Opony letnie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez dempsej czwartek, 22 czerwca 2006, 23:38

Moze nie za 140, a za 120 zl (w sumie :P) wiecej, ale kupilem sobie takie do clio i ... bylem w szoku, ze na mokrym ten samochod moze tak hamowac! Bez porownania do kormoranow. W clio co prawda mialem inny rozmiar, ale mysle ze to sie przeklada ;]. Pozatym Continental jakies doswiadczenie musi miec ;], jeszcze sie na nich nie prejechalem (doslownie i w przenosni ;P). Na suchym oczywiscie b. dobrze trzymaly, po zakretach mozna bylo smigac az milo, a clio mialo raczej kooooomfooooooortowe nastawy.

http://opony.com/opony/48631_continenta ... act_3.html
ObrazekObrazek
Był sobie zielony Kangur 1.5 dCi 80 KM + cośtam jeszcze, Privilege, klapa , ale pojechał w dobre ręce.
http://dempsej.deviantart.com, http://www.flickr.com/photos/dempsej/ - moje zdjęcia
dempsej
II Vice Kangoomistrz 2009
II Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez Bullitt wtorek, 27 czerwca 2006, 18:06

zuwik napisał(a): Jeśli wolisz pojeździć szybciej w zakrętach niż wieźć się komfortowo popatrz na barumy bravuris (trochę droższe...).

Żartujesz, prawda 8O
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez zuwik wtorek, 27 czerwca 2006, 21:45

Chyba tak ;) Tak mnie zapewniał kolega, ale właśnie dziś mu powiedziałem "daj potestować" i dał ;) Bierz Uniroyale ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb wtorek, 4 lipca 2006, 21:58

Słuchajta chłopy !!!

1. Czy ktoś ma założone do 1.5 dci oponki 185/60/14.

2. Czy trzeba zakładać dystanse ?

3. Czy przy wożeniu dużych ciężarów (400-500 kg) nic nie obciera ?

4. Czy jak się włoży dystance i dłuższe śruby to mi się koło pod ciężarem nie urwie ?

5. Co myślicie o Yokohama AVS dB V500 ? (potrzebuje indeks nośności 86 a to znalazłem w rozsądnej cenie).

ttp://opony.money.pl/producent.asp?IDpr ... dB%20V500#

Wszelkie dywagacje mile widziane. 15 nie kupie bo mam 14 alu.
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KiK środa, 5 lipca 2006, 07:38

skarb napisał(a):Słuchajta chłopy !!!

1. Czy ktoś ma założone do 1.5 dci oponki 185/60/14.

Ja mam 1.4 ... ale mam też 185/60/14 podejrzewam, że nie ma różnicy między 1.5 dCi a 1.4 [jeśli o oponki chodzi]

skarb napisał(a):2. Czy trzeba zakładać dystanse ?

U mnie było tak, że jak miałem jeszcze niższe zawieszenie to pomiędzy opona a nadwoziem zostawało jakieś 3 mm ... przy dłuższej jeździe jak oponki się nagrzewały delikatnie ocierały bokiem oponki. Na tyle delikatnie, że starło mi tylko farbę. Oponka pozostała nienaruszona. Po podwyższeniu [wysokość PAMPY] oponki nie ocierają.

skarb napisał(a):3. Czy przy wożeniu dużych ciężarów (400-500 kg) nic nie obciera ?

Podejrzewam, że będzie ocierać. Musisz zobaczyć jak bardzo kółka chowają Ci się w nadkole. U mnie nie ma tego problemu, bo ja z tyłu to najcięższy woże wózek dla maluszka.

skarb napisał(a):4. Czy jak się włoży dystance i dłuższe śruby to mi się koło pod ciężarem nie urwie ?

Wszystko zależy jak bardzi chcesz odstawić koło. W przypadku 185 wystarczą dystanse 5mm. Koła zostaną na miejscu :)

skarb napisał(a):5. Co myślicie o Yokohama AVS dB V500 ? (potrzebuje indeks nośności 86 a to znalazłem w rozsądnej cenie).

Nie wypowiadam się bo nie wiem ... mój kolega jeździ wyczynowo na Yokohamach. Ja jak do tej pory nie mialem okazji.

skarb napisał(a):Wszelkie dywagacje mile widziane. 15 nie kupie bo mam 14 alu.

A mi niewiele brakowało bym miał R15 :( :( ... szkoda bo fajne sa takie kółka.

skarb jeżeli będziesz chciał zobaczyć albo przymierzyć kółka do kangoorka to daj znać.

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez Bullitt środa, 5 lipca 2006, 07:58

W nowym nadwoziu jest wiecej miejsca w tylnych nadkolach, 185 powinno wejsc, a jak nie to dystans z Poloneza i juz :wink:
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez skarb czwartek, 6 lipca 2006, 19:51

K i K , Bullitt - dzięki za info i chęci przedewszystkim.

Niestety problem narazie się rozwiązał. Jedyne opony co można kupić 185/60 /14 na 86 to te Yokohamy ale skończyły się miesiąc temu, a że są robione w Japonii lub Tajwanie to niema jak ich w tym sezonie ściągnąć. (Dystrybutorzy aktualnie ściągają zimówki jak się dowiedziałęm).

Wprawdzie opony o nośności 82 (475 kg nacisku na oponę) też powinny wytrzymać bo to około 1900 kg daje razem, ale mój kumpel co "w oponach robi" odradza mi to rozwiązanie z uwagi na możliwość bardzo szybkiego zużycia takich opon.

Na razie wyjeżdżam na kilka dni i wrócę do tematu w poniedziałek.

Tak na marginesie:

1) Jak w sklepie z oponami gadałem apropos dystansów od poloneza to mi facet powiedział, że renault ma rozstaw na 100 a polonez na 98 (czy coś w tym stylu?). Czy coś się roztacza ?

2) Gdzie kupić w razie co dystanse - czy tu na przykład ?

http://www.allegro.pl/item113289496_dys ... ryka_.html

3) Nie to że upierdas jestem ale jak oponka 165/75 ma 16,5cm szerokości a 185/60 ma 18,5 cm to czy dystans nie powinien mieć przynajmniej 100 mm ? dlaczego tylko 50mm ?

Zdaje sobie sprawę, że przy normalnej jeździe bez obciążeń to pewnie i bez dystansów by się obyło ale jakiś miesiąc temu przy spokojnej jeździe 140 km/h na "autostradzie" Łódź-Katowice pękła mi tylna opona to wolę chuhać na zimne?

HELP !!!

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KiK czwartek, 6 lipca 2006, 21:13

skarb napisał(a):Wprawdzie opony o nośności 82 (475 kg nacisku na oponę) też powinny wytrzymać bo to około 1900 kg daje razem...

Chyba chciałeś napisać 900 ... :D

skarb napisał(a):1) Jak w sklepie z oponami gadałem apropos dystansów od poloneza to mi facet powiedział, że renault ma rozstaw na 100 a polonez na 98 (czy coś w tym stylu?). Czy coś się roztacza ?

Dwie strony wcześniej Bullit prezentował takie dystanse:

Bullitt napisał(a):Musi byc cały dystans.

A tu masz fotke takiego z Poloneza.

Obrazek

A tu odnośnie roztaczania:

Bullitt napisał(a):Dystanse z przednich kół duzy fiat lub Polonez i roztoczyc otwór na piaste.

[czuję się jak bym pisał magisterkę podając źródło :lol: :D]

skarb napisał(a):2) Gdzie kupić w razie co dystanse - czy tu na przykład ?

http://www.allegro.pl/item113289496_dys ... ryka_.html

Kiedyś też zadałem takie pytanie no i pewnie zgadniesz kto odpowiedział :D ... Bullit:

Bullitt napisał(a):Pierwsze lepsze złomowisko. Z 5zł zapłacisz.

skarb napisał(a):3) Nie to że upierdas jestem ale jak oponka 165/75 ma 16,5cm szerokości a 185/60 ma 18,5 cm to czy dystans nie powinien mieć przynajmniej 100 mm ? dlaczego tylko 50mm ?

Nie za bardzo wiem na czym teraz jeździsz ale jak byś miał założone 165 to mógłbyś zmierzyć jak dużo miejsca masz pomiędzy bokiem opony a ścianką nadkola. W pierwszej edycji Kangoorka miejsca starczało idealnie na 185, optimum to 175. Powielę to co napisał Bullit wczesniej - w nowych jest więcej miejsca w samych nadkolach.
Jeżeli nie zmieniasz ET kółka to opona rozchodzi się na dwie strony, więc zmieniając ze 165 na 185 dystans między kołem a nadkolem zmniejsca się o 1 cm.

Kuba

PS: Moja oferta wciąż aktualna [no chyba, że mi kółka ukradną ;) ] Jak byś chciał zobaczyć jak faktycznie leżą "buciki" kangoorkowi to zapraszam.
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez skarb czwartek, 6 lipca 2006, 21:57

Dzięki, dzięki !

Z roztoczeniem nie ma problemu mam znajomą narzędziownie.

1. Jak 900 - 4 razy 475 to 1900 chyba że mam jakiegoś błęda w rozumowaniu ? Wydaje mi się, że to chodzi o nacisk na oponę a nie na oś.
A dopuszczalna masa mojego kangoo wraz z obciążeniem to 1700 plus coś czyli powinno starczyć.

2. To chyba to samo tylko Bullitta zdjęcie jest bardziej zardzewniałe niż to na allegro :lol: W takim razie idę pogrzebać na złomowisko.

3. Aktualnie jeżdże na 165 i wygląda że się zmieści ale po przygodzie z oponą staram się być przezorny.

PS. Wiesz teraz znowu mam jakieś głupie obiekcje czy jak założę dystanse i dłuższe śruby to czy mi się np. nie wykręcą? Wiem, że to chore ale kiedyś jak wracałem Warszawki to mi się koło w polonezie trucku odkręciło przy 120 km/h (dobrze, ze tylne i pozatym nic się większego nie stało). Nie wiem czy mi źle dokręcili na serwisie podczas zmiany z zimówek czy ktoś próbował ukraść - ale w związku z moimi oponowymi przeżyciami mam jakieś głupie nienormalne fobie.

Jak wrócę i poczynie jakieś postępy w przemyśleniach w w/w temacie to się odezwę. Dzięki za pomoc.

Pozdro
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skarb czwartek, 6 lipca 2006, 22:01

A - i ja się nie boje o tarcie od zewnątrz.

Boje się o tarcie o elementy belki czyli wewnętrzną część opony.
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam