1,5 dci brak mocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1,5 dci brak mocy

Postprzez Lucass wtorek, 23 października 2012, 09:11

To nie jest kontrolka emisji spalin. Chyba, że w dieslu są inne. U mnie silnik razem ze stopem jest koloru czerwonego i jest w centralnej części deski, natomiast emisja spalin to silnik bez stopu w kolorze zółtym i jest po prawej stronie deski.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez istanbul wtorek, 23 października 2012, 12:17

Gdy miałem te problemy ze smokiem w baku , to auto średnio co 3 dni gasło niedługo po uruchomieniu i po jakimś czasie dopiero łapało ciąg paliwa
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 wtorek, 23 października 2012, 16:22

Nie tylko w baku,ale na krućcu od gruszki-pompki ręcznej też może się przytkać,tym bardziej jak zagięty wąż...objawy,kontrolki jak od kontroli wtrysków,do zgaśnięcia i nie odpalenia włącznie.
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez agnas wtorek, 27 listopada 2012, 19:40

istanbul napisał(a):Samochód nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa. Najczęściej przez awarię układu wtryskowego , ale nie zawsze. Ja miałem podobny problem (te same kontrolki) , ale został rozwiązany u źródła. Przyczyną był osad , który zebrał się w pompce (smoku) w baku. Po wyczyszczeniu od 2,5 roku spokój ...

U mnie okazało się, że sam zawór na pompie wtryskowej był walnięty. Ciśnienie na listwie common rail było za małe i stąd te błędy.
Wstawiłam używany, oryginał. Teraz śmiga ładnie, kontrolek brak :)
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Riposato niedziela, 27 marca 2016, 20:46

Trkam napisał(a):Zgodnie z zapowiedzą chce się podzielić moim doświadczeniem : EGR zaczoł mi się zawieszać w pozycji otwartej co skutkowało dławieniem się silnika swoimi spalinami , duży spadek mocy. Zawór EGR zostało odłączony po przez wyciągniecie wtyczki na zgaszonym silniku , zawór przed zgaszeniem pracował prawidłowo.
Efekt : przejechane ponad 1000 km i nic się nie dzieje , świeci się kontrolka pomarańczowego silnika w prawej strony na dole tylko ponieważ komputer nie widzi zaworu , poza tym silnik chodzi normalnie , nawet mam wrażenie że lepiej idzie z samego domu, spalania bez zmian , przyśpieszenie i elastyczność ok. Na razie zaworu nie zmieniam ponieważ uważam ja i mój mechanik że nie warto pchać 400 zł w zakup nowego jak nic to nie daje, a kontrolka mi nie przeszkadza jak tylko wiem dlaczego świeci i czemu tak się dzieje . W razie pytań chętnie odpowiem i podzielę się moją wiedzą :)

Witam, odgrzebię trochę temat.
Od jakiegoś czasu miałem problem ze znikającą mocą, szczególnie poniżej 2tys obrotów kangoo czasami w ogóle nie chciało przyspieszać. EGR był czyszczony kilka razy, ale problem powracał. Postanowiłem odłączyć wtyczkę EGR tak jak pisał Trakm. Moc powróciła, jak na razie przejechałem tak ze 200km i wszystko idealnie, co dziwne po odłączeniu wtyczki nie mam żadnej kontrolki. Zastanawiam się teraz czy zostawić i jeździć tak na odłączonym EGR (jakie mogą być negatywne skutki dla silnika?), czy wymienić EGR, jaki ewentualnie wybrać?
Kangoo 1,5d 48KW 2003
Riposato
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 28 marca 2016, 10:18

Dla silnika skutki mogą być jedynie pozytywne :lol:
Zawór EGR to wymysł typowo ekologiczny na potrzeby norm euro-ileśtam. W pewnych warunkach otwiera się i wpuszcza część spalin ponownie do kolektora ssącego i cylindrów celem ich "dopalenia". Z oczywistymi skutkami w postaci zmniejszenia, choć pewnie niemal niezauważalnego, mocy. Jednym słowem silnikowi krzywdy nie zrobisz.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez istanbul środa, 30 marca 2016, 15:15

Riposato napisał(a):
Trkam napisał(a):Zgodnie z zapowiedzą chce się podzielić moim doświadczeniem : EGR zaczoł mi się zawieszać w pozycji otwartej co skutkowało dławieniem się silnika swoimi spalinami , duży spadek mocy. Zawór EGR zostało odłączony po przez wyciągniecie wtyczki na zgaszonym silniku , zawór przed zgaszeniem pracował prawidłowo.
Efekt : przejechane ponad 1000 km i nic się nie dzieje , świeci się kontrolka pomarańczowego silnika w prawej strony na dole tylko ponieważ komputer nie widzi zaworu , poza tym silnik chodzi normalnie , nawet mam wrażenie że lepiej idzie z samego domu, spalania bez zmian , przyśpieszenie i elastyczność ok. Na razie zaworu nie zmieniam ponieważ uważam ja i mój mechanik że nie warto pchać 400 zł w zakup nowego jak nic to nie daje, a kontrolka mi nie przeszkadza jak tylko wiem dlaczego świeci i czemu tak się dzieje . W razie pytań chętnie odpowiem i podzielę się moją wiedzą :)

Od jakiegoś czasu miałem problem ze znikającą mocą, szczególnie poniżej 2tys obrotów kangoo czasami w ogóle nie chciało przyspieszać. EGR był czyszczony kilka razy, ale problem powracał. Postanowiłem odłączyć wtyczkę EGR tak jak pisał Trakm. Moc powróciła, jak na razie przejechałem tak ze 200km i wszystko idealnie, co dziwne po odłączeniu wtyczki nie mam żadnej kontrolki. Zastanawiam się teraz czy zostawić i jeździć tak na odłączonym EGR (jakie mogą być negatywne skutki dla silnika?), czy wymienić EGR, jaki ewentualnie wybrać?

Kontrolka będzie się pojawiać co jakiś czas :)
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez MK poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 11:56

Riposato napisał(a):

Jak się nie zapaliła to już się nie zapali.Miałem ten sam rocznik i 65KM, odpiąłem wtyczkę, zaizolowałem i cieszyłem się jazdą ;) :mrgreen: ;) :mrgreen: :( :mrgreen:
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Pytam