Uszczelka pod wtryskiwaczem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Uszczelka pod wtryskiwaczem

Postprzez mike sobota, 16 lutego 2013, 16:00

Witam!

Na początek opiszę problem: Otóż przy zimnym silniku z pod maski wydobywa się dziwny "dzwonienie/strzelanie/stukanie", wraz z rozgrzaniem silnika problem znika. Trafne wytypowanie potwierdzone przez mechanika - uszczelka pod wtryskiwaczem numer 3. Dodatkowo wtryskiwacz lekko "zapocony" + smród spalin wewnątrz. Jako, że cały temat dCi to jedna wielka pomyłka, wolę zapytać zanim za to się zabierzemy:

1. Czy to jest tylko taka mała miedziana uszczelka, czy może jest jeszcze coś?
2. Czy jest sens wymienić od razu wszystkie cztery (z tego co wiem to groszowe sprawy)?
3. Czy uszczelkę mogło dobić paliwo arktyczne ze Statoilu?
4. Rozumiem, że uszczelka wchodzi pod tą nakrętkę, która łączy przewód aluminiowy z wtryskiwaczem, czy może jest to między głowicą a wtryskiwaczem ? :roll:
5. NAJWAŻNIEJSZE: Czy jakimś magicznym sposobem, po akcji nie trzeba będzie programować wtryskiwaczy? / Kiedy w ogóle zachodzi taka potrzeba? Albo jak bezpiecznie dokonać tej operacji?

Z góry dzięki za odpowiedź na przynajmniej jedno pytanie i pozdrawiam serdecznie!
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Uszczelka pod wtryskiwaczem

Postprzez dostawca sobota, 16 lutego 2013, 17:28

1: uszczelka zapewne stalowa
2:Nie ma jeśli z nich się nic nie leje :D
3:nie wiem...
4:uszczelka pod wtryskiem jest pomiędzy wtryskiem, a głowicą, jeśli wtryskiwacz zapocony z zewnątrz to może jego obudowa jest jakaś wyrobiona, musisz się zgłosić do speca-zawsze robiłem to u Hoffmana w rzeszy, ale zaczęli robić lipe i liczą jak żyd za matkę...
5:chyba bo nie pamiętam i jakoś nigdy mnie to nie interesowało, o ile wtrysk jest ten sam nie dłubany tylko wyjęty do zmiany podkładki to nic mu nie trzeba nadpisywać...
Trzeba jeśli jest regenerowany lub założony nowy, robi się to programem z taką funkcją, np KTS, CDiF itp. Wiem, że np jak wymienisz pojedynczo na nowy lub regenerowany wtryskiwacz to ford po 15-20 minutach w TDCi potrafi sam się zaadaptować.
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
Bo życie jest za krótkie, zeby jeździć dieslem
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio sobota, 16 lutego 2013, 20:18

mike napisał(a):to jest tylko taka mała miedziana uszczelka
tak
mike napisał(a): Czy jest sens wymienić od razu wszystkie cztery
nie
mike napisał(a): to groszowe sprawy
5PLN
mike napisał(a): jest to między głowicą a wtryskiwaczem
tak
mike napisał(a): nie trzeba będzie programować wtryskiwaczy?
nie
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez dostawca niedziela, 17 lutego 2013, 06:35

Branio, w dci jest miedziana? Pytam bo w sumie nie wykręcałem w taakim wtrysków, te co robiłem miały stalową. :shock:
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Andrju67 poniedziałek, 18 lutego 2013, 19:52

Nie ma sensu wymieniać wszystkich uszczelek. Wyciąg wtrysk wyczyści go, wyczyść gniazdo. Ja ostatnio nie kupowałem nowej uszczelki miedzianej bo była sobota wieczór, tylko zrobiłem tak:
podgrzałem palnikiem uszczelkę i od razu zamoczyłem w wodzie, schłodzoną uszczelkę założyłem na wtrysk i skręciłem. Działą jak nowa. Zapamiętaj tylko jedno, nie dokręcaj zbyt mocno bo możesz sobie przekręcić gwint w głowicy. Głowica jest aluminiowa i o taki przypadek łatwo. Ja śrubki od łapek do wtryskiwaczy zawsze pokrywam klejem do gwintów :D

Pozdrawiam
Andrju67
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez mike wtorek, 26 lutego 2013, 10:37

Dzięki za odpowiedzi! Patent Andrju wydaje się być ciekawą propozycją, ale ja jednak zrujnuje się na te 5 zł ;). Moje pytanie brzmi: czy ktoś się orientuje jaka tam wchodzi uszczelka, bo mnie facet w motoryzacyjnym zastrzelił dwiema kasetkami z tymi uszczelkami ;]. Wtryski DELPHI do 1.5 dCi 65KM 2003. Chodzi tutaj o średnice.
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio wtorek, 26 lutego 2013, 10:57

Jest tylko jeden rodzaj :!: Nawet 1,9dci jest taki sam :D
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez dostawca wtorek, 26 lutego 2013, 22:21

Jedź do 4x4 i "Józki" na pewno Ci dadzą odpowiednią... :)
Czterołap 2,0 Sport
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike czwartek, 28 lutego 2013, 08:39

No to stosując się do naszego krośnieńskiego nazewnictwa: "grubasy" nie wiedziały, wybiorę się pod wyżej wskazany adres ;)
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam