zapalona kontrolka swiec i szarpanie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: zapalona kontrolka swiec i szarpanie

Postprzez wyjatek wtorek, 20 lipca 2010, 13:07

Witam!
Znalazlem dosc wiarygodnego magika i ten stwierdzil po 5 dniach ze winne sa elektrozawory w pompie lucas. pokazal mi 4 sztuki i poradzil zeby kupic uszkodzona mechanicznie pompe ze sprawnymi elektrozaworami. Uzywane pompy na allegro sa od 600-900 zl, uszkodzonych nie widze :( Moze ktorys z zszanownych klubowiczow wie gdzie moge dostac takie cos? Mechanik mowil ze wymienia sie je parami po 2 szt i jeden komplet kosztuje 750 zl :(
Z gory dziekuje za odpowiedz.
pozdr.
Wyjatek
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wyjatek środa, 21 lipca 2010, 22:08

wszyscy na wakacjach ?:)
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 środa, 21 lipca 2010, 22:36

kontrolka świec czy wykres - obie pomarańczowe...

u mnie mruga "wykres"...odpalam po 2 grzaniu świec i nie mam szarpania autem...w czasie jazdy nie szarpie od wymiany filtra paliwka i przeczyszczeniu jego obudowy z syfu...do tego kilka dni temu przepłukałem WD-40 i przedmuchałem powietrzem elektrozawór układu EGR...przedmuchany czujnik temperatury powietrza...i tylko kontrolka mruga i autem nie szarpie :)

a spalanie - cóż...w 7 się mieszczę po mieście ;)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez wyjatek poniedziałek, 26 lipca 2010, 14:07

Sprawdzilem model pompy i niestety jestem posiadaczem R8640A111B wiec chyba bede musial sprubowac myku z podkladka. Zastanawiam sie czy kupic ten zestaw za 260zl czy sprubowac cos dopasowac?
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jacQ poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:02

Jak Cię stać to wal chłopie do ASO, czekają z otwartymi rękami, będzie tylko trochę głupio jak nie pomoże :)
A tak poważniej -jak masz znajomego mechanika (albo nieznajomego od pomp) , który ma trochę różnych podkładek to macie 5 minut roboty i 259 pln w kieszeni na przelew :)
jacQ
ex 1.2/D4F 730/Campus'07 oklejony srebrny
ex 1.9D/F8Q 632/RN'01 biel lodówki
jacQ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wyjatek wtorek, 27 lipca 2010, 10:04

Mam goraca okazje kupic uzywana pompe isentyczna jak moja za 400 zl. Teraz pytanie czy mozna bezkarnie zmienic pompe bez grzebania w komputerze czy to nie jest takie proste?
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wyjatek wtorek, 27 lipca 2010, 18:54

Prosze o szybka odpowiedz czy mozna bez problemu zmienic pompe wtryskowa czy trzeba potem ustawiac cos w komputerze. Jest to pompa sterowana elektronicznie.
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jacQ wtorek, 27 lipca 2010, 20:28

Jak dobrze pamiętam, to w moim przypadku pompiarz mówił że można wymienić całą kompletną pompę (wraz z elektrozaworami, w tym kodowanym) . W przeciwnym wypadku -wymiana/przekładka kodowanego elektrozaworu wiąże się z przekodowaniem (drogie i tylko w specjalistycznych stacjach).
Pytanie tylko czy pompa działa i jak długo pożyje ?
jacQ
ex 1.2/D4F 730/Campus'07 oklejony srebrny
ex 1.9D/F8Q 632/RN'01 biel lodówki
jacQ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez wyjatek sobota, 14 sierpnia 2010, 12:13

Pompa wymieniona. Auto nie szarpie, ale kontrolka swieci, czasem gasnie. Sam mechanik sie dziwil ze to dziala bo w pompie jest imobilajzer i nie powinno nawet odpalac na nowej....teoretycznie kolega z renault powiedzial mu ze trzeba ustawic kat wtrysku komputerowo, moze dlatego swieci kontrolka.
Dzwoniac do naszego ASO Renault dowiedzialem sie ze zabieg ustawiania kata potrwal by okolo 1 tyg bo musze pozyczyc sprzet i kosztowal kolo 500zl :))
Mam kolejne pytanie, czy da sie rozlaczyc kontrolke bledow zeby tak nie draznila? Aby tylko swiecila przy grzaniu swiec a nie migala przy bledach?
I jeszcze jedno, z tego co zauwazylem na tej ikonce sa 2 symbole (swiece, komputerek), czy one zawsze pala sie razem? 1.9D 2001? bo gdzies wyczytalem ze komus sie palily pojedynczo.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
pozdr.
Wyjatek
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wyjatek sobota, 11 września 2010, 14:26

Tak sam sobie tu odpisuje ale skoncze moj temat.
Po ostatnim podlaczeniu kanura pod komputer bledy aktualizatora wtrysku zniknely ale zostaly "systemy obciazenia obwodu", z analizy speca wyszlo ze jest to cos na lini potencjometr pedalu gazu- komputer + przewody. Potencjometr byl zmieniany, styli w kostkach byly czyste. Odpuscilem temat i sprzedalem kangura 3 tys ponizej ceny za ktora kupilem.
NIGDY WIECEJ NIE KUPIE RENAULT, nie wiem czy mi sie trafil taki model ale zostanie to gleboko w mojej pamieci.
pozdr.
Wyjatek
wyjatek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam