Wymiana licznika - czy w tym przypadku możliwa??

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Wymiana licznika - czy w tym przypadku możliwa??

Postprzez Podmiejski środa, 8 lutego 2012, 12:18

Czekam na rezultat :-)
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez bunias środa, 8 lutego 2012, 18:21

ja też;) tym bardziej, że zaczął mi szwankować aktualny licznik... podczas jazdy wskazówka prędkościomierza czasami opada do 0, więc i tak i tak czas na zmianę. Czekam już tylko na dostawę gotówki;) zegary już upatrzone, więc jak tylko dostanę kasę od razu kupuję. Będę informować na bieżąco co i jak, i mam ogromną nadzieję, ze będzie działać jak należy :) (pozostanie jedynie kwestia mocowania, ponieważ zegary będą od Clio 2, ale myślę, że trochę drutu i taśmy pomoże :D )

pozdrawiam.
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez bunias czwartek, 16 lutego 2012, 18:57

Witam po przerwie.

Trochę się pozmieniało w między czasie;) tj. poprzedni licznik (jaeger, bez obrotomierza itp) padł całkowicie, nie działa prędkościomierz. Udało mi się kupić zegary z Clio II ph II (najprawdopodobniej ph II) jednak chyba były ciut za młode i współpracy nie było... Działały jedynie kontrolki, do tego cały czas świeciła się kontrolka ABS (ABS posiadam, z tego co się dowiedziałem to w nowszych zegarach sygnał ABS był przekazywany do zegarów w inny sposób, stąd błąd...). Zegary wróciły do poprzedniego właściciela.
Zaraz udało mi się znaleźć inne zegary, pochodzące ze Scenica(wymiennie scenic/megane) :) dotarły do mnie dzisiaj i....powiedzmy, że mamy sukces. Zegary działają, tj. obrotomierz, prędkościomierz, pozostałe wskazówki oraz kontrolki, brak błędu ABS. Po podłączeniu przyszedł czas na komputer. Podłączyłem na szybko przewód do ECU, pin 11, drugi koniec do czerwonej wtyczki w zegarach, pin 7, oraz prowizoryczny przełącznik - zwierający pin 6 do masy. Pierwsza próba i.....DZIAŁA :!: dodatkowo zegary w trybie testowym wskazują ilość paliwa w baku (w litrach) :) jednak chyba coś się poluzowało ;) i aktualnie do zegarów nie dociera sygnał z ECU, a teraz jest już: 1. za zimno, 2. za późno, więc jutro jeżeli będę mieć chwilę podłączę to lepiej.

Podsumowując:
1. Montaż komputera pokładowego do Kangoo jest możliwy (silnik 1.4 K7J), czy na 100% wszystko będzie działało dopiszę po poprawkach - aktualnie nie działa...jednak działało (komputer pokazywał ilość km do tankowania, średnie spalania itp.)
2. Wybór zegarów z komputerem jest stosunkowo duży(Alle...), jednak należy uważać żeby zegary nie były zbyt nowe, oczywiście pomijam kwestię szyny CAN, takie zegary nie będą działać w Kangoo I ph I, należy uważać na zegary o oznaczeniu GB - pochodzą z samochodów z Anglii, są trochę tańsze, jednak wskazują w milach - zarówno prędkościomierz jak i dane dot. spalania...
3. Nowe zegary powiedzmy, że pasują fizycznie w miejsce starych(są minimalnie mniejsze, ale nie ma dziury), jednak po przeróbkach - inne mocowanie. Istnieje opcja zakupu zegarów z Clio II, jednak najprawdopodobniej z ph I, a takie ciężko znaleźć z komputerem, przynajmniej mi się nie udało.
4. Zegary, które nie pasowały całkowicie to: X65 ADAC EU HdG, P8200059778
Obrazek

5. Zegary, które mam aktualnie i najprawdopodobniej będą działały w 100% to: X64 ADAC EU, P8200071820 (pochodzące z megane/scenic)
Obrazek

Koszt zakupu zegarów, zarówno tych, które nie działały w ogóle, jak i aktualnych to 40zł za sztukę, więc całkiem przyjemnie:) Nie pozostaje mi nic innego jak podłączyć solidnie przewód do ECU oraz zegarów i wykonać parę testów ;) o wynikach których będę informować.

Postaram się również zrobić zdjęcia jak wyglądają nowe zegary, jednak to może trochę potrwać ze względu na pogodę oraz przeróbkę mocowania, żeby pasowały bez problemu - teraz osadzone są trochę krzywo.

Jeżeli (choć mam nadzieję, że to nie nastąpi) komputer nie będzie działał, to i tak uważam wymianę za mały sukces(większy będzie o ile komputer będzie ok). Posiadanie obrotomierza, informacje o średniej prędkości, o ilości litrów paliwa w baku jest dla mnie plusem (wszystkie te funkcje działają bez podłączania się do ECU).

W razie pytań jestem do Waszej dyspozycji ;)

pozdrawiam serdecznie
Jakub.
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez bunias piątek, 17 lutego 2012, 12:28

Witam ponownie :)
Właśnie skończyłem montaż zegarów - w końcu wszystko poskręcałem w całość ;)
Komputer DZIAŁA :D
Co do montażu to sprawa wygląda tak, że aktualnie zegary są w pozycji zbyt 'leżącej', jednak nie przeszkadza mi to w ogóle. Ogólnie pasują po pozbyciu się (za pomocą piły ręcznej do drewna :D )uchwytów po obu stronach zegarów. Myślę, że jak będę kupować manetkę wycieraczek z przyciskiem do komputera to od razu kupię kolejne zegary, z tym że do clio(z obrotomierzem, takie same jak mam teraz, jednak bez kompa), z pasującym mocowaniem, i przełożę część z uchwytami i wtedy będzie ok.
Załączam kilka zdjęć zrobionych tuż po montażu (sorry za jakość, zdjęcia z telefonu...)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

p.s. błąd Airbag nie jest spowodowany zegarami, mam problem z wtyczkami pod siedzeniami.
p.s.2. auto nie dość, że odmłodniało wizualnie, to w dodatku ubyło ok 90tys km przebiegu ;) i aktualnie mam 88tys km...
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Podmiejski sobota, 18 lutego 2012, 16:16

Dobra robota Szanowny Kolego!
Dzieki za info.
A co ten komputer pokazuje?
Olej pokazuje jak miałeś przedtem?
Nie denerwuje cię ten "wskazownik prędkości" w znacznej cześci obsługujący obszar...pobożnych zyczeń czyi od 120 w góre?
Czy to znaczy że uruchamianie powoduje kontrolne majtnięcie wskazówkami jak widać na zdjęciu?
W sumie to mi się podoba tylko ten cholerny szybkościomierz...240 hehe...a ja nawet połowy ....
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez bunias niedziela, 19 lutego 2012, 00:27

Witaj,
po kolei:
ad.1 komputer pokazuje: przebieg całkowity, przebieg częściowy, paliwo zużyte od ostatniego wciśnięcia przycisku "reset"(w zegarach), średnie zużycie paliwa, chwilowe, przebieg od ostatniego wciśnięcia "resetu", średnia prędkość, ilość km do tankowania.
ad.2 poziom oleju pokazuje, jednak nieco inaczej niż poprzednio, tj. pojawia się napis oil ok, i dopiero po wciśnięciu przycisku w manetce wycieraczek pokazuje poziom.
ad.3 prędkościomierz jeszcze mnie nie zdenerwował ;)
ad.4 kontrola wskaźników nie włącza się za każdym razem, żeby ją włączyć należy trzymać wciśnięty przycisk w manetce wycieraczek i włączyć zapłon. Podczas testu naciśnięcie przycisku od kompa pokazuje błędy, oraz co najlepsze - ilość paliwa w baku, w litrach:)
ad.5 prędkościomierz, cóż, kwestia indywidualna, ja nie zwracam na to uwagi, i polecam jak najbardziej - nie dość, że wg. mnie te zegary wyglądają lepiej(a już na pewno lepiej świecą), dwa - zawsze coś nowego, przydatnego w aucie, a trzy - myślę, że przy sprzedaży auta może to trochę pomóc, bo jak do tej pory nie widziałem kangoo z komputerem ;)

p.s. tu masz opis z fotkami funkcji komputera:
http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?t=2002

Cytowanie w całości poprzedzającego posta mija się z celem (admin/mod)
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez wtom piątek, 9 marca 2012, 08:34

Witam czy ktoś z kolegów mi podpowie w kangoo 1,9dti który pin w ECU odpowiada za informację o spalaniu
Kangoo 1,9DTI 2000r RXE silnik F9Q780 59kw szary metalik
wtom
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass piątek, 9 marca 2012, 09:03

Ja nie, ale jeżeli podasz jaki konkretnie masz ECU, to ewentualnemu podpowiadającemu może ułatwić zadanie.
Bo znając <R> były różne ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Wiz piątek, 9 marca 2012, 19:31

Panowie proponuje taki maly happening odpowiadajmy na posty pana wtom tak jak on sie przedstawil, dla nie wtajemniczonych prosze spojrzec TUTAJ
:lol: :mrgreen: ;)
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez 006 piątek, 9 marca 2012, 19:46

Odpowiadając na pytanie kolegi mogę powiedzieć, że to jest pin :D [numer usunięty przez moderatora i zastąpiony uśmiechem]
Kangoo 1,9D 1999r. F8Q630
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam