przez szarik01 niedziela, 5 września 2010, 15:32
Powiem swoją opinie na temat opon bieżnikowanych...
Przykładowo mogą to być opony ściągane z zagranicy (tak jak w przypadku warsztatu w którym pracowałem) opony z Niemiec. Opony które przeleżały bóg wie ile na wielkich stertach albo w lepszy przypadku na metalowych półkach. Takie opony trafiają do zakładów ogumienia są sprawdzane i łatane... każdy gwóźdź jest wyjęty i zlatany... Uszkodzenia boczne są łatane na gorąco co nie daje należytego efektu bo jak ich nie buli bo założeniu na felgę w warsztacie to momentalnie po założeniu na samochód i przejechaniu nie wielkiej ilości KM.
W takich warsztatach pracują ludzie.... Którzy nie są specjalistami w tym co robią. Każda opona jest sprawdzana pod względem "bulenia", jak wiadomo ludzkie oko nie jest doskonałe i wszystkiego nie wyłapie więc jak bulenie boczne jest w miarę łatwo zauważyć to bulenie bieżnika już o wiele trudniej...
Z własnego doświadczenie powiem o Taksówkarzu który kupił 4 opony używane bieżnikowane za 50zł sztuka... po 6 godzinach wrócił czerwony jak cegła, że co to mu sprzedał właściciel tego warsztatu w którym pracowałem... (Ja tylko zakładałem kółka na samochód). Awantura na pół wsi i facet musiał pojechać sobie gdzie indziej i kupić inne opony.
Ja osobiście nie polecam opon bieżnikowanych... są one słabszej jakości i mogą spowodować bardzo duże niebezpieczeństwo na drodze dla samochodu, właściciela jak i innych uczestników ruchu drogowego. Opony takie łatwiej się przebijają a nie wspomnę już o wybuchach, które mogą być masakryczne w skutkach...
Osoby które bieżnikują opony i nie mają na to specjalnych pozwoleń powinny być karane a nie są... Są warsztaty które oferują bieżnikowanie i nadlewanie opon, ale one mają na to patenty i pozwolenia, nad taką zabawą bym się zastanowił, ale nie kupowanie opon bieżnikowanych w jakimś pierwszym lepszym warsztacie z ogumieniem.
Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.
Potrzebujesz coś na prezent?
Potrzebujesz dobrego środka sprzątającego?
Potrzebujesz uwieść kobietę swoim nowym zapachem?
Zapraszam do siebie na zakupy
http://www.tilia7.pl