1.5dci zapalona lampka "świece żarowe"

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1.5dci zapalona lampka

Postprzez smi3szny czwartek, 10 maja 2012, 19:40

4 wtryski (regeneracja) 2500 zł z robocizną
pompa 300 zł jeszcze nie wiem ile mnie wyniesie robocizna...

Podobny temat który może pomóc :)

viewtopic.php?f=78&t=9236&start=20
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas piątek, 11 maja 2012, 12:39

Lucass napisał(a):Z doświadczenia (ale czysto teoretycznego - forumowego) wiem,że ta kombinacja kontrolek lubi wskazywać błędy wtrysków lub ciśnienia listwy common rail. Zwykle jest to za niskie ciśnienie na listwie spowodowane lejącymi/przepuszczającymi wtryskami. Można spróbować zrobić test przelewowy żeby to sprawdzić. Żadna filozofia. Potrzebne 4 plastikowe kubeczki i 4 odcinki przewodu paliwowego.
:)

Dziś zauważyłam coś ciekawego w związku z powyższym - podczas wyprzedzania gdy depnęłam trochę kangoorkowi znowu zapaliły się te same kontrolki.
Po spojrzeniu w książkę serwisową okazało się, że jeśli czerwona kontrolka silniczka ze napisem "stop" w środku mruga, a tak właśnie się dzieje, może to wskazywać na nadmierną emisję spalin i trzeba zmniejszyć prędkość obrotową silnika. Gdy dziś po zaświeceniu się tych kontrolek, podczas wyprzedzania, tak zrobiłam tzn.zwolniłam - one znikły.

I teraz pytanie o co kurcze chodzi, na pewno wtryski, może uszczelka pod głowicą?
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny piątek, 11 maja 2012, 15:03

A nie masz czegos takiego ze jak depniesz i zmienisz bieg to tracisz moc silnika? Ja tak mam i wiem ze to pompa bo mi wychodzi na clipie zbyt niskie cisnienie na listwie CR. Zrob probe przelewowa lub usmiechnij sie do kogos z Twoich okolic zeby Ci pomogl...proba przelewowa pokaze czy wtryski masz do roboty czy nie... Clip pokaze wszystkie usterki i bledy i tez wyjdzie co dokladnie masz do roboty....warto wydac te 50 zl za podlaczenie pod clipa bo tak bedziesz bladzic i wymieniac niepotrzebne rzeczy... Jak jestes z wawy to mam osobe z clipem. Jezdze do niego regularnie i moge spokojnie polecic... A im czesciej do niego jezdze tym taniej ode mnie bierze....ostatnio byl gratis ;)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas piątek, 11 maja 2012, 16:27

Nie, slinik nie traci mocy w ogóle, jak depne to grzeje, tylko sie zapala ta kontrolka.
Podłączyłam godzine temu skoczka do kompa, ale teraz to sama już nie wiem.
Generalnie elekrtonik stwierdził, iz "najprawdopodobiej którys wtrysk może się konczyć przez co też silnik na wolnych obrotach kuleje jakby na jeden cylinder, a przy depnięciu mu mocniej pojawia sie kontrolka emisji spalin, bo do silnika wtryskiwana jest mieszanka o zlych parametrach".
Z uwagi na to, iż więcej nie był w stanie stwierdzić, polecił kontakt z jakimś serwisem specjalizującym się typowo w dieslach. Cóż, tak chyba zrobie.

Jestem z Katowic, zna ktoś może jakiegoś speca w tych sprawach z tych okolic??
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny piątek, 11 maja 2012, 20:11

Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra sobota, 12 maja 2012, 13:49

agnas napisał(a):Nie, slinik nie traci mocy w ogóle, jak depne to grzeje, tylko sie zapala ta kontrolka.
Podłączyłam godzine temu skoczka do kompa, ale teraz to sama już nie wiem.
Generalnie elekrtonik stwierdził, iz "najprawdopodobiej którys wtrysk może się konczyć przez co też silnik na wolnych obrotach kuleje jakby na jeden cylinder, a przy depnięciu mu mocniej pojawia sie kontrolka emisji spalin, bo do silnika wtryskiwana jest mieszanka o zlych parametrach".
Z uwagi na to, iż więcej nie był w stanie stwierdzić, polecił kontakt z jakimś serwisem specjalizującym się typowo w dieslach. Cóż, tak chyba zrobie.

Jestem z Katowic, zna ktoś może jakiegoś speca w tych sprawach z tych okolic??

robiłam wtryski w Piekarach Śląskich u Adamczyka, kosztuje to może trochę więcej niż gdzieś tam...ale jest szybko, sprawnie ,miło i jest gwarancja...http://www.bosch-adamczyk.pl/kontakt/ ... wychodził mi błąd na kompie raczej wskazujący na wtryski lub pompę..tam zrobili mi test przelewowy i wyszło że to wtryski
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas niedziela, 20 maja 2012, 20:32

Podłączyłam dziś skoczka do CLIPa.
1) wykryło nieszczelność ukł.dolotowego do turbiny, coś mocno syczy podczas przyspieszania = może intercooler albo nieszczelność którejś z rurek?
2) pokazał się też błąd "funkcja regulacja ciśnienia listwy wtryskowej" DEF.nr 2. = ciśnienie paliwa > dopuszczalne przez komputer
Jak dam kopa Kangoorowi z rury wali czarny dym, ale co ciekawe, błędu żadnego wtrysku na CLIPie nie pokazało.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra niedziela, 20 maja 2012, 21:22

jak miałam wtryski padnięte to wyskakiwał mi bład CIŚNIENIE RAIL a na innym kompie REGULACJA CISNIENIA NA LISTWIE
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez agnas poniedziałek, 21 maja 2012, 12:12

Myślicie, że warto zainwestować w takiego skoczka z 2002r 2000zł czy sprzedawać ??
Pytam, bo spotkałam się z opiniami, że po wtryskach jest szansa, że padnie np.pompa.
Jak leje 1 wtrysk i tak trzeba robić wszystkie, czy wystarczy ten 1 zregenerować ??
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak poniedziałek, 21 maja 2012, 12:14

Ile osób tyle odpowiedzi :) trudno podjąć właściwą decyzję za Ciebie!
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Poprzednia stronaNastępna strona