Czy można zmienić opony na szersze?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Czy można zmienić opony na szersze?

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 grudnia 2013, 11:12

wolkzg napisał(a):a może to była kwestia amortyzatorów zużytych przy zakrętach koledze ocierały koła?
Amory do tego nic nie mają. Tylko tłumią drgania.
Prędzej drążki belki. ale tutaj też najpierw powinno się wszystko oprzeć na odbojach i nie ocierać.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez karads poniedziałek, 2 grudnia 2013, 14:23

Wiz napisał(a):Karads moze za szeroki dystans wsadziles? ja mialem 195/50/15+ 1cm dystansu nic nie ocierało i nic nie musiałem podcinac.

ja też mam 1 cm , co do rantu błotnika to przed podcinaniem miał chyba dobre 2,5 cm. Po założeniu dystansu od wewnątrz jak auto stoi jest niewielki prześwit ale nic nie trze natomiast od zewnątrz jak jadę z osobą siedzącą z tyłu lub bagażem lub/i nierównej drodze tył przysiada/dobija tak że podcina mi opony jeszcze na około 1 mm na zewnątrz tak gdzieś w okolicach do max połowy wysokości profilu opony :( zastanawiam się też czy objaw takiego siadania tyłu nie jest wynikiem słabej już belki , amorki wymieniałem 2 lata temu nie ciekną , trzymają na zakrętach nie buja na boki , natomiast objaw takiego przysiadania jest od samego początku posiadania auta nawet po wymianie amorków tylko że te szerokie opony z felgami założyłem już po wymianie amorków z tyłu
Kangoo 1.4 Expression 75KM 2001 Srebrny
karads
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 grudnia 2013, 16:26

Słuchaj, a w którym miejscu podcinałeś?
Bo u mnie wcześniej było tak, (teraz już nie jest, bo opony się trochę zużyły) że przy dobiciu ocierało mi o rant, ale nie u góry błotnika tylko z przodu jakieś 10-15 cm od dolnej krawędzi progu. Do tego stopnia, że potrafiło mi ten rant "wyciągnąć".
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez karads poniedziałek, 2 grudnia 2013, 16:40

cyknę fotki będzie łatwiej pokazać gdzie było cięte i jak tnie opony, niestety obecnie mam już zimówki więc nie zrobię fotki z latem
Kangoo 1.4 Expression 75KM 2001 Srebrny
karads
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez skawina poniedziałek, 2 grudnia 2013, 17:45

Ja mam całą belkę nową, zakładana pod koniec wakacji. Przód też mam ok. Czterech śladów nie zostawiam :lol:
Nie mam pojęcia czemu mi to tarło...
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Riposato środa, 4 grudnia 2013, 15:53

Od pewnego czasu obserwuję, że na przedniej osi ścierają mi się mocno opony od środka. Zrobiłem dziś kilka zdjęć. Wulkanizator mówi abym zrobił geometrię, jednak mechanik zrobił i twierdzi, że jest ok, inny mechanik stwierdził, że w Kangoo nie robi się kąta pochylenia (może mylę nazewnictwo) a ścieranie jest od tego. Co może być przyczyną tego i od czego zacząć, a może silnik w dci jest ciężki i to normalna sprawa?
opony mam 175/65r14.
Obrazek
Kangoo 1,5d 48KW 2003
Riposato
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skawina środa, 4 grudnia 2013, 16:07

Jedź do innego mechanika żeby sprawdził kąt pochylenia -choć faktycznie nie jest ustawiane i przy okazji zbieżność. Powiedz mu, żeby sprawdził pochył tak czy siak. Nie jest ustawialne, ale w książce i tak jest napisane. Wiem, bo ustawiałem niedawno. Opisywałem tu kiedyś, że mam problem, a zbieżność mam ustawioną -tak myślałem, bo ustawiał fachowiec... U innego mechanika, a właściwie na stacji kontroli pojazdów gość ustawił swój przyrząd, przymierzył, popatrzył i mówi do mnie: "Kto Ci to ustawiał?" :) Fakt, że przestawiłem kąt piłując dolne otwory w amorze, ale jak mi ustawił zbieżność to jak ręką odjął.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Riposato środa, 4 grudnia 2013, 19:13

Powiedz mu, żeby sprawdził pochył tak czy siak. Nie jest ustawialne, ale w książce i tak jest napisane.

Czyli pochylenie koła można jakoś ustawić? Czy będzie to jakieś rzeźbienie ;)
Poszukam kogoś kto zajmuje się tylko geometrią. Jak patrzę na opony to od wewnętrznej strony są prawie łyse, a od zewnątrz 3/4 zużycia. Zła zbieżność może wpłynąć na takie zużycie opon?
Kangoo 1,5d 48KW 2003
Riposato
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skawina środa, 4 grudnia 2013, 19:18

Pochył równoważy się z piłowaniem amorów na mocowaniu do zwrotnicy. Pan mechanik od geometrii i tak będzie patrzył na urządzeniu do zbieżności. Opony mogą się ścierać od złej zbieżności.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez max środa, 4 grudnia 2013, 20:34

Nieprawidłowe zużywanie opon osi przedniej najczęściej spowodowane jest niepoprawnym ustawieniem zbieżności. Brak zbieżności może powstać w wyniku:
- wykrzywienia któregoś z elementów zawieszenia (krawężnik, wyrwa w nawierzchni)
- uszkodzenia któregoś z elementów zawieszenia (luz)
- wadliwie ustawionej zbieżności (ustawianie na ściętych oponach, guz opony, krzywa felga, brak dokładności podczas prac serwisowych)

Kangoo ma fabrycznie ustawienie na minusie z tolerancją do zera (jeśli dobrze pamiętam) - ustaw bliżej zera. Auta na minusie lepiej reagują na ruchy kierownicą (tylko zgodnie z tolerancją).
Kąt pochylenia nie jest regulowany. Możesz rzeźbić ale po co? Podczas pomiaru geometrii pojazdu urządzenia pokazują jak wygląda wymiar podwozia. Jeżeli ucieka wymiar tzn coś jest krzywe i wymaga się wymiany elementów a nie piłowania!
Nie chce mi się wierzyć, że nie odczułeś takiego zużywania opon (3/4 od zewnątrz łyse od wewnątrz) - prosto kierownica, brak ściągania?
kangoo 2003 1.5dCi 48kW K9K 704 "kaleido"
"... nie myli się tylko ten co nic nie robi"
max
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam