Dziwny odgłos - grzałki podgrz. płynu dCi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Dziwny odgłos - grzałki podgrz. płynu dCi

Postprzez marcin1171 środa, 27 stycznia 2010, 10:11

mkzibi napisał(a):
Poza tym zauważyłem że ostatnio kangurek głośniej chodzi jak by tłumik był dziurawy. Podjechałem do warsztatu ale twierdzą ze układ wydechowy jest szczelny. Zastanawiam się co to może być. Odnoszę wrażenie ze te buczenie ma związek z tą głośniejsza pracą silnika. Zaczął chodzić tak jak być gdzieś dziura w układzie wydechowym była a poza tym bardziej klekocze i niż wcześniej. Czy ktoś coś takiego miał?

Miałem u siebie takie same objawy i też myślałem że coś z wydechem.
Okazało się że wyrobiły się gumki zawieszenia filtra powietrza i osłony silnika.
Obudowa filtra stukała o silnik a osłona o mocowanie poduszki silnika.
Sprawdź najpierw gumki ze szczególnym uwzględnieniem tej z tyłu filtra (bliżej kabiny).
1,5DCI 85KM HELIOS 2005r. Gwiezdny pył.
GG 5973997
marcin1171
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: czy to jest pompa wspomagania???

Postprzez lam3r wtorek, 2 lutego 2010, 18:56

Wiz napisał(a):To nie jest WEBASTO tylko grzalka (zeby sie szybciej grzal silnik) i nie jest to ostatnia modyfikacja tylko dCi'ki tak maja :lol:

Dzisiaj pytałem o to w ASO.
Jest dokładnie tak jak piszesz. Grzałka u mnie też hałasuje. Ponoć jest jedna 100 watowa i dość blisko kabiny. W innych modelach Renault, np. Megane itp. (jeśli dobrze pamiętam) zastosowano 3 x 30 Watt i dalej od kabiny. Dzięki temu nie słychać ich podczas pracy.
TTTM:-D
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal1504 wtorek, 2 lutego 2010, 20:34

Pozdrawiam Rafał
Obrazek

1,5 dCi Oasis 70 KM 2007 Klima, hak, radio CB
Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez lam3r wtorek, 2 lutego 2010, 21:16

czyli w moim poście należy dodać po jednym zerze:-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darekgra wtorek, 16 lutego 2010, 01:05

Witam
Koledzy jak to jest z tym podgrzewaczem wymieniać go czy nie?Autko już nie jest na gwarancji, a i może ktoś wie te świece nie grzeją wogóle czy grzeją za mocno? Mam takie same objawy jak przedmówcy na zimnym silniku dziwne odgłosy ze środkowej dolnej części deski rozdzielczej ( tuż nad kanałem wylotowym powietrza na nogi, a on sam aż drży) tego hałasu niema na wolnych obrotach, pojawia się dopiero po delikatnym dodaniu gazu i zanika powyżej 2000 obrotów silnika.
pozdrawiam
darekgra
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez lam3r wtorek, 16 lutego 2010, 18:18

ja to w sumie zaczynam mieć wątpliwości co u mnie tak hałasuje. Gdyby była to rzeczona grzałka, to obstawiał bym ciągły dźwięk co jakiś czas - coś jak wentylator w laptopie. Natomiast u mnie jest to dźwięk dość przerywany. Pojawia się i zanika w różnych odstępach czasu i na różny czas... sam już nie wiem. Ale wiem, kto następny będzie nad tym dumał:-D
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: czy to jest pompa wspomagania???

Postprzez ep08 środa, 17 lutego 2010, 21:49

lam3r napisał(a):...Grzałka u mnie też hałasuje. Ponoć jest jedna 100 watowa i dość blisko kabiny. W innych modelach Renault, np. Megane itp. (jeśli dobrze pamiętam) zastosowano 3 x 30 Watt i dalej od kabiny. Dzięki temu nie słychać ich podczas pracy.
TTTM:-D

No to by mialo sens ;)

lam3r napisał(a):...Natomiast u mnie jest to dźwięk dość przerywany. Pojawia się i zanika w różnych odstępach czasu i na różny czas...

darekgra napisał(a):Koledzy jak to jest z tym podgrzewaczem wymieniać go czy nie?...

Lucass napisał(a):...I jak w czajniku - jak kamień się osadzi na grzałce to szumi...

No wlasnie ruszac to wogole czy nie??

U mnie szumi to od 40000km. Nie ma problemow z ogrzewaniem, dogrzewaniem itp. tyle, ze szumi, brzeczy, what ever. Moze rzeczywiscie wziasc to jako TTTM i nie ruszac.

"Rafal1504" ile Ci w ASO za to zaspiewali???

Pozdrawiam
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016, 1.6 Blue HDi, 120KM

1.5 dCi Helios '07........od małego mój.........niestety... SPRZEDANY 11.03.2011 !!

Szczeniak 3, 2011, 1.5 dCi FAP - sprzedany 09.2012
ep08
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Rafal1504 czwartek, 18 lutego 2010, 08:30

Wymieniali na gwarancji dwa razy, obecnie też już zaczynają buczeć, to jest walka z wiatrakami, myślę że to wada konstrukcyjna, w ASO mechanik mówił że ludzie z tym jeżdżą i jest dobrze :( Sam niewiem czy mam nerwy i czas aby wymieniać to po raz kolejny, co do ceny nie wiem dokładnie bo samych grzałek nie można zamówć tylko przychodzi cały korpus tak jak widać na moich zdjęciach, nie wiem czy dobrze pamiętam ale usługa taka pachnie tysiakiem z robocizną.
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

1,5 dCi Oasis 70 KM 2007 Klima, hak, radio CB
Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez a-kwiaty czwartek, 18 lutego 2010, 08:35

Czy ktos nie pisal, ze te grzalki to to samo co swiece zarowe?!
Ze zdjecia wygladaja podobnie.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez ep08 czwartek, 18 lutego 2010, 16:23

Rafal1504 napisał(a):Wymieniali na gwarancji dwa razy, obecnie też już zaczynają buczeć, to jest walka z wiatrakami, myślę że to wada konstrukcyjna, w ASO mechanik mówił że ludzie z tym jeżdżą i jest dobrze :( Sam niewiem czy mam nerwy i czas aby wymieniać to po raz kolejny, co do ceny nie wiem dokładnie bo samych grzałek nie można zamówć tylko przychodzi cały korpus tak jak widać na moich zdjęciach, nie wiem czy dobrze pamiętam ale usługa taka pachnie tysiakiem z robocizną.

To mysle, ze mozna to podpiac pod TTTM, jak sie zacznie cos z tym dziac to wtedy.
U mnie letnie powietrze zaczyna leciec juz po kilometrze od ruszenia niezaleznie od OAT, no chyba ze jest -20 ;)

a-kwiaty napisał(a):Czy ktos nie pisal, ze te grzalki to to samo co swiece zarowe?!
Ze zdjecia wygladaja podobnie.

NIe to nie to samo, swiece to swiece a grzalki to grzalki. W niektorych dieslach sa swiaece zarowe (no bo jak inaczej) a grzalek nie ma ;)

Pozdrawiam
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016, 1.6 Blue HDi, 120KM

1.5 dCi Helios '07........od małego mój.........niestety... SPRZEDANY 11.03.2011 !!

Szczeniak 3, 2011, 1.5 dCi FAP - sprzedany 09.2012
ep08
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam