opony bieznikowane

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: opony bieznikowane

Postprzez Masaccio sobota, 4 września 2010, 11:57

Ktoś jeździł na oponach tej firmy kilka sezonów? Zastanawiam się właśnie nad zimówkami. Na nowe może być ciężko z kasą, zwłaszcza, że mam amorki do wymiany. Także zostają mi dwie opcje, dalsza jazda na zużytych lub kupno bieżnikowanych :roll:
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez szarik01 niedziela, 5 września 2010, 15:32

Powiem swoją opinie na temat opon bieżnikowanych...

Przykładowo mogą to być opony ściągane z zagranicy (tak jak w przypadku warsztatu w którym pracowałem) opony z Niemiec. Opony które przeleżały bóg wie ile na wielkich stertach albo w lepszy przypadku na metalowych półkach. Takie opony trafiają do zakładów ogumienia są sprawdzane i łatane... każdy gwóźdź jest wyjęty i zlatany... Uszkodzenia boczne są łatane na gorąco co nie daje należytego efektu bo jak ich nie buli bo założeniu na felgę w warsztacie to momentalnie po założeniu na samochód i przejechaniu nie wielkiej ilości KM.

W takich warsztatach pracują ludzie.... Którzy nie są specjalistami w tym co robią. Każda opona jest sprawdzana pod względem "bulenia", jak wiadomo ludzkie oko nie jest doskonałe i wszystkiego nie wyłapie więc jak bulenie boczne jest w miarę łatwo zauważyć to bulenie bieżnika już o wiele trudniej...

Z własnego doświadczenie powiem o Taksówkarzu który kupił 4 opony używane bieżnikowane za 50zł sztuka... po 6 godzinach wrócił czerwony jak cegła, że co to mu sprzedał właściciel tego warsztatu w którym pracowałem... (Ja tylko zakładałem kółka na samochód). Awantura na pół wsi i facet musiał pojechać sobie gdzie indziej i kupić inne opony.

Ja osobiście nie polecam opon bieżnikowanych... są one słabszej jakości i mogą spowodować bardzo duże niebezpieczeństwo na drodze dla samochodu, właściciela jak i innych uczestników ruchu drogowego. Opony takie łatwiej się przebijają a nie wspomnę już o wybuchach, które mogą być masakryczne w skutkach...

Osoby które bieżnikują opony i nie mają na to specjalnych pozwoleń powinny być karane a nie są... Są warsztaty które oferują bieżnikowanie i nadlewanie opon, ale one mają na to patenty i pozwolenia, nad taką zabawą bym się zastanowił, ale nie kupowanie opon bieżnikowanych w jakimś pierwszym lepszym warsztacie z ogumieniem.

Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.
Potrzebujesz coś na prezent?
Potrzebujesz dobrego środka sprzątającego?
Potrzebujesz uwieść kobietę swoim nowym zapachem?

Zapraszam do siebie na zakupy http://www.tilia7.pl
szarik01
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass niedziela, 5 września 2010, 18:07

szarik01 napisał(a):Opony takie łatwiej się przebijają
Ciekawa teoria... :roll:
szarik01 napisał(a):Są warsztaty które oferują bieżnikowanie i nadlewanie opon, ale one mają na to patenty i pozwolenia, nad taką zabawą bym się zastanowił, ale nie kupowanie opon bieżnikowanych w jakimś pierwszym lepszym warsztacie z ogumieniem.
Wydaje mi się że właśnie o takich gumach tu rozmawiamy. Nie o regenerowanych w pierwszym lepszym zakładzie wulkanizacyjnym pana Henia...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez szarik01 niedziela, 5 września 2010, 20:34

łatwiej się przebiją gdyż mają coraz cieńszą warstwę gumy. niektóre warsztaty bieżnikują nawet do samych drutów...
Potrzebujesz coś na prezent?
Potrzebujesz dobrego środka sprzątającego?
Potrzebujesz uwieść kobietę swoim nowym zapachem?

Zapraszam do siebie na zakupy http://www.tilia7.pl
szarik01
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak niedziela, 5 września 2010, 20:45

Wtrącę nieśmiało jeszcze swój grosik...
Lucass napisał(a):Wydaje mi się że właśnie o takich gumach tu rozmawiamy. Nie o regenerowanych w pierwszym lepszym zakładzie wulkanizacyjnym pana Henia...

Gdyby patenty i pozwolenia były wyznacznikiem jakości, to wszyscy naprawialibyśmy samochody wyłącznie w ASO.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez MaciekR4 poniedziałek, 6 września 2010, 00:18

Masaccio - opony jakiej firmy?

jeżeli tej co podałem, to jeździłem 2 zimy na zimówkach i jestem zadowolony...na tę zimę na pewno u nich zanabędę "kozaczki" dla swoich autek :)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Masaccio poniedziałek, 6 września 2010, 02:28

Glob-Gum chyba taka najbardziej znana. Widziałem te opony u znajomego i wyglądają normalnie, on też nie narzekał.
Konkretnie chodzi mi o te:
http://allegro.pl/opony-165-70-r14-zimo ... 65737.html

http://img17.allegroimg.pl/photos/orygi ... 15765737_1
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb poniedziałek, 6 września 2010, 05:23

szarik01 napisał(a):łatwiej się przebiją gdyż mają coraz cieńszą warstwę gumy. niektóre warsztaty bieżnikują nawet do samych drutów...

Będę polemizował ...

Nie "niektóre warsztaty" - tylko taka jest technologia.

Opony bieżnikowane mają zdzieraną w większości starą warstwę gumy i zostaje tzw "karkas" czyli korpus złożony ze stalowych linek.

Potem pokrywane są od początku nową gumą - w związku z tym nie opowiadaj bzdur że jest cieńsza - bo jest taka jak powinna być.

Na pewno do jazdy wyczynowej to opon bieżnikowanych nie polecam - ale do auta do roboty lub spokojnej jazdy to zdecydowanie tak.

Lepsze nowe bieżnikowane niż 3 sezonowe używki po kimś.
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Masaccio poniedziałek, 6 września 2010, 09:40

Ja mam co prawda używki po poprzednim właścicielu, z tym, że sezonów to już raczej więcej niż trzy mają ;) :lol:
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MaciekR4 poniedziałek, 6 września 2010, 10:06

Masaccio - a nie lepiej bezpośrednio od nich ze sklepu niż przez alledrogo? pierwszy raz kupiłem przez alledrogo, a teraz już przez ich sklep :)

http://www.globgum.com.pl/glob-gum/index.htm
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 września 2010, 10:14 przez MaciekR4, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam