Problem z odpaleniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z odpaleniem

Postprzez tomo232 czwartek, 10 marca 2011, 20:59

No dobra powiem ale trzymajcie się fotela bo nie uwierzycie, przyczyną tych całych cyrków z silnikiem było założone inne koło Zamachowe :shock:
Najprawdopodobniej koło jest z tdi :o
Po wymianie silnik chodzi jak złoto :D
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MiGo czwartek, 10 marca 2011, 21:43

tomo232 napisał(a):Najprawdopodobniej koło jest z tdi :o
Po wymianie silnik chodzi jak złoto :D

W sumie od 1.9D do 1.9TDI niedaleko... :lol:
ale że też pasowało...

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tomo232 czwartek, 10 marca 2011, 22:04

Zgadza się koła pasują maja tą samą ilośc zębów na rozruszniku mocowanie śrub takie same, ale różnią się ilością nacięć od czujnika obrotów ;)
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass czwartek, 10 marca 2011, 22:25

:shock: :shock: :shock:
O ja pie...
Na to bym nigdy nie wpadł :?

Szacun dla mechanika, który to rozkminił :ugeek:

A może to koło było nie od dTi tylko od dCi
Te słynne silniki F8Q z oznaczeniem F8T na bloku... F8T to 1,9 dCi. Mechaniku się omskło i nie to koło zamówił... :?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez MaciekR4 czwartek, 10 marca 2011, 23:09

Lucass napisał(a):(...) Mechaniku się omskło i nie to koło zamówił... :?

Lucass - u mnie zamówili kiedyś do R4, sprzęgło, które pasowało wg katalogu, ale i tak pasowało tylko średnicą - cała reszta, począwszy od szerokości okładzin, ilości zębów i średnicy otworu na wałek się już nie zgadzała...mój mechanik zjeździł całą Warszawę i okolice...i udało się dozbierać komplet (sprzęgło, łożysko, docisk, koło zamachowe), ale zamiast za niecałe 500 zrobiłem za prawie 1000 :/

tomo232, Ty mnie nawet nie strasz, że to kółko...mój klekocze głośno po odpaleniu i przy dobrym dodaniu gazu...ale łudzę się nadzieją, że to tylko ten nieszczęsny elektrozawór...
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez nowicjusz poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 17:57

I znowu mam samochód u mechanika.

Zostawiłem go już niestety,u innego mechanika, bo ostatnio po tych, źle ustawionych drążkach powiedziałem sobie , że tam już nie pojadę. Nie wiem jak będzie teraz , czy dobrze mi go zdiagnozuje. Samochód na zimnym silniku ledwo co odpala, dziś ze trzy razy musiałem kręcić, ale zaskoczył. Zaczął ostatnio mi klekotać później, jak już silnik się rozgrzeje to dobrze chodzi. Ale zanim się rozgrzeje to oprócz klekotania słychać jakąś nie równą pracę, jak by zaraz miał zgasnąć. Przy jeździe odczuwam nieraz szarpnięcie, rzadko , ale się zdarza i to na różnych biegach. Dodatkowo mam wrażenie, że jest słabszy. Wczoraj dałem mu w gaz i z ledwością wyciągnął 110 h. Bałem się, że jak bym tak trzymał ten gaz trochę dłużej to może by osiągnął te 120h , ale mógłby nie wytrzymać, bo hałas w środku był już dość spory. Nie wiem czy brak tej mocy nie mógłby być spowodowany tym, że ostatnio wymieniali mi simering, przy pasku rozrządu i może ten pasek źle z powrotem zamontowali. Trochę to mnie wszystko już zaczyna wkurzać. Jeszcze nawet 10 tysięcy km nie przejechałem od tego zakupu Kangura, a ciągle coś trzeba naprawiać. W Niedzielę mam wyjazd na Plener i nie wiem, czy będę miał czym pojechać.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:41

Witam,
niech Kolega się nie denerwuje...z każdą naprawą będzie tylko lepiej,auto będzie miało swoją drugą młodość...to jest rocznik 99,nie wiemy jak poprzedni właściciel go traktował...w używane auto trzeba trochę władować...nie zawsze rozrząd,pompa wody,oleje,filtry i płyny wystarczą...bo potem jest dużo negatywnych opinii o Kangurach,bo elektryka siada,bo to francuzy,bo wszystkie na f są takie...dobra mechanika by się przydała w okolicy,kto pomoże Koledze z forum?Może Trójmiasto,bo blisko... :roll:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez nowicjusz środa, 31 sierpnia 2011, 17:40

Mechanik wymienił trzy świece BERU, bo takie tam były i Kangoo odpala. Przy okazji wymieniłem olej i filtr olejowy. Ale problem z tym niedomaganiem mocy od czasu do czasu pozostał. Ta usterka jest w tym Kangoo od początku, odkąd go kupiłem. Mechanik sprawdzał na komputerze i wyszło mu, że coś może być z czujnikiem rozpylacza iglicy, który być może podaje błędną informację do czujnika dawki paliwa, czy też kąta wtrysku. Sam za dokładnie nie znał fachowych określeń jak to mi wytłumaczyć. To są prawdopodobnie drogie rzeczy, więc najlepiej jakby to sprawdzić na jakimś wypożyczonym czujniku, bo może okazać się , że to nie to. No i w zasadzie problem jakby do końca nie rozwiązano. Chyba trzeba by było do tego mojego przypadku bardziej zaawansowanego mechanika, typowego dla tego typu i modelu, a u mnie na tym moim terenie takiego się nie znajdzie.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 środa, 31 sierpnia 2011, 18:56

Witam,
tutaj Kolega reklamuje mechanika od Kangoo w Bydgoszczy,wyślij mu PW.
viewtopic.php?f=121&t=8786&p=106318#p106318
Ps.Jak wymieniać świece to 4 na raz,BERU są warte ceny,spokój na długi czas.Czy domowy test świec,a tu widać,że działa jest wystarczający,aby nie kupować nowej?
http://www.youtube.com/watch?v=MNbjmqvn ... re=related
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass czwartek, 1 września 2011, 09:33

czarek0402 napisał(a):Jak wymieniać świece to 4 na raz
No tu bym dyskutował. Zapłonowe tak, ale żarowe?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam