Brak reakcji na mrozie i nie tylko

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Brak reakcji na mrozie i nie tylko

Postprzez Fredbomax środa, 8 lutego 2012, 09:18

dzięki za info tak właśnie zrobię teraz i odezwie się jak poszło :) pozdro 8-)
Fredbomax
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez nowicjusz czwartek, 9 lutego 2012, 09:06

Tak jak pisałem w poprzednim wątku tego postu, że akumulator schowałem w piwnicy. Wczoraj mróz zelżał i mówię sobie, trzeba spróbować, a nóż odpali. W zasadzie byłem pewien, że będę musiał ten swój akumulator 75Ah doładować. Okazało się, że odpalił, choć chyba dzięki temu , że go przetrzymałem z 10 sekund przy rozruchu.Zawsze gdzieś trzymam 5 sek i ponownie robię rozruch. Świece też dwa razy grzałem. Mówią ,że trzeba co jakiś czas przy takich mrozach odpalać samochód choćby na 15 minut. Mało korzystam z samochodu w zimie.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Fredbomax sobota, 11 lutego 2012, 09:09

Witam ponownie. styki wszystkie przeczyszczone,masy,wymieniona plecionka masy z pod samochodu,rozrusznik przeczyszczony i założone nowe szczotki. W nocy było -22 i żadnej poprawy niestety :| Już nie wiem co robić.
Fredbomax
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez aleksandra sobota, 11 lutego 2012, 10:07

ups :(...a czujnik położenia wału? Lucas często o nim wspomina , że lubi robić numery i wtedy są kłopoty z odpalaniem albo ciepłego silnika albo zimnego ...
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 11 lutego 2012, 12:51

Ale tu chyba to nie to. Tu problem polega na tym, że przede wszystkim rozrusznik nie "ciągnie". Jeżeli aku jest naładowany i wszystkie połączenia elektryczne przewodzą, to jedyną przyczyną przygasania kontrolek wydaje się spadek napięcia w instalacji na skutek dużego obciążenia rozrusznika. To by znaczyło, że duży prąd idzie na uzwojenie silnika rozrusznika, ale ten mimo to nie chce się kręcić. Dlatego moim zdaniem wina leży po jego stronie.
Testowo możesz spróbować zakręcić i po chwili sprawdzić "ręcznie" czy rozrusznik po takich próbach się nie grzeje za bardzo. Wiem, że przy mrozach ten test może być mało miarodajny, ale wydaje mi się, że to musi być rozrusznik. Tak jak wcześniej pisał zuczek, być może tulejki łożysk są wybite. Można też na wszelki wypadek sprawdzić i przeczyścić styki bendixu, te które odpowiadają za podanie prądu na silnik rozrusznika. Bo rozumiem, że skoro wymieniłeś szczotki, to wyczyściłeś również komutator.
:)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Fredbomax sobota, 11 lutego 2012, 13:06

tak wyczyściłem komutator dokładnie. Jak założyłem rozrusznik a temperatura nie była az taka niska coś - 10 w dzień było to kręcił ale tez długo badzo nie mógł zaskoczyć , za trzecią próbą dopiero zaskoczył ale rozrusznik kręcił fajnie, ale tej nocy było koło -25 a nad ranem -22 i rozrusznik nie mógł uciągnąć silnika. Też myslę ze to rozrusznik. Podejmę jeszcze jedną próbę i wsadzę zregenerowany i zobaczymy:) Dzięki i pozdrawiam:)
A co myslicie by coś takiego włożyć?:

http://allegro.pl/rozrusznik-12v-renaul ... 85886.html

lub

http://allegro.pl/rozrusznik-renault-me ... 15209.html

???
Fredbomax
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Podmiejski sobota, 11 lutego 2012, 13:45

nowicjusz napisał(a):Świece też dwa razy grzałem. Mówią ,że trzeba co jakiś czas przy takich mrozach odpalać samochód choćby na 15 minut.

Świece 2x - zdecydowanie tak.
Sterownik świec żarowych to sterownik czasowy a nie temperaturowy.
Przy silnym mrozie raz "pyknięte" nie osiągają tempratury zapłonu mieszanki.
15min to zdecydowanie mało a wręcz może szkodzić.Jeśli już - to niech chodzi do uruchomienia wentylatora chłodnicy.Wtedy masz pewność że silnik osiągnął temperaturę roboczą która umożliwiła mu pprawidłowe przesmarowanie - bo o to w tym wszytskim biega ;-)

Ja używam podobnych rozruszników jak ten z Allegro od lat - nowy "no name" jest lepszy od starego markowego - IMHO :-)
W stolycy nawet można kupic taniej - poniżej 2 stów! - jest fajne miejsce "specjalized":-)
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass sobota, 11 lutego 2012, 13:51

Wg tego co pisze wystawiający powinny pasować.
Tylko nie wiem czy nie lepiej (tzn taniej) spróbować zregenerować ten który masz.

Niestety zimą starsze diesle w ogóle mają problem z zaskoczeniem i to może być mylące.
Bo faktycznie częstą przyczyną kłopotów z uruchomieniem jest czujnik położenia wału.

Podmiejski napisał(a):niech chodzi do uruchomienia wentylatora chłodnicy.
:lol: Weź przestań ;) Przy takiej temperaturze to termostat w dieslu się nie otworzy, a co dopiero mówić o włączeniu wentylatora.
Kolega reeporter benzyny nie może rozgrzać do tej temperatury, a co dopiero diesla. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Wiz sobota, 11 lutego 2012, 14:27

Podmiejski napisał(a):niech chodzi do uruchomienia wentylatora chłodnicy.

LOL. Kolejny URBAN LEGEND. Stawiam Ci dobra duza wodke jak Ci sie zagrzeje dCi'k przy -15 stopniach na wolnych obrotach do wlaczenia wentylatora :D :D
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez nowicjusz sobota, 11 lutego 2012, 17:53

Makabra
Od środy miałem schowany akumulator w piwnicy i jutro mam zamiar wyjechać , więc poszedłem sprawdzić czy mi odpali. Guzik męczył się i nie dał rady. Za drugim razem czułem, że coraz mniej ma siły ten akumulator i zapaliła się kontrolka akumulatora. Teraz się ładuje - mam nadzieję , że jutro się uda. Jak kiedyś jeszcze może sprawię sobie samochód to na pewno nie będzie to diesel. Dziś z rana u mnie było 20 na minusie.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam