1,5 dCi po 3 tygodniowym postoju nie odpala

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

1,5 dCi po 3 tygodniowym postoju nie odpala

Postprzez piootr wtorek, 12 lutego 2013, 21:16

Witajcie !

Mam problem z moim kangoorem. Przeglądałem forum pod kątem mojego problemu ale nie znalazłem odpowiedzi dlatego pozwalam sobie rozpocząć nowy wątek.

Samochód był na chodzie i nic specjalnie z nim się nie działo. Zostawiłem go na 3 tygodnie pod domem. Mrozy były raczej średnie (nie mniej niż -5 st) po moim powrocie z delegacji auto nie odpala. oczywiście naładowałem aku, i nic, odpalałem na dwa akumulatory i też nic. Rozrusznik kręci. Pomyślałem, parafina się wytrąciła, czy zamarzło paliwo więc postawiłem go w garażu i włączyłem farelkę. Nic to nie pomogło. Odkręciłem zaworek pod filtrem paliwa, żeby sprawdzić czy nie ma wody ale nie było wyleciało tylko paliwo i to ciepłe po wcześniejszym podgrzewaniu farelką. mimo postoju w ciepłych warunkach nadal nie odpala.
czytałem wątki o immobilizerze i próbowałem robić resynchronizacje ale nie daje efektu ani przytrzymywanie 5 s kluczyka ani próba podania BypassCode za pomocą przycisku centralnego zamka umieszczonego koło zapalniczki. przytrzymanie przycisku centralnego zamka w pozycji zamknij powoduje dwa krótkie sygnały (piknięcia) natomiast w pozycji otwórz - jedno piknięcie a kontrolka immo świeci się stale więc podanie kodu do awaryjnego uruchomienia nie można wprowadzić.

Kontrolka od immo przy zamkniętym samochodzie pulsuje ok 1/s gdy otworzę auto kluczem kontrolka nadal pulsuje jak poprzednio. po włożeniu kluczyka i włączeniu zapłonu świecą stale się kontrolki STOP, immo, akumulator. Tak samo jest przy odpalaniu.
Z uwagi na przeglądanie już bardzo wielu opinii nie wiem jaki jest powód - zbyt dużo sprzecznych informacji. proszę o podpowiedź albo zadawanie pytań zeby uszczegółowić temat, możliwe że pomijam jakieś istotne sprawy.

Samochód działał został na 3 tygodnie bez ruchu i teraz nie działa. nie wiem od czego zacząć. proszę o wskazówki
piootr
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: 1,5 dCi po 3 tygodniowym postoju nie odpala

Postprzez bogdan02 wtorek, 12 lutego 2013, 21:30

Może trochę mały prąd
Tzn. włóż kluczyk i przekręć do pozycji włączony zapłon bez grzania świec ,poczekaj nawet do 60 sek na zgaśnięcie iimo i dopiero zagrzej swiece i zapal.
Kolega tak ma w skoczku który rzadko jeździ.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez hulltaj środa, 13 lutego 2013, 07:00

Posprawdzaj połączenia masowe,pewnie zaśniedziały przez 3 tyg.Sprawdź czerwony guzik koło aku. i to w pierwszej kolejności.
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez piootr środa, 13 lutego 2013, 08:49

Połączenia są ok. Podmieniłem Aku na nowy z innego samochodu, uruchamiałem nawet na dwa akumulatory
piootr
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez smi3szny środa, 13 lutego 2013, 08:57

nie znam się aż tak dobrze, ale podejrzewał bym immo jako problem z rozruchem samochodu... bo rozumiem, że rozrusznik kręci, ale silnik nie chce zaskoczyć...
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez piootr środa, 13 lutego 2013, 09:14

Często mam takie przerwy i już nie raz mój skoczek zostawał sam na 3-4 tyg. i po powrocie ładowałem aku (jeśli to było zimą) i po 1 max 2 razie odpalał nawet przy dużych mrozach.

Ale .... Dziś rano zauważyłem że nie załącza się kontrolka od podgrzewania świec. Zrobiłem test kontrolek tablicy rozdzielczej tak jak tu pokazali:
http://www.youtube.com/watch?v=cf-VFUHoZMo
i kontrolka podgrzewania świec jest ok.
Jeśli brakuje podgrzania świec to dlaczego. Bezpieczniki w skrzynce przy akumulatorze sprawdzałem i są dobre może są jakieś inne jeszcze bezpieczniki?
Proszę o nakierowanie i sugestie.

z góry wielkie dzięki
piootr
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez 006 środa, 13 lutego 2013, 09:52

W takim razie sprawdź masę. Wystarczy kablem rozruchowym złapać gdzieś silnik, i masę np. w aku. Jeśli problem zniknie to w podobny sposób trzeba kabel masowy przymocować( nie ma sensu grzebać się pod samochodem).
Kangoo 1,9D 1999r. F8Q630
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez piootr środa, 13 lutego 2013, 10:14

Niestety nie pomogło połączenie kablem rozruchowym klemy akumulatora (masy) z korpusem silnika.
Nadal nie zapala się lampka grzania świec.
Znalazłem w necie książkę Naprawiam Sam Kangoo ale w niej nie ma czegoś takiego jak usterka: brak zapłonu --> ewentualne przyczyny: sprawdź .....
piootr
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 13 lutego 2013, 10:31

Generalnie jeżeli kontrolka immo pali się ciągłym światłem po włączeniu zapłonu to raczej nie odpalisz. Immo jest cały czas uzbrojone.
W normalnych warunkach po 3 sekundach od włączenia zapłonu kontrolka powinna zgasnąć.
Powodem może być za niskie napięcie na aku. Sprawdź miernikiem.
Spróbuj drugiego kluczyka (jak masz)

Co do świec, być może padł przekaźnik lub zaśniedziały styki. Także przy bezpieczniku. To chyba 70A
Bezpieczniki są również w kabinie, ale nie sądzę by to ich sprawka.

Być może powodem niewłączania się układu podgrzewania wstępnego jest aktywna blokada rozruchu.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez smi3szny środa, 13 lutego 2013, 16:05

piootr napisał(a):Ale .... Dziś rano zauważyłem że nie załącza się kontrolka od podgrzewania świec. Zrobiłem test kontrolek tablicy rozdzielczej tak jak tu pokazali:
http://www.youtube.com/watch?v=cf-VFUHoZMo
i kontrolka podgrzewania świec jest ok.
Jeśli brakuje podgrzania świec to dlaczego. Bezpieczniki w skrzynce przy akumulatorze sprawdzałem i są dobre może są jakieś inne jeszcze bezpieczniki?

Miałem to... Wymieniłem przekaźniki na nowe, bezpieczniki spod maski, sprawdziłem czujnik zderzeniowy... nic nie pomogło... Uszkodzony był immo... Dałem kangura do elektronika. Szef wybulił od cholery kasy bo 1200 zł. Nie wiem co wymieniał, ale mogę się jutro dowiedzieć. Najprościej odciąć immobiliser i po problemie...
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam