam też benzynówkę) i bez grzania świec odpalam silnik.

Pozdrawiam

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez wyjatek piątek, 25 czerwca 2010, 19:43

ja mam 1.9 diesel jak juz napisalem. chyba sprzedam to auto same z nim klopoty a nie chcem nowemu posiadaczowi oddawac z problemem :(
Najgorsze ze nie znam dobrego mechanika w okolicach Gorzowa wlkp. Nie bede wymienial polowy auta bo to nie ma sensu, czlowiek ktory pierwszy diagnozowal auto powiedzial ze to potencjometr- kupilem go wcale nie byl tani i nic nie pomoglo, wiec zwalil wine na komputer ale zrezygnowalem z jego uslug.
nigdy wiecej renault!
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MiGo piątek, 25 czerwca 2010, 21:31

wyjatek napisał(a):ja mam 1.9 diesel jak juz napisalem. chyba sprzedam to auto same z nim klopoty
....
Najgorsze ze nie znam dobrego mechanika w okolicach Gorzowa wlkp.
Nie bede wymienial polowy auta bo to nie ma sensu, czlowiek ktory pierwszy diagnozowal auto powiedzial ze to potencjometr- kupilem go wcale nie byl tani i nic nie pomoglo, wiec zwalil wine na komputer ale zrezygnowalem z jego uslug.
nigdy wiecej renault!

Nie mów, że choćby bez sprawdzenia świec i EGR, stwierdzasz że Renault to złom...
Obal browara, idź na kręgle, wieczorem popytaj na forum Magane lub na PIKUR. Silnik F8Q to nie efemeryda, ale popularna jednostka napędzająca wiele aut (Clio, Megane), nie tylko Kangura. Jego zaturbione pochodne siedzą pod maską Volvo, więc nie jest shit, pompy Lucasa napędzają Fiatowskie silniki (1.9d Doblo) i pełno tych aut.
Inną sprawą jest serwis - Renault ma inną filozofię konstruowania aut niż Fiat czy Opel i tyle. Tutaj młotkiem nic nie zdziałasz - szukaj a na pewno znajdziesz. Na upartego to i silnik zmienisz w dobrej cenie. Inną metodą jest pojechać do ASO, wtrynić im auto w zamian za zastępcze i tak długo nie odbierać roboty aż zrobią, ale usługa będzie droższa niż "Pan Gienio".

Obym miał problemy z Fiatem Fiorino, takie jak Twoje z Kangurem, to 20-latek jeszcze by woził gruz i cement.

Pozdrawiam i uszy do góry

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez jacQ sobota, 26 czerwca 2010, 12:09

cześć
proponuję abyś zrobił coś co może pomóc a raczej nie zaszkodzi. Wersja niskonakładowa to koszt 1 oringa i 1 podkładki + 10 minut roboty.
Tutaj masz opis co zrobić aby do wirnika pompy wtryskowej dołożyć dodatkową podkładkę, która jest lekiem na szarpanie wolnossącym 1.9 D z elektronicznie sterowaną pompą lucas EPIC - zgodnie z zawartością zestawu naprawczego.
http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=7254&sid=d8f2933922ed8793b96a0739d64246e1
Jeżeli nie pomoże a szarpanie się zwiększy możesz tą podkładkę wyjąć :)
Rób to najlepiej w warsztacie od pomp lub gdzieś gdzie jest do wyboru dużo podkładek żebyś dobrał odpowiedni rozmiar.
jacQ
ex 1.2/D4F 730/Campus'07 oklejony srebrny
ex 1.9D/F8Q 632/RN'01 biel lodówki
jacQ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wyjatek sobota, 26 czerwca 2010, 12:22

Ja mam zwykla linke do potencjometru wiec chyba nie jest sterowane elektornicznie prawda?
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass sobota, 26 czerwca 2010, 16:04

Trochę sam sobie przeczysz ;)
Jeżeli linka idzie do potencjometru to chyba jednak elektroniczne. :)
Samo sterowanie potencjometrem jest mechaniczne, ale pompą już elektroniczne.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam