zaparowane szyby !!

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Lucass piątek, 22 grudnia 2006, 09:43

Dam znać jak sprawdzę bo jakoś do tej pory mu się nie przysłuchiwałem :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Bullitt piątek, 22 grudnia 2006, 09:50

Bogdan napisał(a):to jak to robi szilniczek to powinno byc słychać jeżeli mam wyłączony silnik a tylko zapłon załączony i przekrecam pokretłem ?

Tak, ale nie prace mechanizmu. Siedzac w kabinie usłyszysz w trakcie przełączania wyraznie głośniejsza prace nawiewu na wyzszych biegach.

Właśnie sprawdziłem. Na pierwszym biegu słychac odgłos zamykanej klapki. Na wyzszych biegach dmuchawa zagłusza.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Bogdan piątek, 22 grudnia 2006, 11:30

sprawdziłem u siebie i nic sie nie dzieje , nie słychać ani głosniejszej pracy nawiewu ani klapki, ale majac chwilke czasu przygladnołem się temu i wyglada na to że tym mechanizmem steruje sterownik klimy o którym to pisałem już wczesniej że mam niesprawny.
Na razie szukanie musze przerwać i jechać na zakupy z małzonka , ale miałbym prosbe , ja jeszcze nie mam dostepu do :torby: jaby był ktos tak miły i zobaczył moze jest tam jakiś kawałek schematu którym mozna by sie podeprzeć przy naprawie i podesłał na email to obiecuje że dokładnie opisze całą naprawe bo jestem juz strasznie zdesperowany tym problemem i musze to zrobic - pozdrawiam Bogdan
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 22 grudnia 2006, 12:39

No i ja też sprawdziłem. Przy włączonym zasilaniu i wyłączonej dmuchawie wyraźnie słychać odgłos silniczka i skrzypienie dociskanej uszczelki (chyba), w momencie przełączania klimy z trybu otwartego na zamknięty.
W Twoim wypadku najlepiej byłoby dostać się do mechanizmu i otworzyć klapkę ręcznie albo w odpowiednie miejsce przyłożyć "fazę" :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Bogdan sobota, 23 grudnia 2006, 21:00

diagnoza prawidłowa, uklad recyrkulacji niesprawny -został na pozycji obieg wew. i to cała przyczyna.Przełączyc to ręcznie - niemozlwe , spedziłem przy tym pół soboty by na koniec podać napiecie na odnaleziony kabelek od silnika recyrkulacji i teraz jest OK. Pół godziny jazdy po miescie i szyby suche ,teraz musze znaleść sprawny sterownik i uruchomic to do normalnej pracy tzn. by mozna tym sterować przełącznikami co nie omieszkam opisać - pozdrawiam Bogdan
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ROBAK sobota, 23 grudnia 2006, 21:16

Bogdan napisał(a):diagnoza prawidłowa, uklad recyrkulacji niesprawny -został na pozycji obieg wew. i to cała przyczyna.Przełączyc to ręcznie - niemozlwe , spedziłem przy tym pół soboty by na koniec podać napiecie na odnaleziony kabelek od silnika recyrkulacji i teraz jest OK. Pół godziny jazdy po miescie i szyby suche ,teraz musze znaleść sprawny sterownik i uruchomic to do normalnej pracy tzn. by mozna tym sterować przełącznikami co nie omieszkam opisać - pozdrawiam Bogdan

To co głośna praca na ukladzie wew. świadczy o jakiejś tam wadzie ???
Pozdrawiam - ROBAK
Moja strona - WWW - serdeczne zapraszam.

Obrazek
ROBAK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bogdan sobota, 23 grudnia 2006, 21:30

jezeli jest załączony wew. obieg to powietrze jest zabierane z pod nóg pasażera i przy tej pozycji głosniej słychac dmuchawę w srodku natomiast po przełączeniu klapki recyrkulacji na powietrze z zewnątrz zwieksza sie intensywność dmuchania /na tym samym biegu dmuchawy/i jest duzo ciszej w srodku a głosniej na zewnatrz w miejscu dzie jest filtr kabinowybo tam jest pobierane powietrze/ciągnie jak dobry odkurzacz/
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ROBAK sobota, 23 grudnia 2006, 22:29

Bogdan napisał(a):jezeli jest załączony wew. obieg to powietrze jest zabierane z pod nóg pasażera i przy tej pozycji głosniej słychac dmuchawę w srodku natomiast po przełączeniu klapki recyrkulacji na powietrze z zewnątrz zwieksza sie intensywność dmuchania /na tym samym biegu dmuchawy/i jest duzo ciszej w srodku a głosniej na zewnatrz w miejscu dzie jest filtr kabinowybo tam jest pobierane powietrze/ciągnie jak dobry odkurzacz/

Jasne :) :) bo już się zmartwiłem przed ŚWIĘTAMI :) :)
Pozdrawiam - ROBAK
Moja strona - WWW - serdeczne zapraszam.

Obrazek
ROBAK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: zaparowane szyby !!

Postprzez michal niedziela, 3 stycznia 2010, 23:45

ZAPAROWANE SZYBY !!!

Totalnie zaparowane obojetnie czy nawiew wewnętrzny, czy zewnetrzny, klima, czy max grzanie , filt od klimy wymieniony (był suchy - czy jest jeszcze jakiś ?) nadal szyba zaparowana, płynu chłodniczego nie ubywa , lato + 30 od miesiaca nie padało -nadal zaparowane ...

obecnie jasne, że mam akwarium pod dywanikami ale ten problem występował i latem ...

gdzieś coś sie zapchało ale gdzie ???? skoro jest nawiew to którędy wypada powietrze na zewnątrz kangura (był taki post o klapie że są jakieś otwory którędy wypada powietrze przy trzaskaniu klapą aby nie było nadciśnienia w bębenkach usznych. takie wyloty zasłoniete gumą widziałem w seacie (chyba ).

Ratunku kto wie albo ma schemat obiegu powietrza z torby bo obecnie wstęp tam jest chyba niezbyt bezpieczny?

Tak mnie wkurza te żółte pudło , że wywale je do rowu jak tak dalej będzie mnie wpieniać.....
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: zaparowane szyby !!

Postprzez Lucass poniedziałek, 4 stycznia 2010, 15:45

Wyloty są pod tylnym zderzakiem na bocznych płaszczyznach błotników. Ale to na 100% nie ich wina.
Jeżeli na obiegu zamkniętym osiada Ci para, to albo klima nie działa i nie osusza, albo (co bardziej prawdopodobne przy reszcie objawów) nie jest w stanie wydolić z osuszaniem. Jeżeli masz wodę pod dywanikami, to ta woda dostając się z zewnątrz może się dostawać również na nagrzewnicę i parować sobie elegancko, po czym osiadać na szybach.
Myślę, ze rzeczą podstawową będzie znalezienie miejsca przecieku i zatamowanie go. Zwróciłbym szczególną uwagę na przejście kabli przez ścianę grodziową, bo to w okolicy nagrzewnicy. Rzuć też okiem na odpływ wody z parownika klimy. To taki gumowy ślepy spłaszczony esowaty wężyk wystający ze ścianki grodziowej do komory silnika mniej więcej na wysokości środka nadwozia. Wylot skierowany w dół i zakończony czymś w rodzaju klapki. Jeżeli się zatkał to woda skroplona na parowniku klimy nie ma gdzie uciec i pewnie ucieka do wnętrza. Żeby go znaleźć trzeba się trochę napocić bo jest schowany za silnikiem.
Osuszenie wnętrza to krok drugi. Jeżeli po tym nie będzie lepiej to znaczy, że za bardzo się pocisz ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam