Dziwny odgłos - grzałki podgrz. płynu dCi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Dziwny odgłos - grzałki podgrz. płynu dCi

Postprzez Rafal1504 wtorek, 26 października 2010, 17:53

Witam
Powtórka z rozrywki, grzałki wymienione trzeci raz na gwarancji, zobaczymy co dalej (mam dziwne przeczucie że za parę miesięcy będzie to samo).
Pozdrawiam
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

1,5 dCi Oasis 70 KM 2007 Klima, hak, radio CB
Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ep08 wtorek, 26 października 2010, 18:01

Rafal1504 napisał(a):Powtórka z rozrywki, grzałki wymienione trzeci raz na gwarancji...

Daj sobie z tym spokoj, u mnie tez buczy, czy lato czy zima. Teraz robi sie chlodniej to bedzie buczec czesciej.

BTW
Ile Ty masz tej gwarancjii??? auto z 2007 i jeszcze obowiazuje???

BTW 2
U mnie rozszczelnila sie chlodnica i cieknie na maksa. A dokladnie rok temu partacze wymieniali na nowa, oj trzeba bedzie sie z kims pokopac.

BTW 3
Toz to jakas plaga. Kangury zimy nie lubieja :?

Pozdrawiam
Tomasz
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016, 1.6 Blue HDi, 120KM

1.5 dCi Helios '07........od małego mój.........niestety... SPRZEDANY 11.03.2011 !!

Szczeniak 3, 2011, 1.5 dCi FAP - sprzedany 09.2012
ep08
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Rafal1504 środa, 27 października 2010, 13:18

Witam
Na samochód gwarancji już nie mam, wymienione grzałki posiadają roczną gwarancję (buczenie to jedno i występuje tylko gdy rano temperatura poniżej około 5 stopni, ale gorsze są drgania konsoli na dole, aż czuć przez pedał gazu).
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

1,5 dCi Oasis 70 KM 2007 Klima, hak, radio CB
Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ep08 środa, 27 października 2010, 15:18

Rafal1504 napisał(a):...wymienione grzałki posiadają roczną gwarancję...

Nie roczna, a dwuletnia.

Rafal1504 napisał(a):...ale gorsze są drgania konsoli na dole, aż czuć przez pedał gazu).

Oj to gorzej, bo u mnie nic takiego nie ma.

Pozdrawiam
Tomasz
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016, 1.6 Blue HDi, 120KM

1.5 dCi Helios '07........od małego mój.........niestety... SPRZEDANY 11.03.2011 !!

Szczeniak 3, 2011, 1.5 dCi FAP - sprzedany 09.2012
ep08
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jacentykangoo piątek, 9 grudnia 2011, 23:38

Piszecie o grzałce płynu. Mam Kangusia 1.5 dCi 2007 r i czy taka grzałka jest też w moim aucie? czy ona poałkidgrzewa cały obieg w silniku? Proszę, wytłumaczcie mi działanie tej grzałki . Jacek
Jacek
jacentykangoo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass sobota, 10 grudnia 2011, 00:05

Wszystko masz w tym wątku. Wystarczy przeczytać...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez jacentykangoo sobota, 10 grudnia 2011, 20:41

Witam serdecznie.
Mam Kangusia 2007r Helios 1.5 dCi i od zeszłego roku pojawił mi się ten sam obiaw. Słychać najbardziej pod deską rozdzielczą w okolicy schowka. O dziwo, mimo mrozów, jeszcze się nie pojawiło. Nikt nie potrafił stwierdzić, jaka jest przyczyna i skad się to wydobywa. Już myślalem, ze powodem była niedomknięta komora filtra kabinowego ale nie. Na razie jeszcze jest spokój i oby to juz się nie pojawiało. Mam jeszcze raz prosbę.
Napiszcie mi, czy w moim aucie są te grzłki płunu, o których czytałem w Waszych postach, gdzie są umiejscowione i w jakim momencie się załączaja i na jak długo?
Ja zamontowałem system Defy, grzałka u mnie idzie w wąż pod chłodnnica ale niefortunnie załatwiłem juz dwie nowe rzałki, bo chyba nie odpowietrzyłem do końca układu. Grzałka pogrzała 10 min. i klops. Czekam nanastępną ale mimo to jestem ciekawy, na jakiej zasadzie działają te, o których piszecie i czy one też sa w moim silniku. Czy mógłby mi ktos wytłumaczyc? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

EDIT:
Dodam jeszcze parę słów odnośnie tych drgań i jak ja to nazywam, huczenia w komorze silnika, które przenosi się na zewnątrz. Myślałem najpierw, ze powodem było to, że jak wymieniałem koła na zimówki, podniosłem cały bok auta z podstawionym z przodu lewarkiem i moze pod wpływem nadmiernego przechyłu i skrętu karoserii, rozczelnił mi się układ wydechowy. Nie słychać silnika tylko to charakterystyczne huczenie, któremu towarzyszy drżenie przenoszace się na całe auto. Dopiero przypomniałem sobie, ze to faktycznie wina tych gumek od pokrywy- osłony silnika, ponieważ przeddzień, ściągali mi ją przy wymianie filtrów i oleju a poprzednio w ASO, mechanicy w Renault pospinali mi te gumki plastikowymi spinkami i było cicho i bez drgań. Pozdrawiam.

EDIT:
Dzięki Lucass za rade.
Wystarczyło od początku poczytac i mam odpowiedź, dotyczacą działania grzałek .Nie mam problemu z ogrzewaniem ale nadal mam ten podxwięk, głosniejszy od pracy silnika. Myśle, że są to jednak te gumki i drgania wywołuje osłona silnika. Ja to juz miałem jak auto jeszcze było na gwarancji. Sprowadzili nowe, wymienili i było niewiele lepiej ale potrzeba matką wybalazków;. Mechanior pozakładał plastikowe spinki, które to docinęły gumki do metalowych trzpieni. Jak pisałem wczesniej, problem pojawił się na nowo, bo podczas wymiany oleju i filtrów, posciagali mi te spinki a potem załozyli osłonę, nie spinając na nowo gumek. Muszę to zrobić sam i mam nadzieje, ze to minie.

Używaj opcji "edytuj", nie pisz sam do siebie (admin/mod)
Jacek
jacentykangoo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam